7 motive pentru care merită să încerci TikToklectură de 6 minute 6

TikTok, TikTok!

Nu, nu vorbim de picătura chinezească (wink) sau despre vreun gadget care-ți numără pașii în ritm de ceasornic, vorbim despre una dintre rețelele sociale cu cea mai rapidă dezvoltare din lume, prezentă în peste 150 de țări.

TikTok, cunoscut la început sub denumirea de Musical.ly, a fost un start-up creat în orașul chinezesc Shanghai. În 2014, a fost lansată prima versiune a aplicației, apoi în 2017 compania ByteDance a achiziționat start-up-ul pentru un miliard de dolari. Fast-forward 3 ani, Musical.ly rebranduit ca TikTok, sparge toate recordurile de download.

Ideea aplicației e destul de simplă: poți crea filmulețe scurte, tip Vine, de 15 secunde sau maxim un minut. TikTokerii/Musers au la dispoziție un întreg arsenal de melodii pentru fundalul sonor, multe efecte și filtre pe care le pot folosi în procesul de editare, pentru a face clipurile cât mai catchy.

La fel ca Instagram, TikTok are o interfață destul de intuitivă. Butonul Home are două opțiuni, care te vor ajuta să-ți filtrezi feed-ul: Following și For you. Following îți dezvăluie conținutul userilor pe care-i urmărești, iar For you e asezonat cu un algoritm care îți va livra conținut personalizat. Există și opțiunea Discover, unde poți căuta orice vrei, secțiunea de Inbox și, desigur, funcția principală de creat și editat videoclipuri.

În luna august, conform SensorTower, TikTok a fost cea mai descărcată aplicație worldwide. Iar în România, conform Zelist, luna august a numărat 4.677.080 useri activi. Laura Savu, Global Community Manager TikTok, a declarat, la evenimentul Digital Divas, că durata medie pe care utilizatorii români o petrec în aplicație este de 65 de minute.

De ce TikTok?

După intro-ul semeț al platformei pe piață și cifrele pline de entuziasm, ne-am gândit să-ți prezentăm 7 motive pentru care un cont pe această platformă ar fi potrivit pentru tine. Ready?

1. Rapiditate

Trăiești în epoca vitezei. De multe ori, nu ai timp să te uiți la un videoclip mai lung de câteva minute sau să citești un articol long-form. Poate nici măcar unul short-form. Însă, pe TikTok, cel mai lung video are un minut, iar în acest timp primești informația de care ai nevoie. E posibil să nu o găsești din prima dar, cu ajutorul algoritmului, sigur vei identifica conținutul potrivit.

2. Diversitate

Indiferent de ce anume te pasionează, vei găsi pe această platformă tips&tricks despre absolut orice. Fie că vorbim de fotografie, grădinărit sau rețete culinare, TikTok is here for you in a minute. Și nu discutăm doar de pasiuni și hobby-uri. Aici găsești informații care te pot ajuta la muncă sau în viața de zi cu zi. Un fel de ristretto în materie de informații.

3. Entertainment

Nu credem că există cineva care să zică nu la o serie de videoclipuri funny. Iar pe această platformă chiar găsești de toate pentru toate gusturile. Ca să nu mai vorbim de faptul că algoritmul îți va înregistra preferințele și îți va recomanda, într-o proporție destul de mare, videoclipuri asemănătoare.

4. Promovare

Dacă deții o afacere care e la început de drum sau te-ai gândit să creezi un brand și să-l faci cunoscut într-un timp relativ scurt și cu investiție financiară modestă, TikTok este platforma potrivită. Cu un pic de creativitate și un strop de răbdare, poți obține beneficii la care nu te-ai fi gândit într-un timp relativ scurt. Și, dacă ai nevoie de un impuls, află că în luna mai a acestui an, a avut loc prima campanie a unui brand pe TikTok din România.

Profil de TikTok/Sursă foto: Aaron Weiss, Unsplash

5. Învățare

Iubești șahul și ți-ar plăcea să identifici, în doi timpi și trei mișcări, cum să-ți învingi oponentul? Ai vrea să înveți să editezi dar nu prea ai așa mult timp? Sau te gândești de ceva vreme la rețeta aceea de clătite japoneze? Tot ce trebuie să faci este să accesezi opțiunea Discover.

Un alt aspect interesant al acestei platforme este ușurința cu care sunt abordate subiecte sensibile precum body positivity/shaming, cyberbulling & co. Există inclusiv medici, psihologi, nutriționiști care distribuie informații valoroase, ajutându-te să te înțelegi mai bine și să fii mai empatic. Cu toate acestea, recomandăm mersul regulat la specialiști.

6. Exprimare artistică

Dacă ai vreun talent ascuns și te-ai hotărât că viața e mult prea scurtă ca să-ți mai fie rușine să te expui, TikTok e platforma potrivită. Fie că dansezi, faci coveruri după melodii celebre, reinterpretezi challenge-uri într-un mod original, ai multe șanse să devi cunoscut. Iar, dacă acest lucru nu se întâmplă, măcar o să câștigi respectul tuturor cunoscuților.

7. Job related stuff

În industriile creative, să ai cont pe TikTok și să știi cum funcționează algoritmul este un must încă din 2019. Nu trebuie neapărat să ai videoclipuri virale, însă, dacă știi cum se folosește platforma și deții un minim de know-how, vei fi cu siguranță printre primii chemați la interviuri.

În concluzie, un cont pe TikTok poate să-ți lărgească orizonturile în moduri în care probabil nu te-ai fi gândit. Poate, de asemenea, să-ți ajute afacerea și să-ți contureze mai bine brandul. Nu recomandăm, totuși, folosirea în exces așa că un timer e binevenit.

Dacă vrei să mai citești și alte lucruri interesante despre TikTok, intră aici și, dacă îți faci cont, nu uita să ne spui ce părere ai.

Creez universuri și stări cu ajutorul cuvintelor. Din Brașov, cu drag.