Visualfest: Cum creezi conținut vizual de succes. Sfaturi și povești despre YouTube, TikTok și Instagramlectură de 12 minute 4

visualfest

După două ediții de InstaCamp, Evensys a revenit cu un nou format de conferință, de data aceasta online. Visualfest a fost o întâlnire virtuală a creatorilor de conținut vizual interesați de tendințele momentului.

În calitate de partener media, Doza de Comunicare a avut șansa să fie prezentă în sală (respectând toate măsurile de siguranță și distanțare, bineînțeles). Am ascultat poveștile celor 16 specialiști care au adus în discuție nu doar reușitele lor, ci și încercările, lecțiile și strategiile care-i ajută să creeze un conținut vizual atractiv în orice context.

Conținut de calitate pe YouTube

Cristian Florea, fondatorul proiectului #casăștiți, are cont pe YouTube din anul 2011 și este urmărit, în prezent, de 31,6K de abonați. Acesta a adus în discuție cum a reușit să crească acest canal de la zero, dar a împărtășit și o serie de tips&tricks despre cum să ai succes pe această platformă:

  1. Stabilește-ți o strategie! Trebuie să ai în vedere aspecte precum: subiectele pe care le vei aborda în clipurile tale, frecvența postărilor, publicul căruia i te adresezi, ce plus-valoare aduci comunității. Dacă o strategie nu merge, nu-ți fie teamă să o schimbi!
  2. Do your research! E bine să te documentezi, să vezi ce caută oamenii pe YouTube, ce vizionează aceștia.
  3. Titlu – Descriere – Thumbnail. Fii atent ca titlul să conțină keyword-urile principale și un call to action. Inclusiv în descriere trebuie să se regăsească cuvintele-cheie, dar și link-uri către alte rețele sociale. Thumbnail-ul te ajută să îi convingi pe oameni să dea click pe clipul tău.
  4. End Screens + Cards sunt utile pentru a face trimitere către clipuri mai vechi și a încuraja audiența să urmărească și alt conținut de pe canalul tău.
  5. Profită de comunitatea strânsă și în alte medii ca să îți promovezi conținutul.
  6. Un checklist cu aplicația vidIQ te ajută să vezi cum stai comparativ cu alte clipuri și dacă ai bifat toate detaliile importante înainte de a urca un clip pe platformă.
  7. Utilizează YouTube Analytics pentru a afla ce performează mai bine, ce durată a videoclipurilor preferă comunitatea, dacă fotografia de preview a fost aleasă bine sau nu. De asemenea, vei înțelege cât te ajută blogul și pagina de Facebook la numărul de vizualizări ale acelor clipuri.

Sfaturi pentru branduri

Horia Sârghi și Marian Ionescu au definit YouTube-ul ca un ecosistem al limbajului video care s-a maturizat din ce în ce mai mult, devenind un mediu pentru toate segmentele de vârstă. Din punctul lor de vedere, un conținut de calitate este cel care te face să gândești.

Aceștia au avut și câteva sfaturi pentru o colaborare mai bună între branduri și vloggeri, astfel încât să producă împreună conținut de calitate, ușor de digerat de public. Astfel:

  • colaborarea trebuie să fie un dialog între creatori și branduri;
  • înainte de a crea un brief, brandurile și agențiile ar trebui să poarte o discuție cu vloggerul pentru a-i vedea perspectiva;
  • brandurile trebuie să facă research pentru a vedea dacă ceea ce își doresc acestea să facă se potrivește cu stilul și conținutul creat de vlogger;
  • brandurile trebuie să înțeleagă cu cine lucrează și să aibă încredere în inputul creativ al youtuberului, mai ales că acesta își cunoaște cel mai bine comunitatea și ce prinde la publicul său.

Câteva statistici despre YouTube, direct de la sursă

Sorin Sfetcu , SEED Manager Google, a adus în discuție o serie de statistici interesante despre evoluția consumatorilor de conținut video, ținând cont de evoluția digitală din ultimii ani. În România, YouTube are, în prezent, cel mai mare reach pe populația 16-64 de ani. Asta înseamnă un reach de 92%, concretizat în 12M de vizualizări lunare și 1,5 ore/zi, ca timp petrecut pe platformă. Un alt aspect interesant, accentuat mai ales în perioada carantinei, a fost faptul că oamenii au consumat mai mult conținut YouTube direct de pe ecranul televizorului (12%). Ce ar fi de reținut în acest sens este că YouTube îți oferă niște posibilități digitale pe care TV-ul nu ți le permite și anume segmentarea video (teaser, follow up, mini series, direct shot).

Cum generezi mai mult conținut

Indiferent de tipul de conținut vizual despre care vorbim, este important să-l utilizezi la potențialul său maxim, pentru a genera și mai mult conținut pentru mai multe platforme. În acest fel, vei avea posibilitatea să atragi urmăritori din mai multe medii. Pe acest subiect, Alexandru Kelerman, Kelermedia, a punctat 3 moduri în care poți crea mai mult conținut, mai eficient, fără a renunța la calitate:

  1. Generează conținut contextual: fă o listă cu segmentele tale de audiență și contextul lor și vei reuși să generezi de acolo conținut.
  2. Produ mai mult conținut din cel existent: analizează orice conținut ai creat până acum și vezi cum poți extrage și mai mult din el.
  3. Ascultă-ți audiența pentru că are întotdeauna dreptate: analizează mereu comentariile și vezi ce spun oamenii despre conținutul tău; dacă nu sunt comentarii, roagă-ți audiența să-ți dea feedback, în mod constant.

Realitate versus realitate augmentată

Jurnalista TV Iulia Ionescu susține că noul trend în online va fi realitatea. Acest lucru înseamnă că se va merge din ce în ce mai mult pe fotografii editate cât mai puțin. Mai mult decât atât, vor fi la mare căutare dispozitivele care vor ajuta utilizatorii să creeze conținut vizual care să nu necesite editări ulterioare. Aceasta a făcut inclusiv o demonstrație cu două smartphone-uri OPPO ce redau claritatea imaginii, cu accent pe detalii, filmări care au necesitat editare minimă la final.

În schimb, Mih Lovin susține că noile tendințe vor fi filtrele și experiențele AR. Pentru că, în vizunea sa, nu există un tool mai puternic decât share-ul, filtrele sunt cele care au dovedit că pot genera multe distribuiri și interacțiuni organice. Practic, experiențele AR transformă publicul în brand ambassadors, filtrele AR fiind și singurele features care pot să crească audiența și la 6 luni după lansare.

Cum poate un brand să valorifice filtrele AR

Mih a punctat și situații concrete în care se pot folosi filtrele AR. În primul rând, acestea merg bine pentru orice campanie care include gamification. De asemenea, pot fi o alternativă creativă pentru campaniile de tip CSR. În plus, pot fi folosite pentru a marca o ocazie specială – o zi națională, o sărbătoare anume sau chiar un moment important pentru o companie. Bineînțeles, multe filtre merg în zona de efecte de makeup, rame animate sau pot include modele 2D/3D (ca animale sau personaje fantastice) pentru a fi folosite în selfie-uri. O utilizare interesantă ni s-a părut și cea legată de branding-ul unor creatori renumiți sau vedete – care își pot lansa propriul filtru pentru fanii lor.

TikTok – aplicația care le aduce noi provocări creatorilor de conținut

Interviul cu frații Gogan, Andra și Răzvan, moderat de Costin Cocioabă, a adus în prim-plan două cuvinte cheie, anume: creativitatea și pasiunea, fără de care cei doi nu ar fi reușit să ajungă atât de populari astăzi. De asemenea, ambii vorbitori au subliniat cât de important este ca brandurile să experimenteze, să încerce la început. Să nu aștepte ca un alt brand să le ocupe locul în platformă.

Laura Savu, Global Community Manager al TikTok, a realizat un overview asupra aplicației, aceasta având peste 2 miliarde de descărcări. Este o aplicație cu un conținut diversificat și personalizat. Aceasta include trei părți principale: cea de react, de duet și partea de hashtag challenge. De asemenea, există un free book de unde poți afla mai multe detalii despre cum ar trebui brandurile să își lanseze campanii pe TikTok.

TikTok îți permite să crești rapid dacă ai conținut vizual interesant

Ovidiu Mureșanu, unul dintre creatorii de conținut care s-a mutat pe TikTok, a încercat să se remarce ca individualitate pe această platformă, utilizând tool-urile oferite de aceasta pentru a crea conținut spectaculos. A lansat inclusiv un challenge propriu care i-a adus mulți urmăritori – #Omoji Challenge. Participanții erau rugați să sară în ritmul melodiei și să utilizeze emoji-urile lor preferate în videourile postate pe TikTok, folosind hashtag-ul #Omoji. Acest challenge a ajuns la 15,9 milioane de vizualizări în 30 de zile, iar hashtag-ul a fost folosit în 1036 de videoclipuri. Mai mult, datorită creșterii accelerate a popularității canalului său, Ovidiu a deschis recent un al doilea canal de TikTok, dedicat exclusiv zonei de fashion.

Instagram rămâne, momentan, locul de joacă preferat al creatorilor de conținut vizual

Instagramer-ul de succes Ioana Pui a povestit cum a reușit să devină populară datorită manipulărilor foto de pe contul ei. Poate cel mai important lucru de reținut din prezentarea ei a fost cât de multă muncă se află în spatele unui conținut vizual de calitate și de succes. Astfel, ea a împărtășit că editează o poză pentru Instagram oriunde între 2-5 ore pe zi. Mai mult, petrece aproape 3 ore pe zi doar să răspundă la mesaje sau comentarii și să pună stories. În plus, ea a menționat că a ajuns în atenția brandurilor strict prin calitatea conținutului postat pe canalul ei. Iar colaborările pe care le are cu acestea presupun și ele multă muncă.

Pe final de conferință, Cristian Manafu, gazda Visualfest, a avut o discuție foarte interesantă cu Diana Enciu, Fabulous Muses și Cristian Simonca, Blogu lu` Otravă, despre crearea de conținut vizual pentru rețelele de socializare. Cel mai interesant punct al dezbaterii a fost experiența FabMusei Diana cu TikTok. După câteva încercări cu rețeaua momentului, aceasta s-a întors la Instagram. Mai mult, și-a dat seama că publicul ei nu este mai deloc pe TikTok. În plus, conținutul creat de ea pe rețea a avut mai mult succes pe Instagram. Concluzia naturală ar fi, astfel, ca întotdeauna, să fii atent la publicul tău și să fii acolo unde este și acesta.

Dacă nu le-ai văzut deja, mai jos se află câteva highlights din ziua evenimentului, pe care le-am postat pe pagina noastră de Facebook.

Dacă vrei să citești și despre podcasting, un alt mediu din ce în ce mai popular, aruncă un ochi pe articolul de aici.

Sursă foto: Visualfest România.

Elena Săvulescu, un om simplu și visător din București. Las frânturi din mine și pe https://impulselena.com

4 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *