
Din categoria evenimentelor de marketing și comunicare, începutul toamnei a fost marcat de BrandRo, o conferință marca Biz, dedicată brandurilor românești. Conferința se organizează încă din anul 2000, iar principala sa misiune este să promoveze brandurile care nu au renunțat la valori și entuziasm.
Astfel, pe scenă au urcat acei manageri care pus suflet și știu cât de important este să construiești un brand.
Radu Savopol, Co-Founder 5 To Go a deschis conferința prezentând campania lor, Fabricat în România, care presupune parteneriate între branduri fabricate în România. Așadar, dacă ai un produs românesc, care se potrivește cu conceptul 5 To Go și care se poate asocia cu cafeaua, te poți înscrie pe listă și ai șansa de a fi promovat și vândut în toate magazinele 5 To Go.
Rețeta unui love brand
Radu a dezvăluit și rețeta unui love brand. Ingredientele sale sunt: implicare directă în business; raport calitate – preț corect; respectarea promisiunilor; asumarea riscurilor.
Ingredientele unui love brand: implicare directă în business; raport calitate – preț corect; respectarea promisiunilor; asumarea riscurilor
Radu Savopol
Prezentarea sa s-a încheiat cu un sfat valoros, referitor la branduri: „Fă ceva diferit. Inspiră-te, dar nu copia. Brandurile care au reușit sunt cele care au inovat.”
Mihai Gongu, Executive Creative Director SEE (Cheil Centrade) și-a început prezentarea cu un citat frumos și emoționant: „Îmi plac brandurile românești pentru că am crescut cu ele, iar unele au crescut cu mine.”
Câteva dintre lucrurile pe care le apreciază la brandurile românești, sunt:
– curajul să facă lucruri nebunești, să nu se ia prea în serios;
– brandurile care au muzica în sânge, iar campaniile lor sunt „driven by music”;
– brandurile românești sunt ca românii: au mereu o soluție.
Îmi plac brandurile românești pentru că am crescut cu ele, iar unele au crescut cu mine.
Mihai Gongu
Într-o altă notă, ușor mai tristă, Mihai a prezentat și câteva dintre lucrurile care îl supără la brandurile românești:
- Ambițiile mici.
- Nerăbdarea: nu au răbdare să-și facă un design bun sau un produs impecabil.
- Lipsa de încredere: în forțele proprii și în colaborarea cu alte branduri românești pentru a construi ceva împreună.
- Lipsa de diferențiere: e foarte important să ieși în față, cu ceva diferit.
- Atotștiutorii: „never be the smartest guy in the room”. Trebuie să învățăm să acceptăm feedback și să cerem partenerilor să vină cu o soluție.
Consumatorul tradițional vs. consumatorul tânăr. Cine câștigă?
Daniela Costi, Brand Manager (Arctic): a afirmat că atunci când vorbim despre brandurile românești, trebuie să ne raportăm la mândria națională reflectată în consumul de branduri românești.
Conform Danielei, românii preferă să consume branduri românești din zona FMCG (bunuri de consum cu mișcare rapidă) deoarece au ingrediente mai proaspete, prețurile sunt mai mici și încurajează economia românească. Dar, când ne referim la electrocasnice, este vorba despre o investiție pe termen lung cu cost mai mare, iar atunci seria de criterii luată în evidență este mai riguroasă (durabilitate, design, tehnologie, eco-friendly, service etc).
Consumatorii de produse Arctic sunt de două feluri:
- Consumatorul tradițional (30+,40+): care are un atașament sentimental față de brand;
- Consumatorul tânăr (20+): care nu are legătură sentimentală cu Arctic.
Iar, acum, Arctic trebuie să balanseze modalitatea prin care îi atinge pe consumatorii tradiționali cu modalitatea de atragere a celor tineri, care au alte moduri de a comunica.
Direcția pe care au luat-o este una privind spre viitor, către noi consumatori. Spre exemplu, au implementat tehnologia blue tech în sertarul de fructe din frigidere, care permite conservarea fructelor, datorită efectului de fotosinteză pe care lumina îl produce.
Simina Florian, Marketing Strategist Farmec a participat la eveniment online, direct din Cluj-Napoca. Ea a prezentat istoria brandului, care a dobândit recunoaștere în anul 1967 cu apariția cremei cu glicerină, iar, anul acesta, a fost marcat de lansarea de dezinfectanți și loțiuni de dezinfectare.
Câteva dintre atributele brandului Farmec:
- Tradiția
- Longevitatea pe piață
- Onestitatea
- Calitatea Produselor
La fel ca și în cazul Arctic, Farmec este în plin proces de repoziționare, de balansare a ideii de tradiție cu percepția pe care targetul mai tânăr o are asupra acestui brand. Își doresc să-l facă mai relevant pentru targetul mai tânăr, care nu are o afinitate către acest brand.

Adina Vlad, Managing Partner Unlock Market Research a avut o prezentare intitulată „Călătorie către sine. Destinație România.”
Unlock a făcut 3 valuri de cercetare (în lunile martie, mai și iulie) în care au observat faptul că oamenii au trecut prin diverse stadii, asociate cu trauma pe care o au atunci când treci printr-o despărțire.
De unde vine iubirea și aprecierea față de aceste branduri?
Dragostea oamenilor față de brandurile românești a variat la fel cum a variat și dragostea oamenilor față de România. Acum 11 ani nu ne iubeam, nu iubeam România, deci nu iubeam nici brandurile românești. Este important să înțelegem starea de spirit a oamenilor în momentul acesta și faptul că tot ce se produce în România contează deoarece prin asta ne putem susține țara.
Oamenii au început să se concentreze pe ce avem noi, ca țară, și a apărut această gândire de a cumpăra produse locale.
Brandurile ar trebui să dea încredere oamenilor, pentru ca ei să poată depăși frica pe care o simt.
În încheiere, Alexandra Cojocaru, – Quantitative Research Manager Unlock a oferit detalii despre organizarea studiului reprezentativ despre brandurile românești. Acest studiu începe cu o simplă întrebare, adresată românilor: „Care sunt principalele 10 caracteristici pe care le consideră despre ei”? De exemplu muncitori, isteți, ambițioși etc.
Apoi, „Care sunt caracteristicile pe care ei le văd că le au brandurile românești?”. Concluzia acestor studii a fost că oamenii au nevoie de cineva care să-i ajute și cu starea de spirit, să se descurce în acest nou normal.

Topul celor mai puternice branduri românești
Topul BrandRo, despre cele mai puternice branduri românești, este:

Un alt eveniment, tot marca Biz, a fost Top Social Brands. El a adus în prim-plan 50 de branduri ce au înregistrat performanțe în digital.
Suntem curioși, care este brandul tău preferat? Cu ce valori te identifici și care crezi că ar trebui promovate mai mult?
_____
Sursa imagine reprezentativă: Capital.ro
3 Comments