
Am promis, am revenit! Iată încă 11 tendințe pentru 2021 în marcom și online care vor ține în priză profesioniștii din industrie.
Dacă în prima parte a articolului am vorbit cu 10 specialiști despre video, podcasting sau comunități, acum intrăm puțin mai în detaliu și discutăm despre influencer marketing, e-commerce, performance sau ads.
Înainte de toate:
Care rețea socială va fi vedeta anului?
Cristian Manafu, Managing Partner, Evensys
„Așteptăm și anul acesta o nouă vedetă în social media, așa cum au fost Vine și Periscope la vremea lor. Din păcate, au ieșit din peisaj între timp. Unii ar paria acum pe ClubHouse, aplicația de socializare audio. Însă, fiind încă by invitation și disponibilă doar pe iOS, are sau va avea o problemă cu baza de utilizatori.
Până să vedem o nouă minune, eu pariez anul acesta pe TikTok, rețeaua care nu vrea să fie numită platforma cu cea mai rapidă ascensiune în social media de până acum. Așteptăm să ajungă la 1 miliard de utilizatori în Q1 din 2021. Și, mai ales, așteptăm intrarea în forță a brandurilor din România, cu multe campanii de advertising și proiecte speciale – pentru că are cifre foarte bune. Cu 5,3 milioane de utilizatori locali, TikTok este clar un jucător din Big 4-ul social media din România.”
Între timp, TikTok a depășit Instagram ca număr de utilizatori în România.

Influencer marketing câștigă tot mai mult teren
Brandurile vor analiza din ce în ce mai atent cu ce influenceri colaborează. Vor căuta creatori care să le genereze interacțiuni valoroase și rezultate palpabile. Așa că, printre ce tendințe pentru 2021 avem până acum, ne putem aștepta ca și influencer marketing să crească. Dar campaniile vor fi orientate mai mult spre performance. În plus, influencerii mai mici, dar cu o comunitate bine închegată și activă, vor atrage mai des atenția brandurilor.
Călin Biriș, Online Marketing Expert & Trainer
„Orice tendințe de marketing trebuie confirmate de un interes crescut de la an la an din partea pieței. De aceea, în România, încă nu putem vorbi de trendurile care se dezvoltă internațional precum voice & visual search, Augmented Reality sau folosirea de Artificial Intelligence, care la noi încă nu au tracțiune. Din discuțiile pe care le-am avut cu marketeri și antreprenori, cât și din analizele pe care le-am făcut în 2020, am observat că în România vom vedea tot mai multe companii care vor face campanii cu influenceri. Mai mult, vor realiza evenimente online, vor folosi TikTok, conținut video și podcasting, vor folosi Instagram / Facebook & Google shopping. Iar companiile B2B se vor orienta spre platforme de marketing automation (în special acelea care au clienți internaționali).”
Călin are și un articol întreg pe blogul său în care vorbește despre tendințele în marketing online pentru 2021. Îl puteți citi aici.
Costin Cocioabă, Influencer Marketing Manager, 2Performant
„Cred că este o perioadă în care va trebui să ne așteptăm la același ritm accelerat de dezvoltare a zonei de digital. De unde mă uit eu, zona de marketing cu ajutorul creatorilor de conținut este una dintre tendințele acestor ani care va continua să crească și se va dezvolta și în direcții noi. O altă zonă care va evolua, sau ar trebui să fie printre tendințele din 2021, este PWA, progressive web applications, și mă aștept ca primele businessuri care se vor uita în direcția asta să fie publicațiile și magazinele online.”

Investiții eficiente în online și consolidarea transformării digitale
Ce spun sau sugerează toți profesioniștii pe care i-am luat la întrebări despre aceste tendințe pentru 2021 este că nu trebuie să ne așteptăm la lucruri wow. Dacă e ceva ce ne-a arătat pandemia este că suntem încă în urmă la capitolul digitalizarea afacerilor. Mai mult, brandurile au realizat că trebuie să-și gândească toate acțiunile pentru a obține rezultate cât mai bune cu investiții eficiente și bine țintite.
Tudor Galoș, EU Privacy Consultant, Tudor Galoș Consulting
„În 2021, va continua mișcarea de transformare digitală ce a fost accelerată în 2020 de pandemia de COVID-19. Vom vorbi de investiții în campanii digitale ce aduc conversie, în marketing automation (consumer journeys pe baza analizelor de date prezente în sistemele LOB de tip CRM și ERP, dar nu numai) și mai puține gloanțe trase aiurea cu campanii ce aduc «reach» fără niciun fel de viziune de vânzări.”
Vom vorbi de investiții în campanii digitale ce aduc conversie și mai puține gloanțe trase aiurea cu campanii ce aduc «reach» fără niciun fel de viziune de vânzări.
Tudor Galoș
Dragoș Smeu, General Manager & Trainer, Mavericks
1. Trainings
„2021 cred că va fi anul în care vom auzi tot mai mult cuvântul digitalizare. Ieșim din bula noastră și câștigăm destul de multă tracțiune în ceea ce privește importanța digitalului în orice organizație. De aceea, cred că eforturile de educare a pieței din partea celor care au deja expertiză va fi o direcție foarte importantă. În acest sens, vor apărea tot mai multe opțiuni de profesionalizare a pieței sau măcar de introducere în ale digitalizării prin training-uri intensive și workshop-uri aplicate.”
2. E-commerce
„Lucrurile vor începe, probabil, să revină la normal (mai accentuat în a doua parte a anului). Așa că, hype-ul e-commerce se va mai domoli puțin. Nu va reveni la datele din 2019, dar va rămâne la un nivel destul de înalt. Magazinele online mari se vor consolida și mai mult, iar cele mici vor fi din ce în ce mai dependente de marketplace-uri, ceea ce va duce la o limitare a varietății pe termen mediu și lung.”
3. Instituții publice
„Probabil, vom avea destul de multe surprize plăcute și din partea instituțiilor publice care vor încerca să se digitalizeze. Iar, ca orice început, va fi cu un trac inițial. Însă, cred că toate aceste inițiative trebuie susținute astfel încât să creștem în clasament în ceea ce privește indicele economiei și societății digitale (DESI) de pe poziția 26 din 28 în care ne aflam în 2020. (extra info aici)”

E-commerce și performance făcute eficient, cu o strategie bine gândită în spate
Cosmin Dărăban, CEO & Co-Founder, Gomag
„Cred că 2021 va fi anul creșterii comerțului omnichannel în România, cu accent pe retenția clienților și comunicare «altfel». Mai în detaliu, odată cu tranziția afacerilor tradiționale spre online (un fenomen care va continua să crească în 2021), antreprenorii vor găsi metode de diferențiere prin ofertarea unui pachet întreg. Acesta va însemna: cumperi online – ridici din magazin / te documentezi în magazin – cumperi online, promovare pe canale nișate (acolo unde stă generația care cumpără tipul de produs vândut) și determinarea recurenței prin tehnici de fidelizare, comunicare post-vânzare și implicare în ceea ce este important pentru clienți.”
Cred că 2021 va fi anul creșterii comerțului omnichannel în România, cu accent pe retenția clienților și comunicare «altfel».
Cosmin Dărăban
Ionuț Munteanu, Sr. Product Manager & Founder, Reefkig Solutions
„Ca și în 2020, campaniile de Google Shooping vor reprezenta o sursă principală de trafic de calitate pentru magazinele online. Ele performează foarte bine dacă sunt setate cum trebuie și sunt supravegheate cu atenție de specialiști care știu exact la ce indicatori să se uite.”
Ionuț vorbește despre mai multe previziuni pentru 2021, aici. De asemenea, poți citi interviul nostru cu el.
Toma Grozăvescu, Growth Hacker & Founder, SMARTERS Romania
„Cred că în 2021 ne vom reaminti de riscul de a avea o singură sursă/un singur canal de atragere clienți, oricât de bine ar performa acesta. Multor IMM-uri le-au tremurat pantalonii la finalul anului trecut când o serie de evenimente au făcut ca randamentele campaniilor să se prăbușească. Vorbim aici de probleme ale Facebook în livrarea reclamelor, apoi costuri enorme din cauza numărului de advertiseri și a campaniilor de Black Friday/Crăciun. Cei care stăteau bine din punct de vedere SEO sau aveau campaniile de Google Ads pregătite au simțit șocul mai puțin. De asemenea, cred că ne vom uita din nou, sau ar trebui să o facem, la metode organice precum marketing prin conținut, e-mail și SEO.”
Sred că ne vom uita din nou, sau ar trebui să o facem, la metode organice precum marketing prin conținut, e-mail și SEO.”
Toma Grozăvescu
Ceriza Petrescu, Website designer & developer | Online consultant
„Dacă e să urmăresc ce s-a întâmplat în 2020, aș miza pentru anul acesta pe tendința consolidării prezenței online a brandurilor. În special prin construirea de magazine online cu adevărat funcționale și integrate cu platforme de tip Facebook sau Instagram Shop. Pandemia a prins multe business-uri nepregătite din acest punct de vedere. Fără un shop optimizat, ușor de accesat de pe mai multe dispozitive. Fără imagini profesioniste de produse. Fără integrare cu social media. Și fără funcționalități care să crească experiența utilizatorului în site.
La nivel internațional putem vorbi, într-adevăr de tendințe pentru 2021 ca: introducere de mix media în website, vizualizarea produselor în 3D sau AR, accesibilitate pentru persoanele cu dizabiliți. În schimb, local, magazinele online vor trebui, mai degrabă, să-și facă sistemele de sortare a produselor mai intuitive, mai ușor de folosit. Într-un online deja din ce în ce mai aglomerat, îmbunătățirea experienței utilizatorului în shop și pașii cât mai puțini pentru a pune produsul în coș vor prima în continuare.”
Alexandru Negrea, Founder & Trainer, Social Smarts
„Un trend important în social media în 2021 este reprezentat de privacy. Utilizatorii sunt conștienți că sunt hăituiți non-stop, nu ar strica niște claritate în acest context, că multe procese se întâmplă din inerție. Și există două discuții aici:
Pixelii de remarketing de pe site. Care e proporția de vânzări generate în 2020 prin remarketing? Te ajută în mod real sau păstrezi scripturile alea acolo degeaba? S-ar putea să fie mai eficient remarketingul pe baza conținutului de pe pagina de Facebook (videos, events, messages).
Platformele de analytics. Ce indicatori din platformele de analytics te ajută în mod real în marketing? Care sunt indicatorii fără de care nu poți vinde eficient produse și servicii? Tot așa, pe baza istoricului. S-ar putea să ai nevoie de o platformă mult mai simplă care să-ți arate doar top content și eventual niște fluxuri.”
În concluzie?
Claudiu Jojatu, Head of Strategy & Co-founder at Milk & Cookies | Viața de freelancer
„Pentru anul 2021 am identificat mai multe cuvinte cheie după care ne vom ghida: Concretețe, micro-targetare, valoare, #NoBS. Dacă anul trecut providența a dat shuffle la felul în care muncim și facem lucrurile, anul acesta trebuie să luăm ce am învățat anul trecut și să începem să mișcăm lucrurile. Cred că vor crește comunitățile. Începând de la grupuri de Facebook, dar vom vedea și un exod al celor care s-au cam săturat de Facebook spre noi platforme. LinkedIn, Reddit sau altele mai indie. Contentul multimedia va continua să crească în defavoarea contentului scris (video, live-uri, podcasturi). Iar toate acestea îmbrăcate în haina umanizării brandurilor care nu își vor mai permite doar să faca broadcast de mesaj, ci vor fi obligate să-și asculte clienții.”
Dacă, anul trecut, providența a dat shuffle la felul în care muncim și facem lucrurile, anul acesta trebuie să luăm ce am învățat în 2021 și să începem să mișcăm lucrurile.
Claudiu Jojatu
Ce am luat noi din previziunile specialiștilor
Indiferent că specialiștii care ne-au răpuns la întrebări au făcut previziuni despre diverse zone ale marcom și online pentru 2021, au reușit, zicem noi, să vedem un fir roșu. Mai puțin sau mai mult evident în fiecare citat, am simțit ideea de eficiență. Fie că vorbim de strategie, de comunicare, de colaborări dintre branduri și influenceri, de utilizarea anumitor platforme sau tool-uri. Toate ar trebui să se desfășoare având în vedere eficiența investiției. Pandemia ne-a arătat că nu ne mai putem permite să investim timp sau bani în acțiuni care nu ne aduc rezultate concrete sau conversii.
Dacă nu ai citit prima parte din acest articol despre tendințe pentru 2021, musai să-ți arunci un ochi aici.
Photo 1 by Marcos Rivas on Unsplash | Photo 2 by Diggity Marketing on Unsplash
1 Comment