5 trucuri ca postările tale să aibă mai mult engagement | #guestpost Andreea Chiuarulectură de 7 minute 0

Material realizat de Andreea ChiuaruFreelance Digital Marketing Consultant, Blogger și Storyteller pe www.andreeachiuaru.roparte din seria de guest post-uri #sharetheknowledgeîn care profesioniștii din industrie își împart din experiență în articole utile pe DozadeComunicare.ro.

„Cum fac ca postările mele să aibă mai mult engagement?” Dacă ar fi să facem un top al întrebărilor pe care le pun clienții, cred că asta ar fi în top 5 cu siguranță. Nu zic că e rău să-ți dorești ca postările tale să primească mai multe aprecieri, comentarii și save-uri. Dar dacă dorința asta nu e legată de un obiectiv măsurabil, nu cred că te ajută la mare lucru.

Dar o să las poveștile despre importanța strategiei pentru cursul de social media pe care îl țin o dată la câteva luni. Azi o să vorbesc fix despre ce își doresc antreprenorii și creatorii de conținut: mai mult engagement.

În primul rând ar trebui să înțelegi ce înseamnă engagement. Pe Instagram, engagementul e format din aprecieri, comentarii, distribuiri și saves. Pe Facebook, lucrurile sunt puțin mai complicate, pentru că se iau în calcul și click-urile pe postare (fie că sunt click-uri pe link sau click-uri pe imagine, pe hashtag-uri folosite, pe butonul see more, pe persoane etichetate în postare și așa mai departe).

Fiecare tip de engagement deservește unui scop. Eu personal nu mă concentrez pe like-uri și inimioare, ci pe comentarii, distribuiri și saves. Dar să le luăm pe rând.

Dacă ar fi să spun doar 5 trucuri despre cum să ai mai mult engagement pe pagina de Facebook sau Instagram, acestea ar fi în top.

1. Începe cu o promisiune sau direct cu o întrebare

sursă foto: Gary Butterfield on Unsplash.com

Provocarea în era social media nu e să faci doar conținut atractiv, ci să faci conținut care să se diferențieze. Nu e suficient să ai un text bine scris, care spune o poveste, dacă nu acorzi atenție și formei în care l-ai scris.

Prin ce mă refer exact la formă și cum te ajută ea să ai mai mult engagement? Imaginează-ți că postarea ta e un mic articol într-un ziar. Ce-ți atrage prima dată atenția într-un ziar? Titlul. Folosește prima frază ca să faci o promisiune despre ce va găsi omul în postare. Poate fi o afirmație sau o întrebare.

Câteva exemple:

  • De ce ai nevoie de un consultant vestimentar? (un exemplu dacă vrei să povestești oamenilor cum îi poți ajuta/ce servicii oferi).
  • Tu când ți-ai luat ultima dată o zi în care să nu faci nimic?
  • Eu sunt Andreea și sunt aici să te ajut să-ți spui povestea în mediul digital (un exemplu dintr-o postare recentă de pe contul meu, în general ajută să pui accentul pe felul în care îți poți ajuta audiența, nu neapărat pe skill-urile tale).
  • Care e cea mai bună carte citită de la începutul anului și până acum?

2. Nu pune întrebări plictisitoare sau care solicită răspunsuri lungi/prea personale

Nu toate postările trebuie să se încheie cu o întrebare. Dacă nu știi ce să întrebi ca să aibă sens, just don’t. Pune-te puțin în locul audienței tale. De ce crezi că ți-ar răspunde la o întrebare despre cum și-au început ziua, dacă la ei plouă sau e soare, ce fac în acest moment, ce planuri de weekend au, dacă sunt de acord cu ceva ce ai scris tu în postare?

Pe de altă parte, e foarte fain să-ți dorești să te conectezi cu audiența ta. Dar ia în calcul și faptul că oamenii nu au întotdeauna disponibilitatea să răspundă la întrebări dificile sau prea personale. Dacă ești terapeut, poate nu e cea mai bună idee să-ți întrebi urmăritorii dacă au trecut vreodată printr-o depresie (un subiect personal). Regula se aplică și pentru întrebări care necesită răspunsuri foarte ample, de tipul „povestește-ne despre momentul când ai făcut x lucru”, „împărtășește cu noi o poveste despre y” etc.

3. Generează discuții pornind de la comentariile primite

Să răspunzi cât mai repede la comentariile primite are două avantaje:

1. îi arăți audienței că îți pasă de ea și nu pui întrebări doar de dragul de a o face;

2. crești engagementul în jurul postării.

Să zicem că oferi servicii de marketing. Ai o postare despre cărțile citite în ultimele luni pe care o închei cu întrebarea: „Tu ce cărți bune ai citit în ultimul timp?”. Cel mai probabil oamenii îți vor răspunde doar cu titlul cărții. Îi poți întreba de ce le-a plăcut, poți împărtăși experiența ta cu autorul (poate l-ai citit, poate îl ai pe listă etc.). În mod clar nu îți vor răspunde chiar toți oamenii cu care aplici tehnica asta. Dar tot vei vedea o creștere în engagement.

4. Concentrează-te pe teme de discuție care au legătură cu industria în care activezi

sursă foto: Firmbee.com on Unsplash.com

Dacă publici conținut doar despre cine ești, produsele tale, reduceri și oferte, nu te aștepta ca oamenii să interacționeze prea mult cu ceea ce publici. Fă un test măcar o dată pe săptămână: scrie despre orice altceva are legătură cu nișa din care faci parte. Poate fi un conținut educațional, un insight, o știre, o poveste personală care să inspire. Oamenii nu intră pe social media ca să vadă doar produse și conținut despre branduri. Încearcă să gândești mai aproape de viziunea unui creator de conținut și vei vedea garantat o creștere în engagement și chiar și în numărul de followers.

5. Comentează la rândul tău

Dacă doar publici conținut (eventual programat în avans) și nu interacționezi niciodată cu audiența ta, nu e de mirare că nici ea nu va face acest lucru. Încearcă să aloci măcar 5-10 minute pe zi în care să răspunzi la stories, să lași comentarii, să dai follow unor conturi noi care îți plac.

Pe de-o parte, asta te va ajuta să umanizezi brandul. Pe de altă parte, îi va transmite lui Instagram mesajul că ai o relație cu urmăritorii tăi și va împinge în față conținutul tău.

Funcționează foarte bine mai ales dacă faci engagement cu 10-15 minute înainte să postezi și la 5-10 minute după ce ai postat.

P.S: încearcă să nu te concentrezi doar pe cifre, cum poți păcăli algoritmul sau cum să crești engagementul. Ci și pe valoarea pe care o oferi în mediul online. Poate nu va funcționa ca un engagement boost instant, dar pe termen lung, va face o diferență în felul în care audiența ta îți percepe brandul.

Dacă vrei să afli de ce este important să ai un blog de brand, avem un articol pe această temă în secțiunea Inspirație.

Despre Andreea Chiuaru

Scriu povești digitale pentru antreprenori și îi ajut să-și spună povestea în mediul digital prin strategii de social media și/sau consultanță. Când nu lucrez (adică rar, în perioada asta) citesc cel puțin o carte pe săptămână (de la leadership și psihologică la ficțiune istorică și biografii) și creez conținut pe instagram cu scopul de a mă conecta cu oameni care au valori similare cu ale mele. 

Instagram | LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *