Care sunt trendurile în Social Media pentru anul 2021lectură de 9 minute 1

Trendurile în Social Media pentru anul 2021 au fost discutate în cadrul evenimentului Social Media Summit București 2021. Cu un an în urmă, același eveniment ne găsea prezente la București, unde aflam despre tendințele TikTok, LinkedIn și conținutul video.

Însă, vremurile s-au schimbat și se pare că, în ultima perioadă, toți am petrecut mai mult timp în digital. Ce consecințe are asta? Ce rețele sociale noi au apărut? Dar și despre cum putem folosi social media pentru a face bine, vei afla în articolul de mai jos.

Cum să faci fapte bune prin intermediul social media

1. Mihai Morar, DJ Radio ZU & Prezentator de Televiziune

Morar a povestit despre Orașul Faptelor Bune – cea mai frumoasă poveste făcută de Radio Zu, inspirată din campaniile de la Serious Request (Dry FM din Olanda). Aceasta a dus la lansarea unei platforme în care oamenii își spuneau povestea, iar cei care le ascultau și empatizau la ele, le puteau susține. În cele 6 zile în care echipa ZU a stat între pereții unui apartament de la etajul 19 al hotelului InterContinental, au reușit să strângă 1.700.000 de euro.

2. Alexandra Mihalache-Mociulschi, Marketing Manager, NESPRESSO Romania

Anul 2020 a fost un an surprinzător, cu lucruri bune și frumoase. Crede că un brand trebuie să comunice empatic și transparent, iar 2020 a fost un examen de maturitate pentru branduri.

Influencerii cu care colaborează sunt consumatori ai produsele lor, cu care împărtășesc aceleași valori. Relația cu ei a evoluat natural, iar în 2020 Nespresso a lansat blogul Inspirație la cafea, prin intermediul căruia afișau conținut inspirațional care îi ajuta pe oameni să se deconecteze.

Comunicarea brandului pentru anul 2021 se va îndrepta către reciclare. Nespresso este singura companie de cafea care are propriul sistem de reciclare și capacitatea de a colecta toate capsulele pe care le comercializează.

3. Laura Barbu, Director Brand & Marketing Communication, Vodafone România

Pentru Vodafone, engage for impact = engage for good. Martie 2020 a fost momentul în care împreună a căpătat o nouă dimensiune deoarece am fost mai conectați și mai umani ca niciodată.

Povestea faptelor bune a început printr-un manifesto creat în izolare, care compila bucăți de filmări trimise de români într-un material inspirațional. Au continuat să ofere ajutor imediat și concret și au creat Împreună mai puternici – platformă online care oferă posibilitatea artiștilor și trainerilor să aducă arta și scena în sufrageria fiecăruia dintre noi.

Prin campania We leave no student behind au strâns fonduri pentru a aduce tehologia de care elevii și profesorii au nevoie în mediul rural.

4. Eli Neicuț, Influencer de #FapteBune

Împreună cu 700 de abonați, Eli a adunat 1231 de voluntari alături de care a strâns 50.000 de euro pentru 6 copii și o mamă.  

3 pași pe care să-i urmezi când vrei să creezi ceva:

  • alege subiectul care te pasionează cel mai mult
  • acceptă feedback
  • nu te îndrăgosti de ideea ta.

Trendurile în social media desprinse din poveștile creatorilor de conținut și a brandurilor

5. Cabral Ibacka, Realizator TV, Influencer, Antreprenor

Cabral consideră că apariția de noi rețele sociale a închis ușa unui public care încă există și este activ și anume bloggerii și cititorii de bloguri. Din punctul său de vedere, oamenii au nevoie de bloguri deoarece au nevoie să citească opinii structurate și bine așezate în context.

Cum facem ca blogurile să fie sexy din nou? În primul rând, ne (re)apucăm să scriem, să producem conținut nou. Faptul că există conținut scris, care este urmărit de oameni, înseamnă un mesaj clar: există o zonă care nu ar trebui să moară.

6. George Buhnici, Blogger & Vlogger, buhnici.ro

Canalul său de YouTube, care a împlinit 10 de existență, a făcut 1.000.000 de urmăritori. Acest canal îi ia cam 1/4 din focusul de peste zi, adică 2-3 ore, și a ajuns să producă bani constant. Investiția făcută inițial (de timp și de bani) abia acum a început să se fructifice, iar în 2020 a ajuns și la 4$ pe mia de vizualizări plătite.

Cu toate că nu caută surse de inspirație pentru a crea conținut, valoarea pe care o aduce el comunității sale este dată de faptul că el ia lucruri, le testează, le folosește, iar apoi vorbește despre ele.

Sfaturi pentru cei care vor să aibă succes pe YouTube:

  • caută-ți o nișă de care ești pasionat;
  • identifică ce anume lipsește din acea nișă;
  • creează conținut în fiecare zi, constant;
  • investește timp, 4-5 ani până să apară succesul.

7. Cristian China Birta, Managing Partner, Kooperativa 2.0

Cartea lui, Ce ne facem, dom’le, cu influencerii ăștia? este scrisă pe înțelesul tuturor și este un fel de îndrumar pentru toți cei care vor să aibă colaborări cu influenceri.

Pentru început, pentru ecosistemul de business, este foarte important să avem termenii definiți. Influencerul este o resursă digitală care, în baza unui contract a unui brief și a unei sume, livrează beneficii brandului tău.

Câteva întrebări pe care să ți le adresezi înainte de o colaborare cu influenceri, ale căror răspuns le găsești și în carte:

  • Merită o astfel de colaborare?
  • Cum alegi influencerii potriviți pentru afacerea ta?
  • Cum îi contactezi?
  • Cum le oferi brief-ul?
  • Cum contractezi un influencer?
  • Cum monitorizezi și analizezi campania?

8. Anamaria Băjan, Marketing, PR and Business Development Executive Director, Caroli Foods Group

E-commerce este un subiect hot, mai ales acum, când majoritatea brandurilor s-a orientat spre o prezență online.

Aspecte de care să ții cont pentru a crește vânzările și profitul din e-commerce:

  • Brandul – să fii listat în platformele de e-commerce, cu cât mai multe produse și o prezență de calitate. 
  • Audiența – ține cont de segmentarea în care vrei să faci o anumită campanie, targetarea (un anumit segment poate atrage o anumită targetare) KPI de urmărit: loialitatea clienților, percepția audienței despre brand.
  • Retailers – distribuția spre consumatori. Pentru platformele de retaileri, negociază bugetul ținând cont de vizibilitatea în site, de aspectul produsului în site, bannere etc.
  • Competiția – vezi ce bugete investeșe și ce campanii desfășoară, unde sunt listați, ce KPI de brand au.
  • Campanii – cu obiective SMART și KPIs: bugetul, perioada campaniei, tactici etc.

9. Liliana Bock, Marketing Manager, Maresi Foodbroker

Cea mai eficientă rețea pentru Maresi este YouTube. Cele 32 de branduri pe care le are în subordine preferă Youtube, Facebook (targetul lor este puțin peste 35 de ani) și Instagram.

Pentru toate cele 32 de branduri, au reușit să pună povestea oamenilor înaintea brandului. „Secretul” colaborării lor cu influencerii este că aceștia sunt fani ai brandului Maresi. Când oamenii te simt că spui cu suflet ceea ce spui, vin alături de tine. 

10. Liliana Popa, PR Manager, Farmec

Toate trendurile care au fost amplificate de pandemie ne arată că se pune mult accent pe content dinamic. Așadar, ar fi un moment excelent pentru branduri să înceapă să folosească tehnologiile interactive pentru a se diferenția.

Campania Gerovital Evolution Perfect Look a fost una revoluționară, din altă lume:

11. Andreea Perju, Actriță & Blogger, andreeaperju.ro

Comunitatea Andreei a crescut organic, în momentul în care a început să posteze responsabil, asumat și constant. Fiecare postare a sa este cu un mesaj, adică vorbește despre gândurile pe care le are în momentul respectiv.

„E important să rămâi autentic, să faci așa încât să fii mulțumit de tine. Dacă mergi pe Instagram sau alte rețele de social media, nu fi superficial. Incearcă să aduci cât mai mult din sufletul și din felul tău de a fi.”


12. Lorena Șerban, Influencer Instagram & TikTok

Rețeta succesului recomandată de Lorena este să postezi pe fiecare aplicație care apare pentru că nu știi când este BOOM-ul. De exemplu, comunitatea ei a venit pe Instagram de pe AskFM.

Prezentarea Lorenei a gravitat în jurul subiectului TikTok vs Instagram. În timp pe Instagram oferă credibilitate, fiind o platformă pentru milleniali, TikTok este platforma pentru noua generație Z, în care poți ajunge viral.

13. Cristian Manafu, manafu.ro

Evenimentul despre trendurile în Social Media s-a încheiat cu cea mai nouă rețea socială: Clubhouse.

Clubhouse este o rețea socială audio, care îți permite să creezi conținut audio pe care îl poți împărtăși. Oferă camere de chat, evenimente și cluburi.

Cum a devenit Clubhouse atât de mare? În primul rând, a ajutat exclusivitatea (este o aplicație doar pentru IOS) și celebritățile (nume mari precum Elon Musk, Oprah sau Bill Gates) care au dat join. Apoi, sistemul de distribuție făcut exclusiv prin invitații.

Câteva motive pentru care brandurile ar trebui să fie prezente în social media:

Chiar dacă aplicația Clubhouse este unul din trendurile în social media, este, oare, the next big thing? Ca și în cazul podcasturilor și blogurilor, vom vedea o rețea de nișă, anumiți oameni care vor prefera să fie activi acolo.

Anul 2021 pare să fie unul cel puțin la fel de interesant ca 2020. Chiar dacă trendurile în social media nu au încetat să apară, se pare că unele lucruri au rămas neschimbate. Printre acele elemente care au rămas constante se numără autenticitatea, transparența și chiar colaborările cu influencerii.

Ține cont de trendurile în social media și adaptează-te în funcție de ele, dar nu uita să faci bine! 😉

Wanderlust și Marketlust din Cluj-Napoca. Mai aștern cuvinte pe fundal de aventuri în fișiere word și peI Believe in Traveling

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *