Sfaturi pentru o relație sănătoasă între un creator de conținut și brandurilectură de 9 minute 1

content creator 2021

Relația creator de conținut – brand pare să ne capteze tot mai mult interesul în ultima perioadă. Ajunge chiar și un scroll de Instagram să găsești un creator de conținut nou – această meserie care a început să câștige tot mai mult teren. Însă, pe acest drum spre o carieră care pare ideală, unii își pierd valoarea, în timp ce alții și-o mențin. Cum reușesc să crească cei care cresc?

Răspunsul la întrebare l-am găsit în Content Creators Conference 2021 – evenimentul de debut al anului 2021 – un eveniment marca BIZ pentru creatori de conținut. S-a vorbit despre know-how, imagini sau despre cum să gândești povestea pentru imaginea ta.

În cadrul evenimentului online au participat specialiști în marketing, oamenii din companii recunoscute, dar și unii din cei mai influenți oameni din online. Toți au împărtășit opiniile și sfaturile lor, după cum urmează.

Vlad Petreanu, Jurnalist și blogger – petreanu.ro

Să produci conținut e mai ușor ca niciodată. Însă, e greu să creezi autenticitate.” Asta s-a văzut cel mai bine în 2020, anul în care pandemia a avut un efect asupra felului în care s-a produs conținut. În acest sens, nu toți creatorii de conținut care au stat acasă au știut și ce să facă.

Chiar dacă vedem tot mai multe video-uri și suntem încurajați să creăm conținut scurt, Vlad consideră că este important să scrii. De fapt, contează să produci conținut adaptat felului tău de a fi, fără să urmezi ceea ce e la modă.

Spre exemplu, pe Tik-Tok, Vlad urmărește bucătari. Și a văzut destule video-uri încât să tragă o concluzie legată de 3 caracteristici comune pe care le au cei care au succes pe Youtube:

  • Ritmul de publicare – știi că îți oferă ceva relevant;
  • Au un format exact – știi că îți arată pașii pe care să-i urmezi;
  • Sunt carismatici.

Pentru promovarea conținutului său, Vlad își folosește blogul și pagina de Facebook.

În ceea ce privește relația cu brandurile, Vlad acceptă să colaboreze cu brandul doar dacă rezonească cu acesta sau când ar putea utiliza produsele respective. 

Matei Dima, Content creator – BRomania

Matei Dima, sau BRomania cum este cunoscut, este un creator care are un plan pe termen lung. La baza inspirației sale stă experiența și ambiția.

Dacă mintea ta e antrenată să găsească conținut, tu poți găsi un unghi pe care să-l dezvolți.”

El consideră că acum, mai mult decât în oricare perioadă din istoria internetului, oamenii vor să consume ce e adevărat despre tine, despre relația ta sau despre copilul tău. Oamenii trebuie să se regăsească în povestea ta.

În ceea ce privește relația lui cu brandurile, Matei spune că, în ultima perioadă, brandurile au oferit mai multă libertate în crearea de conținut. Cu toate astea, trebuie să ții minte că, la urmă, brandul (clientul) te plătește, așa că trebuie să execuți contractul cât de bine poți.

Lui Matei, cel mai mult îi place să fie pe platou (actor, regizor sau producător) pentru că trebuie să acționeze, să ia decizii bune, iar energia astfel creată este de neegalat.

Patricia Zegreanu, Marketing & Communication Manager – Porsche România

Povestea Patriciei a fost un exemplu clar de adaptabilitate.

Toate evenimentele programate pentru 2020 erau despre relaționarea cu clienții și comunitatea lor. Însă, cum toate astea nu au fost posibile fizic în anul precedent, le-au mutat în online.

Ziua Skoda – un open door local, desfășurat în toate showroom-urile din țară a fost în 2020 sub forma unui talk show în care fiecare invitat stătea în mașina lui personală și vorbea la microfon. Curajul lor a venit din ideea de a depăși frica și din dorința de a încerca ceva nou și diferit.

În opinia Patriciei, un conținut de calitate înseamnă să fie edutainment (educație + divertisment). Adică, să-i distrezi pe consumatori în timp ce le oferi informații utile.

Dacă vrei să afli cum să nu gafezi online, îți recomandăm articolul despre discernământ și rețele sociale.

Ana Morodan, Antreprenor onlineanamorodan.com

Deoarece social media este un organism viu, care se schimbă în fiecare moment, Ana a vorbit despre ceea ce este relevant în momentul de față.

  1. Fă ce ești! Chiar dacă lumea îți zice să faci ce-ți place, fă ce ești. Antreprenoriatul trebuie să devină o obsesia, nu o joacă sau ceva ce faci pentru că e simpatic.
  1. Antrenează-ți creierul să fie mai elastic. Adică citește despre tot și toate. Mergi pe zone de creativitate care merg pe polii opuși din expertiza ta.
  1. Vinde visuri, nu produse sau servicii. În acest moment, când lumea este nesigură și vorbește mult despre frică, oamenii au nevoie să evadeze. Arată-le povești și visuri și oferă-le optimism și pozitivism.
  1. Fă invers decât se îmbracă Ana Morodan. În business trebuie să simplifici.
  1. Great expectations, great experience. 

În opinia Anei, un proiect este memorabil dacă reușește să îmbine umanitatea cu personalitatea creatorilor de conținut.

Sergiu Mircea, Director Executiv Marketing şi Comunicare – Banca Transilvania

Una dintre băncile cu o bună conturată comunicare online este BT. Pentru ca această comunicare să existe, Sergiu spune că au trecut de la campaniile mari la descentralizarea campaniilor în campanii mici, zilnice.

Banca Transilvania își adaptează conținutul pe toate canalele pe care este prezentă. Fie că vorbim de Facebook, Instagram, Twitter sau LinkedIn, postează conținut relevant. Creează mereu conținut nou care se completează, nu care se adaptează.

Anamaria Băjan, Executive Director Marketing & PR – Caroli Foods Group

Anamaria ne-a oferit o prezentare despre cele 3 legi fundamentale pentru construirea unei relații win-win între creatorii de conținut, comunitatea lor și brandurile.

  1. Motivation Law: Din partea creatorilor de conținut trebuie să existe o motivație în promovarea brandului.
  1. Audience Law: Dacă ești brand, alege audiența unui influencer și nu influencerul. Adică, alege doar dacă audiența acestuia se potrivește din toate punctele de vedere cu brandul tău .

În practică, dacă studiezi cifrele, vezi că un engagement mare creat de un influencer cu un număr mai redus de urmăritori este mai important decât un număr mare de urmăritori.

  1. Outcome Law: Pentru că marketingul este despre rezultate, cum alegi să plătești creatorul de conținut: fix fee sau în funcție de rezultate? 

Diana Cosmin, Lifestyle JournalistFinesociety

Când Diana a creat platforma Finesociety, aceasta voia să fie o platformă despre conținut și oameni, adică despre orice altceva, mai puțin decât ea. Diana își dorea să scrie și făcea jurnalism de lifestyle. Apoi, valurile industriei au luat-o și au transformat-o pe parcurs în: blogger, influencer și într-un final, creator de conținut.

  1. Relația cu comunitatea ei: regula Dianei este ca atunci când ieși de pe site-ul ei, să simți că ai primit ceva în schimbul timpului pe care l-ai investit.
  1. Relația cu brandurile: fără o comunitate, această relație nu există. Fiecare content creator trebuie să-și stabilească propriile regului pe care să le respecte. Pentru Diana, aceste reguli sunt:

3. Relatia cu propria personă – un creator de conținut este egal cu interesele lui. 

Cristina Stănciulescu, Journalist – cristinastanciulescu.ro

La fel ca și în cazul Dianei, platforma Cristinei a fost făcută pentru a vorbi despre alții.

Prin poveștile pe care le-a scris despre alții, s-a descoperit pe ea și și-a dat seama că oamenii au nevoie de confirmări.

Conținutul are înțelesuri în funcție de generația în care te afli. În generația mea conținutul avea sau nu avea calitate. Acum, calitatea se confundă cu popularitatea și popularitatea cu claritatea.

Publicul ei, care se filtrează singur, este format din persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 65 de ani. Adică, indiferent ce vârstă au cititorii, ceva îi unește.

Concluzia evenimentului o vom rezuma în 2 dintre întrebările expuse de Diana Cosmin. Dacă ești un creator de conținut, întreabă-te de ce te urmăresc oamenii? De ce ești tu relevant pentru comunitatea ta?

Citește și despre ce s-a întâmplat în social media în luna ianuarie aici.

Wanderlust și Marketlust din Cluj-Napoca. Mai aștern cuvinte pe fundal de aventuri în fișiere word și peI Believe in Traveling

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *