
De ce este important să scrii titluri mai bune? Dacă vrei să captezi atenția cititorului pe site-ul tău, ai nevoie de titluri care nu doar îl atrag, ci îl și păstrează pe site. Cu alte cuvinte, evită să folosești clickbait-uri doar de dragul de a atrage oameni pe site-ul tău și care-l vor părăsi de îndată ce conținutul nu le va satisface așteptările.
Pentru că titlurile reprezintă, credem noi, cea mai importantă parte dintr-un text, mai jos ai 9 sfaturi de care să ții cont dacă vrei să scrii titluri mai bune. Ele te vor învăța cum să atragi și să păstrezi audiența pe site-ul tău. Conform Copyblogger, 80% dintre vizitatorii tăi vor citi titlul, dar doar 20% vor continua să finalizeze articolul.
1. Fii specific. Folosește numere.
Numerele sunt des folosite în titluri în special din două motive:
- Sunt specifice: astfel că stabilesc, încă de la început, așteptările cititorului. De exemplu, când ai dat click pe acest articol, ai știut încă de la început că urmează să găsești exact 9 sfaturi pentru a scrie titluri mai bune.
- Organizează textul: și oferă posibilitatea de scanare rapidă a acestuia, de citire pe diagonală.
Conform acestui studiu, oamenii sunt atrași de titlurile în care se folosesc cifre și care promit o listă scurtă de ponturi, idei sau sfaturi.
Titlurile cu numere nu trebuie să fie întotdeauna liste. De exemplu, ar putea fi date și statistici, ceea ce indică faptul că articolul este susținut de cercetare. LinkedIn a testat titluri cu și fără statistici și a constatat că statisticile au avut un impact mare asupra ratelor de click.
De exemplu:
20 de tool-uri indispensabile pentru pasionații de marketing
5 cărți care au schimbat modul în care facem marketing
2. Pune întrebări
În online, oamenii caută nu doar amuzament, ci și răspuns pentru întrebările lor. Întrebările, în primul rând, au un efect psihologic asupra minții cititorului și îl determină să facă următorul pas: să vrea să-i afle răspunsul.
Așadar, înainte să oferi o informație cititorilor tăi, coreleaz-o cu o întrebare relevantă pentru ei. Când găsești o astfel de întrebare, care plantează în mintea cititorilor tăi interes și curiozitate, șansele ca ei să dea click pe titlu sunt mai mari.
De exemplu:
De ce sunt bărbații marketing gurus, iar femeile „doar” lideri în marketing?
LinkedIn vs. Facebook: Ce platformă alegem pentru business?
3. Ține cont de lungimea titlurilor
Lungimea unui titlu ar trebui să fie nici prea, prea, nici foarte, foarte.
Răspunsul la întrebarea „Cât de lung ar trebui să fie un titlu?”, este depinde. Depinde de platforma la care te referi.
Astfel că:
- Twitter – titlurile ar trebui să aibă o lungime de maxim 71-100 de caractere.
- Facebook – titlurile ar trebui să aibă 40 de caractere.
- WordPress – un titlu ar trebui să aibă 60-70 de caractere
- LinkedIn – 80-120 de cuvinte
În acest articol ai posibilitatea să citești mai multe despre lungimea titlurilor în funcție de platforma de comunicare. Tot acolo găsești și un infografic interesant despre același subiect.
4. Oferă valoare și relevanță
Fii sincer! Nu crea niciodată titluri cu clickbait în minte, doar de dragul de a-i face pe oameni să dea click pe el. De asemenea, este foarte important să rezumi în titlu conținutul articolului și să oferi cititorului o scurtă informație din ceea ce poate fi citit în cuprinsul textului.
Aici ar trebui să știi că cititorii vor soluții la problemele lor. Nu vor și mai multă informație decât au deja. Așadar, în corelație cu punctul 2, găsește întrebări și subiecte relevante pentru publicul tău.

5. Pune cuvintele de impact primele în text
Atunci când scrii un text ar trebui să ții cont și de dispozitivul de pe care intră utilizatorul să-l citească. Pentru asta, ar trebui să știi că pe mailul accesat de pe telefon, titlurile devin trunchiate după aproximativ 45 de caractere.
Unii dintre abonați vor vedea beneficiile abia după ce dau click pe titlu, în timp ce ceilalți vor vedea clar beneficiile, înainte să dea click.
6. Folosește adjective
Adjectivele sunt cuvinte descriptive, care ajută cititorul să-și facă o imagine de ansamblu asupra subiectului abordat.
Folosește adjective care declanșează emoții – ele te pot face să vezi și să simți lucrul despre care vorbești, mult mai bine.
Exemple de adjective care declanșează emoții:
- delicios
- luminos
- interesant
- folositor
- natural
Exemple de adjective care transmit beneficii cititorului tău:
- gratuit
- fără efort
- rapid
- incredibil
- esențial
7. Oferă beneficii cititorului
Aceste beneficii trebuie să fie strâns corelate cu cititorul tău. Spre exemplu, dacă scrii un material legat de marketing, titlul trebuie să ofere un beneficiu în sfera de interes a marketingului.
Dacă scrii despre bucătărie, beneficiul să fie de interes pentru cei pasionați de gătit.
De exemplu:
Economisește 100$ dacă te înscrii acum la curs.
Învață limba engleză în doar 35 de zile.
8. Titluri mai bune = cuvinte cheie
După ce ai ales un cuvânt cheie, cu concurență scăzută, care să fie relevant pentru postarea ta, optimizează-ți textul pentru acel cuvânt, pentru a ajuta motoarele de căutare (ex. Google) să-ți găsească textul mai ușor.
Pentru optimizarea titlului, el trebuie să conțină cuvântul cheie cât mai aproape de începutul titlului.

9. Folosește cuvinte cu emoție
Nu toate cuvintele au aceeași intensitate. Unele cuvinte au puterea de a schimba, în timp ce altele reafirmă pur și simplu status quo-ul. Unele cuvinte pot face oamenii să plângă, în timp ce altele pot evoca bucuria.
Aceste cuvinte cu impact emoțional se numesc „power words” sau „cuvinte de putere”.
Mai jos câteva astfel de cuvinte:

Concluzie
Având în vedere faptul că stăm din ce în ce mai mult conectați cu onlineul, este destul de greu să ne concentrăm pe ceea ce funcționează cu adevărat. De asta se și spune că oamenii de marketing sunt persoane disciplinate, care înțeleg importanța conținutului bun, conținut care generează trafic și vânzări.
Titlurile reprezintă unul dintre cele mai importante elemente ale textului, alături de introducere, subtitluri și CTA-ul textului. Pentru ca un titlu să fie considerat un titlu bun, el trebuie să respecte cel puțin aceste reguli de mai sus. Nu este suficient doar să-l facă pe cititor să dea click pe el.
2 Comments