10 tactici pentru succes pe Instagramlectură de 10 minute 2

Instagram

Săptămâna trecută am urmărit timp de 5 zile evenimentul maraton World of Instagram Summit, dedicat în totalitate uneia dintre cele mai îndrăgite rețele sociale de la noi: Instagram. A fost o săptămână plină de informații utile de la specialiști în industria de marcom și influenceri recunoscuți. Am fi putut, probabil, să scoatem 5 articole sau mai multe, dar am ales să punctăm 10 tactici pentru succes pe Instagram pe care le-am aflat de la invitații prezenți la eveniment.

1. Strategie, strategie, strategie

„O strategie slabă e mai bună decât lipsa unei strategii”, a spus Nicoleta Ababei, Blogger & Content Creator chiar în prima zi de World of Instagram Summit. Astfel, ea a punctat ceea ce au recunoscut mai mulți instagrammeri că regretă, inclusiv Andra Oprea, Content Creator: „Dacă aș da timpul înapoi, aș sta cu mine și mi-aș face o strategie, o planificare mai bună.”

Tocmai din acest motiv, a spus și Ruxandra Micșunescu, Fondator Line Agency, că în momentul în care vrei să-ți conturezi un brand personal pe Instagram, trebuie să faci un research cât mai complex, nu doar să analizezi ce face competiția. Mai mult, este ideal să stabilești de la început tipul de conținut pe care vei merge și direcția creativă. Nu doar atât, dar trebuie să ai în vedere ca „feed-ul tău să fie legat, un tot unitar, să se poată vedea clar o linie în comunicare”, după cum a menționat și Carmen Negoiță, Content Creator.

2. Contul de Instagram trebuie să fie despre tine, despre valorile tale

O întrebare importantă la care ar trebui să răspunzi înainte să dorești să devii un creator de conținut pe Instagram este: De ce mi-aș da eu follow? În acest sens, sfatul Nicoletei Ababei, Content Creator este să-ți faci o listă de atribute și valori în jurul cărora să faci conținut. „Eu creez conținut în funcție de valorile mele și pasiunile pe care le am. Încerc să creez un conținut care este mai mult despre cei care mă urmaresc și valorile care mă definesc și îi definesc și pe ei.”

Inclusiv Cosmin Tudoran, Drinkfluencer a punctat că feed-ul său vorbește pentru el. Mai mult, el rămâne mereu în zona produselor în care crede și pe care le folosește.

Sursă foto: World of Instagram Summit

3. Spune o poveste

Ana-Maria Gheorghe, Creative Storyteller a subliniat faptul că pe Instagram Stories ai 2200 de caractere să creezi un conținut demn de double tap. Mai mult, consideră că este important ce poveste spui și ce poză folosești. După cum a spus chiar ea: „Înainte să existe social media, existau șezători, unde oamenii socializau, povesteau. Și în online suntem tot la o șezătoare la care participă toată planeta. Tocmai de aceea, teoria mea este că poza postată pe Instagram care nu spune o poveste, nu primește o inimioară. Poză+poveste=double tap.”

Ducând ideea Ana-Mariei mai departe, Marian Hurducaș, Marketing and Strategy Consultant a adăugat că: „Oamenii se uită la un cont pentru că, de cele mai multe ori, spui pe bucăți, povestea ta. Așa că, e bine să dai un sens poveștii pe care o transmiți. Să însemne ceva pentru tine, căci doar așa va însemna ceva și pentru audiență.”

4. Cunoaște-ți foarte bine comunitatea…

După ce ți-ai stabilit o direcție de comunicare și ești conștient de povestea pe care vrei să o împărtășești, fii foarte atent la comunitatea ta. Observă ce le place, ce nu, cum reacționează la anumite tipuri de conținut, ce le stârnește emoții și peste ce trec prea ușor. Și Carmen Negoiță, Content Creator a punctat cât de important este să-ți cunoști comunitatea, mai ales pentru creatorii care sunt la început și vor să facă din Instagram un business.

Este foarte important să existe o reacție de la voi, urmăritorii noștri, fie că e vorba de comentarii, share-uri, în felul acesta ne oferiți un feedback și știm să ne calibrăm conținutul.

Andra Oprea, Content Creator

5…. apoi interacționează constant cu aceasta

Ionuț Rusu, Content Creator a subliniat că Instagramul se diferențiază fix prin faptul că a adus mai aproape ideea de socializare cu comunitatea. Tocmai de aceea, nu e suficient să-ți cunoști publicul, ci este foarte important să interacționezi cu el.

Vlad Dumitrescu, Ilustrator @Ilustrescu a recomandat să răspunzi tuturor oamenilor care îți scriu, indiferent de feedback (negativ sau pozitiv). În aceeași direcție, și Ioana Mănoiu, General Manager GMP PR, într-o discuție despre crizele care pot fi implicați influencerii, a punctat 3 reguli de bază în comunicarea cu comunitatea:

  • Niciodată nu îți ataci fanii.
  • Reacționezi! Orice reacție este mai bună decât nicio reacție.
  • Fii autentic, fii sincer cu fanii tăi!

Un punct pertinent l-a avut și Roxana Popescu, Social Manager A List Magazine: „Folosiți puterea empatiei și a compasiunii pe Instagram, căci în spatele ecranelor sunt tot oameni.”

Sursă foto: World of Instagram Summit

6. Fii consecvent și planificat

Degeaba ai un conținut bun, o poveste frumoasă și îți place să interacționezi cu cei care te urmăresc, dacă nu faci toate aceste lucruri în mod constant. Nu te poți aștepta la rezultate, dacă postezi pe Instagram doar când îți aduci aminte. Mai toți creatorii prezenți la World of Instagram Summit au subliniat, sub o formă sau alta, cât de important este să postezi în mod constant, lucru la care te ajută și o bună planificare a conținutului.

Atât Sânziana Negru, Content Creator, cât și Sînziana Maria Iacob, Content Creator au spus că sunt mult mai organizate acum și au planificate toate postările, în funcție de campaniile pe care le au și ceea ce vor să transmită. Mai mult, aceasta din urmă a recunoscut că, după ce foarte mult timp s-a străduit să-și facă singură conținutul, acum a început să colaboreze și cu alți oameni tocmai pentru a avea unitate, constanță și calitate în conținut.

Important este să rămâi consecvent și să lucrezi și mai mult atunci când îți este mai greu.

Manuela Lupașcu, Content Creator

7. Atenție mare la calitatea fotografiei!

Instagram este un mediu vizual, așa că tot ce apare acolo trebuie să fie plăcut ochilor, mai ales când vine vorba de fotografii. În acest sens, Radu Tudoroiu, Fotograf Comercial a spus că: „Dacă poza nu este foarte clară pentru tine, atunci pentru privitor cu atât mai mult nu va fi. Nu îți pune speranța într-o poză care nu sare în ochi din camera roll.”

Tot el a punctat cât de important este să ne gândim: „Cum scoatem maximul dintr-o fotografie? Întreabă-te mereu. Ce vreau să spun cu asta este să nu pierzi relevanța gestului de a posta. Mai mult, cea mai simplă regulă la care eu ader este să poziționez informația cea mai importantă în partea dreaptă.”

Și Andra Oprea, Content Creator spune că pentru ea contează foarte mult lumina, momentul zilei, condițiile meteo pentru a face o fotografie bună.

Nu publica nicio poză la care tu nu ai vrea să te uiți 3-5 secunde!

Radu Tudoroiu, Fotograf Comercial

8. Experimentează toate tool-urile pe care ți le pune Instagram la dispoziție

Mih Lovin, Creative Partner L2.Digital & Creative VR/AR a spus că, în acest moment, filtrele AR sunt cel mai viral lucru de pe Instagram. De ce? Pentru că oamenii le folosesc, le plac, îi avantajează. Mai mult, ce vedem noi acum despre filtrele care editează culoarea este doar începutul. Trebuie să începem să vedem filtrele de pe Instagram ca fiind o viitoare platformă de shopping.

Tot Mih a spus: „Nu există nimic în momentul de față pe Instagram cu viralitate mai mare decât propriul filtru. În momentul în care s-a deschis funcția de filtre, Instagram a pus opțiunea ca singurul mod în care să poți accesa filtrul respectiv să fie să dai follow instagrammerului care l-a lansat. Astfel, mulți creatori au beneficiat de o avalanșă de urmăritori.

Puteți citi ce a mai povestit Mih despre AR aici.

Sursă foto: World of Instagram Summit

9. Testează, ajustează, optimizează

Corina Enache, Social Media Specialist Samsung Romania a spus că pentru a face performanță, nu doar pe Instagram, dar și în social media în general este foarte important să testezi, să ajustezi și să optimizezi.

Și Robert Katai, Content &Communication Manager at Bannersnack a menționat că de fiecare dată când face o campanie pe o rețea socială, la final trage linie și vede ce a funcționat și ce nu. Astfel, prin teste și optimizări a ajuns la principiul AIDA, ca fiind cel mai eficient: Atenție, Interes, Dorință și Acțiune.

10. Fii sincer, fii autentic

Ultimul, dar nu cel din urmă, de fapt, poate chiar cel mai important aspect pentru a avea succes pe Instagram este să fii autentic, să fii sincer cu publicul care te urmărește. Mai toți invitații de la World of Instagram Summit, dacă nu chiar toți, au punctat cât de crucială este autenticitatea pentru un creator de conținut cu adevărat relevant. În loc de concluzii, te lăsăm cu ideile notate de la invitați despre cum să fii autentic pe una dintre cele mai populare rețele sociale ale momentului.

Laura Giurcanu, Content Creator: „Dacă ești la început, nu uita să fii tu, să fii autentic. E ok să greșești, dar să-ți asumi că ai greșit.”

Alex Grecu, MC, Radio Host &Voice Over: „Ai curaj să fii tu, să ieși din zona de confort și nu te compara cu nimeni pentru că fiecare dintre noi este unic.”

Manuela Lupașcu, Content Creator: „Cel mai important este să fii tu pe Instagram, să te gândești la tine, ce te pasionează, ce ai vrea să împărtășești cu oamenii.”

Alina Greavu, Content Creator @Aluziva: „Vorbesc despre lucruri reale, care se întâmplă, de interes. Ceea ce fac eu cu comunitatea mea este un act bidirecțional de terapie și suport. Eu sunt sinceră, le arăt oamenilor momente din viața mea, așa cum este ea. Sunt puține persoane care spun online lucrurilor pe nume.”

Vlad Dumitrescu, Aka Illustrescu – Ilustrator: „Fiți voi, fiți naturali, nu încercați să fiți altcineva.”

Chiar și brandurile apreciază autenticitatea și preferă să colaboreze cu influenceri sau creatori de conținut care sunt sinceri. În acest sens și Liliana Popa, PR Manager Farmec a menționat că „încurajăm influencerii să comunice în stilul lor, să fie autentici. În plus, apreciem feedback-ul microinfluencerilor, aceștia sunt valoroși, au o mare credibilitate, iar sinceritatea lor este relevantă pentru noi.”

Ne-am bucurat să putem fi parteneri media la World of Instagram Summit și felicităm organizatorii pentru un eveniment reușit, cu foarte multe discuții și sfaturi relevante pentru toți creatorii de conținut. Dacă nu ați putut urmări live-urile, vă recomandăm să urmăriți înregistrările pe pagina de Facebook World of Instagram.

___

Photo by Prateek Katyal on Unsplash

Om de comunicare, modelat de fervoarea capitalei, socializez intens și scriu așezat. Cu un ochi pe tot ce înseamnă business și industria marcom, navighez hățișurile parenting-ului modern și pe www.andraiacob.ro.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *