
Eveniment documentat de Andra Iacob și Elena Săvulescu
Webstock, cea mai mare conferință despre social media din România, a avut loc de data aceasta online. Restricțiile impuse de pandemie nu le-au mai permis echipei Evensys să strângă în aceeași încăpere, precum în anii anteriori, sute de oameni dornici să facă schimb de păreri și cunoștințe.
Astfel, pe data de 8 și 9 octombrie a avut loc maratonul online la care am participat și noi în calitate de parteneri media. Specialiști recunoscuți, dar și creatori de conținut îndrăgiți de public au împărtășit o serie de informații utile și tendințe actuale în online.
Evenimentul s-a încheiat vineri seara cu renumita gală Webstock Awards în cadrul căreia au fost premiate cele mai bune proiecte digitale din 2020.

LinkedIn: printre puținele platforme care te ajută să ajungi organic la un număr mare de oameni
LinkedIn, platforma dedicată profeșioniștilor, a ajuns la 3 milioane de conturi în România. Dar cum poți avea succes pe acestă rețea ce devine din ce în ce mai activă? Cristian Florea, consultant social media, a prezentat în cadrul Webstock care sunt pașii unei strategii eficiente de conținut pe LinkedIn:
1. Stabilește un obiectiv
Gândește-te care este motivul, la ce te ajută această rețea socială. Poate fi vorba de branding personal, de obținerea unor lead-uri pentru business-ul personal, găsirea unui job sau interacțiunea cu experții din nișa ta. În funcție de obiectiv, vei lua următoarele decizii cu privire la prezența ta pe LinkedIn.
2. Creează-ți un persona
Stabilește cu ce tipologii de oameni vrei să te conectezi. Iar pentru a îndeplini acest pas trebuie să răspunzi la câteva întrebări:
- Cine sunt aceste persoane?
- Ce funcții au?
- În ce țară locuiesc?
- La ce companii lucrează?
- Ce vârstă au?
- Ce pasiuni au?
În funcție de acest persona îți vei crea și ideile conținut.
3. Conectează-te cu tipologia de oameni identificați la punctul nr. 2
LinkedIn-ul are o căsuță de Search care îți permite să filtrezi foarte bine rezultatele, prin butonul All filters. Astfel, vei reuși să generezi o listă de oameni care ar putea fi interesați de ceea ce spui. Este recomandat să te conectezi cu maxim 10-15 oameni pe zi.
4. Gândește-te ce le-ar plăcea acestor oameni să citească
Conținutul pe care urmează să îl generezi trebuie să fie mai mult despre ei, decât despre tine. Poate fi vorba de studii de caz, de informații de tipul how to, povești de succes, interviuri, recomandări de cărți etc. De asemenea, LinkedIn dispune de un tool care te ajută să vezi cu ce gen de conținut interacționează oamenii. Pe fiecare profil exista o secțiune numită Activity care îți arată la ce dă fiecare persoană like, cui comentează etc.
5. Începe să generezi idei de conținut pentru tipologia ta de persona
Iată și câteva reguli de redactare:
- încearcă să fii util.
- folosește primele cuvinte în loc de titlu (să începi cu un cârlig, cu o promisiune, care să-l atragă pe cititor). Dwell time counts este un metric, o statistică la care se uită LinkedIn când decide dacă să arate postarea ta în feed mai multor oameni sau nu. Practic, se uită cât timp petrece o persoană pe postarea respectivă.
- folosește hashtags, nu mai mult de 2-3.
- folosește toate tipurile de conținut – video, prezentări PPT, documente word – deoarece sunt anumite tipuri de public care interacționează doar cu un anumit tip de conținut. E bine să testezi.
- o postare pe săptămână e un început foarte bun.
- lasă spații între paragrafe – mai ales pentru texte mai lungi.
- folosește emoticoane.
- șterge preview-ul atunci când distribui un link.
Exemple de idei de conținut: liste (cărți, filme care ți-au influențat cariera), noutăți din industrie, citate, studii de caz, știați că, podcasturi care ți-au plăcut, lucruri învățate la evenimentul X sau cursul Y, cum ai ajuns să îndrăgești meseria pe care o ai, top 5 greșeli în industria pe care o reprezinți etc.
6. Măsoară rezultatele
După ce începi să publici conținut, următorul pas este să măsori rezultatele. LinkedIn te ajută și în acest sens, chiar și pentru versiunea gratuită, deoarece sub fiecare postare îți apare numărul total de views pentru postarea respectivă. Iar dacă vei da click pe acel număr, îți va apărea un clasament cu informații despre oamenii care ți-au văzut postarea (la ce companii lucrează, ce funcție au și din ce zona geografică sunt). Astfel, vei vedea dacă ai ajuns la oamenii potriviți sau nu.

YouTube: Contează să-ți ții audiența interesată
În prezentarea ei de la Webstock, Raluca Radu, Founder MTH Digital, a subliniat că oamenii urmăresc videoclipuri pe YouTube, mai ales în weekend. Dar și că doar 25% dintre utilizatori, la nivel internațional, urmăresc YouTube de pe telefonul mobil! Sesiunea medie, la nivel internațional, este de 40 de minute.
De ce intră oamenii pe Youtube?
- 53% vor să fie inspirați sau să se distreze.
- 47% caută ceva – căutările pe Youtube au fost împărțite de cei de la Google în 3 tipuri majore de căutări și anume: conținut „want to know”, conținut „want to do” și conținut „want to buy”.
Youtube este al doilea cel mai mare motor de căutare din lume. Totuși, din studii, oamenii nu se întorc să facă o a doua căutare atât de curând, așa cum fac pe Google.
Pentru început, ideal ar fi să întocmești o listă de topic-uri și keyword-uri și să urmărești care sunt top 10 titluri de video-uri indexate pe YouTube pentru fiecare cuvânt cheie.
Tool-uri gratuite pentru Youtube Research: VidIQ, Kparser, Hypersuggest, Wordtracker, extensia de Google Chrome – tags for Youtube.
„Mi-am dat seama că în primele episoade de Digital Brunch povesteam de Facebook Ads, dar oamenii căutau, de fapt, recomandări de cărți despre digital marketing.”
Raluca Radu, MTH Digital
Din punct de vedere organic, clipurile făcute special spre a fi indexate, trebuie gândite din punct de vedere SEO. Cuvintele cheie trebuie să se regăsească în titlu, dar și în descriere. De asemenea, titlul trebuie să fie atrăgător, iar subtitrarea, tag-urile și rata de click ajută foarte mult pe partea de indexare.
Recomandări pentru a crește vizualizările la clipurile tale de pe YouTube:
- folosește trucuri pentru a crește CTR-ul în rezultatele de căutare, dar și în video-ul tău Youtube (un CTR mediu pentru In-Stream Ads este 0,8%).
- clipurile care conțin oameni cărora li se văd fețele au rată mai mare de vizualizări și engagement.
- cadrele de aproape (closeups) atrag mai multă atenție.
- video-urile cu ritm alert performează mai bine, în special pe device-urile mobile.
- spune-le să se pregătească să dea click și de ce.
- introdu în clipuri animații care să le arate unde să dea click.
- împarte video-ul în mai multe bucăți și încearcă diferite secvențe cu sau fără acele bucăți și vezi care aduce cele mai bune rezultate.
- folosește text pe ecran pentru a crește engagementul și a oferi informații suplimentare.

Instagram: Testează și măsoară constant campaniile derulate
În cadrul prezentării sale de la Webstock, Andra Negru, Head of Performance Media Department la Mavericks, a subliniat că trebuie întotdeauna să testezi și să măsori campaniile pe Instagram. Pentru a vedea ce funcționează și ce nu funcționează. Trebuie testate formate, mesaje și placement-uri, indiferent că e vorba de zona de Explore sau Stories.
Ce mai trebuie avut în vedere este că utilizatorii rețelei caută inspirație, idei, motivație și o comunitate. Cele mai urmărite subiecte de către aceștia sunt: travel, muzică, cooking, fashion, filme, fitness, cosmetice etc.
În campaniile de pe Instagram, provocarea cea mai mare este cum faci să ajungi la publicul potrivit
Tocmai de aceea, Andra a venit cu o serie de recomandări de tool-uri pentru conturarea profilului de Instagram și profilului persoanei pe care urmează să o targetezi în campanii:
- Google Analytics îți va oferi date demografice, date calitative despre publicul care îți urmărește website-ul.
- Pentru creatorii de conținut din zona de Youtube există Youtube Analytics cu informații despre audiența care îți urmărește conținutul – cine este, de unde este și cât de des intră pe Instagram și când.
- Facebook aduce un tool care interpreteză și îți oferă toate informațiile de care ai nevoie despre publicul care a apreciat pagina ta. Pe lângă datele demografice, Facebook Insights Tool îți oferă informații legate de paginile apreciate de fanii paginii tale. Ce jocuri apreciează, la ce evenimente participă etc.
- Instagram Insight care oferă date cantitative, dar și calitative despre audiența care te urmărește.
Campaniile pe Instagram se pot seta în două moduri: prin Instagram Native și prin Business Manager
Instagram Native îți oferă patru obiective diferite prin care îți poți promova conținutul – Reach New People, Your Profile, Your Website, Your Direct Messages. Reach New People și Your Profile sunt potrivite mai degrabă pentru creatorii de conținut, iar Your Website și Your Direct Messages sunt potrivite pentru business-uri și servicii.
Business Manager îți oferă mai multe obiective pentru campaniile tale în zona de awareness, consideration sau conversion. Business Manager te ajută, de asemenea, să setezi audiențe specifice, poți folosi custom placement, iar relevanța campaniei este mult mai mare.

TikTok: platforma în cadrul căreia până și MApN are cont
TikTok este, în acest moment, cea mai descărcată aplicație din lume. Mai mult, în România, erau 4,3 milioane de utilizatori activi în luna iulie, care petreceau o medie de 62 de minute, deschizând aplicația de 10 ori pe zi.
Laura Savu, Global Community Manager TikTok, a punctat în prezentarea ei din a doua zi de Webstock că TikTok este o platformă de short videos, construită pentru a descoperi conținut. Nu este, așa cum o percep mulți în mod greșit, o aplicație de social media doar pentru dansuri sau muzică. Scopul TikTok este să inspire creativitatea, să promoveze conținut autentic și să aducă voie bună în viețile oamenilor.
Dacă încă nu ai cont, am scris noi 7 motive pentru care merită să încerci TikTok.
Și, totuși, de ce Ministerul Apărării Naționale a decis să își deschidă cont pe TilTok?
Alin Preda, Public Relations Specialist Ministerul Apărării Naționale, a spus în cadrul Webstock că anul 2012 a reprezentat un punct de cotitură în strategia de comunicare a MApN. Atunci au realizat că au pierdut contactul cu tinerii și că media clasică (TV, ziare) nu mai reprezenta o sursă ideală de transmitere a mesajelor lor. Astfel, au ajuns să apeleze la social media, fiind prezenți pe Facebook de 9 ani și reușind să dezvolte peste 140 de pagini pentru principalele instituții militare.
Decizia de a-și deschide cont pe TikTok a fost luată întrucât reprezintă o platformă ideală de promovare a carierei militare, publicul țintă al MApN (tinerii de 14 ani) fiind foarte prezenți aici. TikTok oferă o experiență unică tinerilor: pot să trăiască câteva momente din viața unui militar și află de adevăratele valori militare. Contul lor a strâns 200.000 de urmăritori în mai puțin de 1 an.
Prezența lor în social media i-a învățat să rămână deschiși și să își adapteze conținutul pentru fiecare platformă în parte astfel încât să aibă o vizibilitate cât mai mare. MApN este prezent inclusiv pe Twitter, Instagram și Youtube.
*BONUS*

E-commerce: Adaptarea este unul dintre cele mai importante aspecte
Ana Maria Băjan, Marketing, Business Development & PR Executive Director la Caroli Food Group, a afirmat în cadrul Webstock că „E”-ul din „E-commerce” nu provine de la cuvântul „easy”.E-commerce-ul nu este un domeniu ușor, dar aduce foarte multe satisfacții, iar în contextul pandemiei acesta a evoluat foarte mult.
Aceasta a vorbit despre șapte dimensiuni ale unui model de e-commerce experimentat în cei peste 25 de ani de carieră ai ei și care poartă denumirea de FullMenu. Model funcționabil atât pentru business-uri mici, cât și pentru business-uri mari.
Strategia de e-commerce FullMenu abordează 20 de dimensiuni care pot aduce peste 30% creștere în performanțele campaniilor
Inspirat de industria de food, dar aplicabil oricăror afaceri, modelul FullMenu este o strategie de e-commerce făcută pe un frame clasic, ce cuprinde partea de pregătire denumită „breakfast”, partea de implementare – „lunch” și partea de evaluare – „dinner”.
O dimensiune foarte importantă a acestui model este stabilirea audienței. Să cunoști aspecte despre consumatorii tăi, să cunoști valoarea targetului tău.
Partea de analytics reprezintă o altă dimensiune esențială. Campaniile de digital trebuie realizate de persoane care cunosc măcar la nivel de bază analytics, deoarece trebuie să urmărești evoluția datelor pe care le ai și să ajustezi din mers dacă o campanie nu are randament. Ajută, de multe ori, să contractezi și un expert extern agenției de performance cu care lucrezi.
Apoi, trebuie să ai o strategie SMART, să poți măsura ceea ce implementezi. Există câteva elemente critice care trebuiesc incluse în strategie: segmentarea targetului, targetarea, poziționare clară, obiectivele SMART, tactici, planuri din digital.
Ca în orice strategie de promovare, consumatorul trebuie să fie în centrul atenției
Este foarte important într-o campanie ce propui tu consumatorului astfel încât acesta să îți cumpere produsele tale. Acesta este unique value proposition și trebuie customizat pentru partea de digital.
Călătoria consumatorului în lumea digitală. Este recomandat să nu activezi o campanie în mai mult de trei canale și să găsești acel customer journey în care clientul să nu dea mai mult de 3 click-uri pentru a finaliza o achiziție.
Trebuie să urmărești fiecare campanie așa cum ai planificat-o, să track-uiești absolut fiecare activitate. Mai mult, să ai grijă să îți construiești campaniile pe asset-urile tale, nu în conturile agențiilor.
Conversia este o dimensiune care trebuie solicitată în toate campaniile. Aceasta este importantă pentru a trage linie și pentru a măsura return on investment.
Pentru a vedea ce idei interesante ne-au rămas de la fiecare speaker prezent la Webstock, urmărește galeria de mai jos.
1 Comment