
„Presa s-a transformat din câinele de pază al democrației în oaia neagră a societății”. Conflictele din cadrul breslei și prejudiciile de imagine aduse de anumite publicații au pus sub semnul îndoielii profesionalismul și imparțialitatea presei. În plus, informațiile neverificate și teoriile conspiraționiste care ne bombardează de pretutindeni, în era digitală, au alterat opinia publică.
Pentru a ține pasul cu vremurile, jurnaliștii s-au trezit în postura de a face reportaje video, deși n-au beneficiat de o pregătire reală în acest sens. Chiar dacă, în această industrie, informația încă primează în fața calității imaginilor, adevărul e că o știre care include conținut foto/video are parte de mai multe vizualizări decât una scrisă.
Astfel și-a început prezentarea Adrian Cristea, General Manager al NETv, în cadrul trainingului „Jurnalismul în era video – cum se transformă felul în care transmitem informațiile”. Această sesiune a făcut parte din campania #respectjurnalistii și seria de cursuri gratuite adresate membrilor presei care-și fac meseria cu pasiune – ambele organizate de Tudor Communication.
Deși trainingul a fost adresat jurnaliștilor, sfaturile oferite ar putea fi utile oricui. Inclusiv autoarea acestui articol mărturisește că s-a mai împrietenit cu formatul video, în urma acestui training. 🙂 Prin urmare, dacă îți dorești să creezi conținut video și nu știi de unde să începi, iată 10 tips & tricks care să-ți facă viața mai ușoară.
Aspectele tehnice de care trebuie să ții cont
1. Camera ar trebui poziționată la nivelul ochilor vorbitorilor sau chiar puțin mai sus
De obicei, pentru video calls ne bazăm pe camera încorporată în device-ul pe care-l folosim zi de zi, fie că e vorba de telefon, tabletă sau laptop. Însă, dacă sprijinim dispozitivul pe masă, acesta ne filmează de sub câmpul privirii noastre și ne arată deformați în ochii celor care ne urmăresc. Bărbia dublă, cearcănele, dimensiunea nărilor, toate se accentuează din acest unghi. În plus, se creează impresia că-i privim de sus în jos pe cei cărora vrem să le transmitem o informație, ceea ce ne face să părem…mai puțin prietenoși. Așadar, așează device-ul mai sus, folosind eventual o stivă de cărți sau un trepied, pentru a te pune într-o lumină favorabilă.
2. Sursa de lumină ar trebui plasată în fața vorbitorului, ușor în lateral
Dacă alegi să te bazezi în principal pe lumina naturală, orientează-te cu fața la fereastră, niciodată cu spatele la ea. Totuși, deși lumina naturală este cea mai flatantă, aceasta nu este mereu constantă. Chiar și în cea mai senină zi, umbrele îți pot juca feste. Așadar, adaugă o sursă suplimentară de iluminat, chiar dacă e vorba de o simplă veioză, pe care s-o plasezi ușor în lateral.
3. Optează pentru un decor minimalist
Oricât de interesante ar fi ideile pe care le prezinți, un decor prea încărcat sau dezordonat îi poate distrage atenția privitorului, până la punctul la care va înceta să te urmărească. Cel mai indicat ar fi să optezi pentru un fundal cu doar câteva elemente de decor, care să aibă legătură cu nișa ta. De exemplu, dacă vorbești despre artă, câteva albume sau piese de bun-gust vor întregi imaginea. Dacă ai dubii, cea mai sigură soluție este să alegi un perete gol, ca fundal neutru.

4. Dacă e să investești în ceva, investește în calitatea sonorului
Pentru a menține interesul celor care te urmăresc, sonorul trebuie să fie foarte bun, dacă nu impecabil. Lumea nu mai are răbdare, mai ales în online-ul care oferă mereu alte opțiuni. Dacă o imagine imperfectă se poate ierta, un audio deranjant va fi rapid sancționat.
Dacă vrei să duci lucrurile la următorul nivel și să investești în aparatură, Ceriza a creat un ghid cu câteva recomandări, care să-ți dea un punct de pornire.
5. Ocupă cât mai mult spațiu, prin formatul pe care-l alegi
După apariția televizoarelor LCD și a platformelor de video streaming, precum YouTube, rezoluția recomandată pentru clipuri HD era cea de 1920:1080. Asta pentru că ne orientăm mai degrabă în plan orizontal, decât vertical.
Însă, de când telefonul mobil a devenit principalul dispozitiv pe care-l accesăm, lucrurile s-au schimbat. Acum, ne este mai ușor să cuprindem mai multă informație, privind într-un ecran mai mic. De aceea, pentru consumatorii de conținut online, formatul pătrat de 1080:1080 este cel mai indicat.
Care e soluția, pentru a împăca ambele formate și a le utiliza pe diverse platforme? Înregistrează clipuri în formatul 1920:1080, unde să se concentreze acțiunea, dar include-le într-un cadru pătrat. Folosește rama rămasă pentru a adăuga titluri, subtitrări sau elemente de branding, care să evidențieze și mai mult mesajul tău.
Pe ce să te concentrezi, pentru a crea un conținut video de impact
6. Cârligul e esențial, fie că vorbim de conținut video sau scris
Inamicul comun al tuturor creatorilor de conținut este deficitul de atenție al consumatorilor. De aceea, orice tip de conținut ai crea, asigură-te că incluzi un „cârlig”. Acest element trebuie să atragă atenția publicului țintă, dar s-o și rețină, printr-un material cu adevărat bun. Tocmai din acest motiv, deși strategiile de tip click-bait pot fi eficiente pe moment, pe termen lung nu vor avea succes. Conținutul trebuie să se ridice întotdeauna la înălțimea promisiunii din titlu.
7. Gândește-te la un scenariu de film, chiar dacă vorbești despre filatelie
Spre deosebire de un material scris, conținutul video nu se poate „citi” pe diagonală. Nu pierde timpul cu introduceri prea ample, ci intră direct în subiect. Creează, mai degrabă, segmente scurte, prin care să spui povești de impact, în care să incluzi elemente neașteptate sau răsturnări de situație. Astfel, materialul tău va fi memorabil și ai șansa să dobândească „viralitatea” vânată de toată lumea.

8. Supralicitează când vine vorba de interpretare
Chiar dacă povestești cu entuziasm despre ceea ce te pasionează, nu toată energia ta se transmite și dincolo de ecran. De fapt, se spune că pierdem aproximativ 20% din energia pe care-o avem în realitate în varianta noastră surprinsă de camere.
Astfel că e util să adaugi emfază vorbelor tale și să ai un ton chiar mai vesel decât de obicei. Menține contactul vizual, chiar dacă ai doar o cameră în fața ta, și nu uita de gestică! Dacă ți-e greu să menții același nivel de energie pe tot parcursul materialului, filmează-l pe secvențe.
Chiar dacă ți se pare copilăresc, fă un test. Înregistrează-te, într-o primă fază, vorbind așa cum faci de obicei. Apoi, mai încearcă o dată, supralicitând nivelul de energie. Care variantă ți s-a părut mai bună?
9. Descrierea contează
Din fericire pentru amatorii de conținut scris, acesta nu-și va pierde niciodată importanța. Așadar, dacă ai un clip extraordinar, nu neglija descrierea lui, ci folosește-te de ea pentru a-l promova. Fie că abordezi un stil poetic sau că alegi să citezi statistici, asigură-te că acorzi textului însoțitor atenția cuvenită.
10. Dacă videoclipul tău nu prinde, schimbă thumbnail-ul
Unul dintre aspectele cele mai importante și adesea neglijate este setarea unui thumbnail potrivit pentru modulul de previzualizare. Nu te baza pe imaginea setată automat de către platforma de social media pe care postezi. Asigură-te că selectezi tu cea mai potrivită variantă. Aceasta ar trebuie să aibă o rezoluție bună, eventual să aibă un chip uman în prim-plan. Iar dacă nu obții click-urile dorite, poți oricând să faci un test de tip A/B și să încerci o altă opțiune.
Acestea sunt câteva dintre principiile de bază pentru crearea unui conținut video de calitate, cu un minim de resurse. Bineînțeles, tehnologia se schimbă cu o viteză uluitoare, cu care va fi dificil să ținem pasul, mai ales dacă nu suntem specialiști în domeniu.
Însă, un lucru e cert. Formatul video domină la ora actuală, fără drept de apel, celelate forme de conținut. Așa că, avem de ales. Mergem neclintiți pe drumul nostru și ne adresăm unui public mai restrâns, dar care rezonează cu noi. Sau ne adaptăm și ne reorientăm pentru a fi, de bine de rău, în atenția maselor.
__________
Cursurile susținute de Tudor Communication nu se opresc aici. Următoarea temă de discuție va fi „Elemente de SEO și optimizare web pentru jurnaliști – cum te adaptezi în era digitală”. Sesiunea va avea loc în 8 octombrie 2020, între orele 18.00 – 20.00, via Zoom. Dacă ți-am stârnit interesul și ai vrea să te înscrii, trimite un e-mail la adresa daniela@tudor-communication.ro.
Ne vedem acolo! 😉
Dacă, pe lângă jurnalism, ești pasionat de copywriting, citește și acest articol pentru a afla mai multe despre un astfel de curs.
__________
Sursă imagini: Pexels
1 Comment