Da, un blog de brand e chiar o idee foarte bună | #guestpost Andrei Călinalectură de 5 minute 1

blog e brand

Material realizat de Andrei Călina, Digital Marketing Specialist și fondatorul grupului Content Marketing România, parte din seria de guest post-uri #sharetheknowledge, în care profesioniștii din industrie își împart din experiență în articole utile pe DozadeComunicare.ro

Îmi place să cred că memoria este unul dintre punctele mele forte. De fapt, nu de puține ori mi s-a spus – mai în glumă, mai în serios – că am o înclinație spre a reține mult prea multe lucruri, inclusiv inutile.

Niciodată nu am știut dacă să iau asta că pe un compliment sau nu.

Unul dintre lucrurile care mi-au rămas întipărite în memorie este o întâlnire cu unul dintre primii clienți, de acum câțiva ani. Încercam să îl conving că ar fi foarte bine pentru brandul lui să înceapă să investească în crearea de conținut scris, care ar urma să fie publicat pe un blog de brand, atașat site-ului.

„Adică să scrie cineva niște texte, pur și simplu? Care să nu producă nimic? Nu, nu e o idee bună momentan…”

Atât că mie nu mi-a plăcut răspunsul și am „contraatacat”.

Da, o persoană sau mai multe se vor ocupa de scrierea articolelor care, în timp, vor atrage trafic pe site. Mai mult, vor oferi valoare cititorilor, prin calitatea informației regăsite în ele și, desigur, vor și genera noi conversii.

Ok, asta e varianta scurtă a discuției, a durat ceva mai mult până l-am convins să începem treaba cu un blog de brand.

Pentru că ceva îmi spune că mulți dintre cei care citesc aceste rânduri vor fi puși în situații similare, am făcut o lista cu câteva argumente care pot fi folosite în favoarea unui blog de brand. Indiferent că acestea trebuie prezentate unui client sau unui superior.

După suficienți ani de lucrat în marketing, cu diverse tipologii de clienți, pot spune că, în cele mai multe cazuri, câteva argumente solide pot convinge până și cea mai încăpățânată persoană.

Hai să vedem despre ce este vorba…

Un blog de brand aduce clienți

Când trebuie să convingi o persoană complet sceptică despre utilitatea unui blog, scoate artileria grea încă de la început!

Concret, un brand care postează regulat pe blog reușește să atragă cu 55% mai mult trafic decât unul care nu o face. O parte din acest – cred că putem să-i spunem așa – trafic suplimentar vine și de la clienții deja existenți, dar și de la persoane care abia acum descoperă brandul.

Ideea e simplă, până la urmă: atunci când cineva găsește un articol de pe blog pe Google, ai câștigat un cititor sau chiar un potențial client la care altfel poate nu ai fi ajuns! Și pe lângă asta, să nu uităm că un blog poate „funcționa” că un agent de vânzări, disponibil 24/7. Acesta este pregătit să ofere oricui interesat informații despre produsele sau serviciile oferite de brandul în cauza, astfel ajutându-l să ia o decizie care altfel ar fi fost mai dificilă.

Mai mult decât convingător, nu?

Ajută la creșterea încrederii în brand

Dacă primul argument nu e destul de convingător în față unui decision maker, nu e totul pierdut. Mai avem!

E cumva evident că orice business owner vrea că brandul său să fie perceput ca unul de încredere. Este important ca niciun client, mai ales cei aflați la prima achiziție sau interacțiune cu acesta, să nu aibă vreun dubiu în ceea ce-l privește. Această este o ‘problema’ pe care un blog de brand o poate rezolva.

Hai să luăm că exemplu un tip de content.

Publicând constant materiale despre aspectele care contează cel mai mult pentru clienți în interacțiunea cu brandul nu faci altceva decât să le arăți că îți pasă de problemele lor. Și când ei văd că îți pasă, o să aibă și mai multă încredere.

Ce fac oameni când descoperă un brand în care au încredere? Cumpără de la acel brand și se alătură comunității din jurul acestuia.

blog de brand incredere

Un blog de brand arată că îți pasă de clienți

Sună puțin ciudat? Da, probabil. Dar după câteva explicații totul va fi mai clar. Cum arată un blog că un brand pune preț pe clienți?

E chiar simplu. Multe – prea multe, chiar – branduri sunt prezente în online cu un singur scop, și anume să vândă cât mai mult. Și pentru a-l atinge, nu fac altceva decât să publice materiale promoționale. Prin intermediul acestora anunță noi oferte, reduceri și alte artificii, doar de-ar mai convinge câțiva clienți să cumpere.

Cam trist. Ca să nu mai spun că, în cele mai multe cazuri, nu asta este formulă câștigătoare.

În schimb, prin publicarea constantă de materiale prin intermediul cărora își educă publicul și oferă valoare, fără a încerca să vândă în mod direct, brandul arată că le este recunoscător clienților și vrea să îi țină aproape cât mai mult timp!

Parcă altfel sună această abordare, nu?

Sigur, am putea continua mult și bine lista cu argumente în favoarea unui blog de brand. Dar credem că cele 3, prezentate mai sus, îl pot convinge până și pe cel mai mare sceptic.

În fond, faptul că tu citești acum acest material este, poate, cea mai clară dovadă că poate atrage oameni, nu?

Un blog nu este un simplu loc în care publici niște texte, în ideea că poate poate le citește cineva și le shareuiește pe Facebook. Cu strategia potrivită și poate puțin noroc poate deveni un canal de vânzări cu adevărat puternic!

Despre Andrei Călina

Digital Marketing Specialist. Internet, marketing, tehnologie, mașini. Și o mare pasiune pentru scris, cu excepția momentelor când trebuie să fac scurte descrieri personale, precum aceasta.

Content Marketing România | Linkedin

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *