
Nu mai este o noutate! Orice deținător de smartphone are în tolba sa și o serie de aplicații de editare foto menite să îi sară în ajutor atunci când nivelul de inspirație este scăzut.
Editarea foto a devenit un must have atunci când vrei să creezi conținut de calitate care să îți genereze engagement. Care să se transforme într-un magnet de reacții, comentarii și distribuiri.
Digitalizarea este un fenomen obișnuit, în ultima perioadă. Social media reprezentând, în contextul actual, cartea de vizită a oricărui creator de conținut. Astăzi, metodele de comunicare nu se mai bazează doar pe text, ci și pe esența vizualului.
De câte ori ai mers să vizitezi un loc, doar pentru că dădea bine în pozele de pe Instagram?
De câte ori ai mers într-o cafenea, doar pentru că arăta cozy în pozele de pe social media?
De câte ori ai cumpărat o carte, un articol de îmbrăcăminte sau oricare alt lucru, doar pentru că ți-a atras atenția o poză de pe Facebook?
Iar exemplele pot continua…Nu mai zic de Pinterest, o platformă exclusiv cu inspirații vizuale.
În acest sens, am pregătit pentru tine 5 aplicații foto menite să te ajute să creezi conținut care să evidențieze atât personalitatea ta, sau chiar și latura ta profesională.
1. Snapseed vine la pachet cu o mulțime de funcționalități gratuite

Snapseed reprezintă una dintre cele mai populare aplicații de editare foto. Aceasta îți permite să realizezi atât editări basic, cât și editări mai avansate. În plus, deține o serie de instrumente creative cum ar fi: noir, vintage, retrolux, efect de aură, film granulat, etc.
De asemenea, ai posibilitatea de a adăuga text, ceea ce este foarte util. Mai ales, dacă ai de creat niște vizualuri simple și nu ai laptopul cu tine. Totodată, poți înlătura detalii pe care nu le mai dorești în imaginea ta.
Avantaje:
- Este o aplicație gratuită;
- Nu apar reclame în aplicație;
- Este ușor de folosit;
- Poți salva orice look creat;
- Deține diferite modalități de salvare a fișierului.
2. Lightroom îți oferă o serie de tutoriale de editare foto
Această aplicație deține două butoane interesante și foarte utile: Learn și Discover. Ambele îți oferă fotografii (Before&After) care vin la pachet cu tutorialele de editare.
Fie că e vorba de zona de food, travel sau fashion, această aplicație nu ar trebui să îți lipsească din telefon. Cu ajutorul ei poți crea vizualuri care să atragă și de ce nu, chiar să și vândă!
Avantaje:
- Este o aplicație gratuită;
- Nu apar reclame în aplicație;
- Este ușor de folosit;
- Ai acces gratuit la tutoriale de editare;
- Poți face direct poze din aplicație, având control direct asupra expunerii.
3. PicsArt te scoate din zona de confort
Spre deosebire de celelalte două aplicații de mai sus, PicsArt îți pune la încercare creativitatea. Poți crea inclusiv colaje sau poți edita videoclipuri. De asemenea, ai acces la backgrounds și free photos.
Unul din aspectele interesante ale aplicației este opțiunea de Cutout care îți permite să decupezi detalii dintr-o poză, pe care poți să le adaugi într-un alt background. În plus, ai la dispoziție o serie de stickere, trebuie doar să îți folosești imaginația!
Creatorul de conținut Ioana Puiu își inspiră zilnic comunitatea cu fotografii create prin intermediul acestei aplicații. A avut inclusiv colaborări cu branduri, cum ar fi Pandora, datorită orginalității și poveștilor vizuale pe care le creează.
Avantaje:
- Este o aplicație gratuită;
- Este ușor de folosit;
- Ai acces la backgrounds și free photos;
- Poți edita fotografii cu iz de fairytale.
4. Instasize – cadre perfecte pentru diverse platforme

Se știe că formatul unei fotografii diferă pentru fiecare platformă în parte. Iar acesta este un aspect esențial dacă vrei să ai un profil care să atragă. Instasize te ajută să îți formatezi pozele pentru Instagram, Facebook, Pinterest, Twitter sau Story.
De asemenea, ai posibilitatea de a crea colaje, formate din două până la șase fotografii. Plus o serie de filtre interesante și opțiuni de editare, inclusiv cea de adăugare de text.
Avantaje
- Este o aplicație gratuită;
- Nu apar reclame în aplicație;
- Este ușor de folosit;
- Ai acces la formate specifice pentru diverse paltforme.
5. Phonto pentru poze cu texte catchy
Dacă deții un cont de cooking și nu numai, Phonto îți sare în ajutor. Îți oferă posibilitatea să atașezi rețeta chiar lângă preparatul delicios pe care tocmai l-ai pozat și editat cu una dintre aplicațiile de mai sus.
Această aplicație are peste 200 de fonturi gratuite. Ele pot fi editate de la culoare, dimensiune până la spațiile dintre litere, umbre și chiar background. Poți crea ușor texte catchy pentru pozele pe care vrei să le postezi pe social media.
Avantaje:
- Este o aplicație gratuită;
- Nu apar reclame în aplicație;
- Este ușor de folosit;
- Ai acces la o varietate de fonturi.
Chiar dacă lista aplicațiilor foto ar putea continua, aceastea cinci, credem noi, nu ar trebui să îi lipsească niciunui creator de conținut. Aplicațiile foto au în general aceleașii funcții de editare, dar cele enumerate mai sus se completează una pe cealaltă. Chiar dacă toate sunt gratuite, unele dețin anumite funcții pentru care trebuie să plătești dacă vrei să le utilizezi.
Astfel, Snapseed deține funcția de Editare selectivă, funcție pe care Lightroom o are contracost. Deși la majoritatea nu apar reclame, PicsArt este singura care are și secvențe scurte de publicitate. Dar acestea pot fi înlăturate repede. Instasize deține cadre ce nu se regăsesc și la celelalte aplicații. Iar Phonto, desigur, are atâtea fonturi ce nu pot fi egalate de celelalte patru aplicații.
Tu ce aplicații de editare foto utilizezi? Spune-ne în comentarii dacă ți-au atras atenția alte aplicații cu funcționalități interesante.
Dacă ești pasionat de marketing avem un articol cu 20 de tool-uri care s-ar putea să îți fie utile.