21 de tendințe în marcom și online pentru 2021 (1/2)lectură de 10 minute 3

Tendinte pentru 2021

Cum se cade pentru fiecare început de an, nu puteam rata să facem un articol despre ce ne așteaptă în 2021, mai ales după un an cu atât de multe provocări ca 2020. Nu am întrebat 100 de români, dar am întrebat 21 de profesioniști din marcom și online care consideră ei că sunt cele mai importante tendințe pentru 2021. Și pentru că ne-a ieșit un material mai lung decât ne așteptam, astăzi îți prezentăm părerile a 10 dintre ei. Iar, săptămâna viitoare, vei putea citi și partea a doua.

Hai să vedem ce ne așteaptă!

Video, video și iar video!

Acum, sincer, mai e vreo surpriză pentru cineva? Formatul video ne amenință cu supremația de multă vreme. Astfel, era evident că va continua să-și consolideze poziția și anul acesta. Interesant de menționat este că, în ceea ce privește tendințele pentru 2021 în această zonă, accentul se va pune pe format scurt și live streaming.

Cristian Florea, Consultant și Trainer pe teme legate de LinkedIn și comunicare online, Co-owner M20

„Cred că 2021 va fi anul conținutului video scurt. Făceam asta și până acum, dar, în 2021, majoritatea platformelor sociale deja te încurajează să generezi și să urmărești astfel de conținut.”

Laura Savu, Global Community Manager, TikTok

„Din punctul meu de vedere, în 2021, vom avea, în continuare, foarte mult focus pe live streaming, în zona de co-hosted live și, în special, 24/7 broadcasting pe platformele de Social Media.”

Podcastingul prinde tot mai mult teren

Deja am avut prima conferință din România dedicată podcastingului – Podfest. Ceea ce a validat creșterea în popularitate a acestui gen de conținut. În plus, multe companii și-au lansat propriile podcasturi ori s-au implicat activ în susținerea proiectelor dezvoltate de specialiști în diferite domenii. Așa că, este din ce în ce mai evident că podcastingul se va număra printre cele mai importante tendințe pentru 2021.

Robert Katai, Blogger și Content & Communication Manager, Bannersnack

„O tendință pe care o vom vedea tot mai des pe piața din România este podcastingul. Anul trecut, au fost câteva încercări de proiecte de podcast, dar, anul acesta, creatorii vor avea mai mult curaj să facă podcasting. Indiferent că e pe o platformă doar audio, audio-video sau doar video, nu contează.

Proiectul Murdar a arătat că se pot face podcasturi fictive și în România. Recorder a arătat că se pot face podcasturi de investigații jurnalistice. BT Talks a demonstrat că un brand poate face un podcast care trece dincolo de nișa companiei.

Mă aștept să văd în 2021 podcasturi care trec dincolo de interviuri, dincolo de 40-50 de minute de discuții și dincolo de aceleași subiecte sau persoane.

Vreau să văd podcasturi săptămânale sau zilnice, de 3 minute. Vreau să văd podcasturi care se publică o dată pe lună și au 4 ore. Vreau să văd podcasturi care întrec limitele creativității. Dar, dincolo de asta, podcasturile trebuie să învețe să se poziționeze, să comunice și să atragă oamenii pe platforma lor. Asta înseamnă că, pe lângă producția audio și research, e nevoie de o strategie de marketing și comunicare.”

Vreau să văd podcasturi care întrec limitele creativității. Dar, dincolo de asta, podcasturile trebuie să învețe să se poziționeze, să comunice și să atragă oamenii pe platforma lor. Asta înseamnă că, pe lângă producția audio și research, e nevoie de o strategie de marketing și comunicare.”

Robert Katai

Andrei Călina, Digital Marketing Specialist & Owner, Content Chief

„Deși, nu îmi place să o spun, probabil că pandemia ne va mai limita o perioadă ieșirile, forțând multe branduri să genereze, în continuare, mai mult conținut decât făceau înainte de virusul-căruia-nu-i-spunem-numele. Mă aștept să văd o creștere și mai mare a numărului de live-uri – care, în fond, nu sunt așa greu de produs, fiind nevoie doar de un telefon în multe cazuri – pe diferite platforme. În același timp, vor crește în popularitate podcasturile, care rămân, cel puțin din punctul meu de vedere, o formă de content ușor de consumat. Și chiar aș îndrăzni să recomand, acolo unde specificul business-ului permite asta, integrarea acestor două forme de content în strategia de marketing pentru 2021.”

Alexandru Ciucă, Managing Partner, Superior Media

„În 2021, cred că vor fi două tendinţe importante: comunităţile închise formate în jurul newsletterelor şi podcastingul. Ambele cristalizează o nevoie pe care o întâlnesc tot mai des la creatorii de conţinut: aceea de a ieşi din paradigma reţelelor sociale «clasice», asupra cărora creatorii nu au niciun fel de control.”

Comunitatea alături de conținutul relevant și umanizat – mai importante ca niciodată

Inevitabil, în vremuri complicate, oamenii au nevoie să se simtă auziți, înțeleși, să facă parte dintr-o comunitate care le împărtășește, atât idealurile și viziunile, cât și fricile. Oamenii își doresc validare, să nu se simtă singuri. Mai mult, se așteaptă, într-un astfel de context dificil, ca brandurile să fie umane, să le vorbească direct și să le ofere experiențe unice. Din aceste motive, nici nu e de mirare că printre cele mai importante tendințe pentru 2021 se numără și coagularea de comunități și comunicarea personalizată cu audiența unui brand.

Sabina Cornovac, Blogger și Owner SocialPedia

„2020 ne-a arătat tuturor cât de importante sunt comunitățile, atât online, cât și offline. De aceea, cred și sper că anul 2021 va fi cel care va ridica în topul obiectivelor de marketing consolidarea comunității brandului, alături de o strategie coerentă de user generated content. Fie că este vorba despre creșterea unei comunități proprii sau de accesarea unei comunități deja existente. La final, indiferent despre ce trend vorbim pentru anul acesta, totul se rezumă la umanizarea brandului și la content relevant.”

La final, indiferent de ce trend vorbim pentru anul acesta, totul se rezumă la umanizarea brandului și la content relevant.”

Sabina Cornovac

Andrei Cismaru, Blogger & Marketing Automation Manager

„În 2021, vor avea de câștigat brandurile care vor învăța să personalizeze comunicarea cu utilizatorii, clienții sau fanii lor. Comunicarea outbound, impersonală, la grămadă, va livra, în continuare, cifre, dar relevanța lor va fi din ce în ce mai mică.”

De la amprenta digitală 360 a brandului la empatie tactică

Pandemia nu va trece prea repede, așa că, indiferent despre ce tendințe pentru 2021 vorbim, dacă mai există business-uri care nu și-au pus la punct prezența online, ar fi bine să o facă – urgent! Și, o dată cu acest lucru, ar trebui să se gândească foarte bine și la brand purpose sau cum/ce pot oferi înapoi comunității.

Cristian China-Birta, Blogger & Managing Partner, Kooperativa 2.0

„Cred cu tărie (demnă de o cauză mai bună…) că, și în 2021, mulți oameni din zona brandurilor o să aibă surpriza că faza cu «o să treacă» nu prea mai trece. Iar asta se va întâmpla, în special, în prima jumătate a anului. Pentru că, iată, pandemia nu prea trece. Iar brandurile, în continuare, au o problemă mare în zona de ceea ce eu numesc amprenta digitală 360 a brandului. Și nici asta nu o să treacă. O să fie o obligație, nu o opțiune ca brandurile să aibă această amprentă cât mai bine construită. Altfel, multe dintre ele o să pățească ce au pățit în 2020: vor avea imense dificultăți în a mai reuși să ajungă la publicul lor. Și mai ales la portofelele lor…”

Iunieta Sandu, Owner NO.MAD Talks

„Cred că 2020 a fost un an și pentru introspecția de brand. Acum că valorile și obiectivele sunt bine știute, clienții nu vor să mai piardă timp. În 2021, brand-urile mari vor folosi empatia tactică și se vor asocia cauzelor importante pentru public, de la susținerea ONG-urilor la inițierea propriilor campanii de CSR. Iar brand-urile noi vor intra pe piață mai curajoase, cu mesaje mai bine gândite și obiective clare. Simt că în 2021 timpul a căpătat altă valoare, ținem mai mult cont de el. Așa că, nimeni nu mai acceptă comunicarea de dragul comunicării. Trebuie să fii prezent, să fii atent la publicul tău și să-ți cunoști bine obiectivele. Iar, de restul, mult video și sinceritate.”

2021 – anul adevăraților profesioniști

Pe lângă tot ce am discutat despre platforme și abordări, e important să ne gândim ce înseamnă aceste tendințe pentru 2021 și în ceea ce îi privește pe profesioniștii din industrie. 2020 ne-a arătat cât de mult contează să fim adaptabili și să ne reinventăm. Dar, mai ales, să fim eficienți, calculați și pregătiți, atât mental, cât și profesional.

Marian Hurducaș, Consultant de marketing și strategie de comunicare

„Ce se va întâmpla în 2021 nu va fi wow. Va fi doar o mare accelerare a lucrurilor accelerate deja în 2020, din punctul meu de vedere. Vom avea mai multe eforturi depuse pentru business-uri online sau care fac adopția acestuia. Vom avea un grad crescut de digitalizare și simplificare a proceselor pe care, până la pandemie, le vedeam ca un compromis normal sau despre care nu știam că se pot face și altfel. Teama că putem rămâne fără bani din cauza unei crize economice ne va face să fim foarte eficienți. Ne vom asuma riscuri doar foarte calculat și mai deloc impulsiv. «Ce-mi iese mie de aici» va fi în mintea tuturor. Iar, dacă pornim cu mindsetul acesta, nu cred că vom avea cum să dăm greș, indiferent de care parte a contractului suntem.

Vom pune mai mult accent pe specialiști și ne vom feri de impostori ca de o mașină cu kilometrajul dat înapoi.

Brandul personal sănătos crescut în timp va avea de câștigat în contextul acesta. Nu e un moment bun pentru trial and error în procese de bază, deci nu va vrea nimeni să piardă timpul cu profesionalizarea omului pe care îl aduce în echipă. Așa că, oamenii care știu că au carențe din punct de vedere profesional, mai ales în industriile creative, ar trebui să umple repede golurile. E nevoie de oameni pregătiți. Aceștia sunt cei care pot face bani frumoși chiar și-n context pandemic. Cel mai mult vor avea de câștigat persoanele cu dezvoltare «T shape», adică stăpâne pe un domeniu, dar care, totodată, și-au ramificat aptitudini multiple din el. Nu cred că ar trebui să ne fie frică de 2021, anul e doar o convenție la care ne raportăm. Totul depinde de noi, de capacitatea de pivotare și adaptare, dar mai ales de reziliența noastră. Ca-n box.

Nu cred că ar trebui să ne fie frică de 2021, anul e doar o convenție la care ne raportăm. Totul depinde de noi, de capacitatea de pivotare și adaptare, dar mai ales de reziliența noastră. Ca-n box.

Marian Hurducaș

Cum ți se par tendințele prezentate până acum? Scrie-ne părerea ta în comentarii și nu uita să rămâi pe aproape și pentru partea a doua a articolului.

Photo 1 by Krzysztof Hepner on Unsplash | Photo 2 by Jesus Loves Austin on Unsplash | Photo 3 by Jordan Whitfield on Unsplash

Om de comunicare, modelat de fervoarea capitalei, socializez intens și scriu așezat. Cu un ochi pe tot ce înseamnă business și industria marcom, navighez hățișurile parenting-ului modern și pe www.andraiacob.ro.

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *