Cum să-ți construiești o comunitate solidă în Social Medialectură de 9 minute 3

comunitate in social media

Ai observat că unele pagini de Facebook, Instagram sau grupuri au o energie vie și molipsitoare – o comunitate de oameni care sunt mereu activi și prezenți, în timp ce pe alte pagini atmosfera e mai liniștită?

De la începuturile rețelelor sociale și până în prezent, definiția și înțelegerea conceptului de comunitate a evoluat constant. Dacă la începuturi social media însemna prea puțină interacțiune între fani, astăzi, comunicarea între aceștia s-a schimbat. Vedem tot mai multe postări care generează, într-un mod natural, interacțiuni, discuții și sfaturi.

Pentru cineva care nu încearcă doar să prezinte un serviciu sau să vândă un produs, o comunitate este mult mai valoroasă decât un public. Iar de asta s-au prins și marile branduri care tot mai mult își îndreaptă atenția spre macro și micro influencerii.

Ce este o comunitate și de ce ai nevoie să dezvolți una sau să fii parte dintr-una?

Dacă deschidem DEX-ul la pagina potrivită, avem așa: COMUNITÁTE, (2comunități, s. f. 1. Faptul de a fi comun mai multor lucruri sau ființe; posesiune în comun. 2. Grup de oameni cu interese, credințe sau norme de viață comune; totalitatea locuitorilor unei localități, a unei țări etc.

Din definiția de mai sus înțelegem că o comunitate este un grup de oameni cu interese, credințe sau norme de viață comune. Perfect!

 „Aaaa, am văzut o mulțime de pagini cu sute de mii de urmăritori, deci asta înseamnă să ai o comunitate.” Un răspuns cât se poate de departe de adevăr, pe care îl auzim frecvent.

Încă de la început, este important să menționăm că nu punem semn de egalitate între o comunitate și numărul de urmăritori ai unei pagini. Nu punem egalitate nici între comunitate și numărul de comentarii pe care le vezi la o postare. Pentru că o comunitate nu are nimic de-a face cu numerele.

Cum știi când există sau nu există comunitate?

Hai să facem totul practic: Dacă vrei să vezi dacă un brand are sau nu are comunitate, intră pe paginile lui de Social Media și ia-le pulsul. Chiar dacă brandul are postări cu sute de comentarii, tot îi lipsește ceva ca să aibă o comunitate. Dacă, totuși, există întrebări și răspunsuri, încurajări, glume sau se împărtășesc experiențe, există o comunitate. Adică, ai sentimentul că cei de acolo „se cunosc de-o viață”.

Deci totuși, care-i secretul?

Apartenența. O astfel de emoție face diferența între numere și comunitate și este explicația pentru care unii oameni ajung sau nu să devină fanii unui brand.

De ce să construiești sau să fii parte dintr-una?

Adevărata valoare a unei comunități este dată de faptul că reunește oameni care au interese sau un scop comun. Atunci când oamenii împărtășesc opinii similare (indiferent de subiect), ei discută despre subiecte conexe sau fac schimb de idei.

De exemplu, un grup de Facebook despre cărți este locul în care aleg să intru, de cel puțin câteva ori pe zi, ca să văd ce noutăți mai sunt și despre ce se mai discută. Și nu doar intru în grup, ci mă implic, într-un mod activ, să răspund la comentarii și să pun și eu întrebări. Sigur, despre cărți.

Pe de altă parte, dacă reprezinți un brand printr-o comunitate ai șansa să te poziționezi ca mentor sau ghid pentru oamenii care fac parte din comunitatea ta. Chiar dacă activezi pe o anumită nișă, să zicem ceva restrâns, schimbul de informații dintre membrii comunității tale poate fi dus la nesfârșit.

Mai mult, o comunitate este utilă pentru că te ajută să obții informații relevante despre membrii ei (cine sunt, ce nevoi au, ce temeri au, care sunt temerile lor, ce îi motivează etc.)

Dacă ne permitem să extrapolăm puțin, te invităm să citești acest articol ca să vezi cum a reușit un partid să obțină forță politică aproape peste noapte.

Cum să-ți construiești o comunitate în 5 pași

Avem 2 vești pentru tine: Prima, că rețelele sociale existente susțin și creează cadrul perfect pentru existența comunităților. Și a doua, că mare parte din muncă va cădea pe tine să afli scopul și modul în care vrei s-o promovezi.

1. Conturează-ți comunitatea

Primul și cel mai important pas este să-ți identifici și înțelegi publicul țintă. Creionează preferințele lui de conținut, motivațiile și interesele acestuia. Apoi treci la celălalt obiectiv: să-ți populezi comunitatea.

Profilul membrului ar trebui să răspundă la întrebarea: cui îi este destinată această comunitate?

Dacă susții cursuri de parenting, de exemplu, atunci cel mai probabil membrii comunității tale sunt formați din femei mame. Femei care sunt adepte ale unui stil de viață sau caută informații relevante. Câteva dintre ele pot să fie: rețete sănătoase, modalități de educare, cum să refuzi cerințele unui copil etc.

2. Identifică părțile interesante și relevante pentru comunitate

Cum spuneam și la punctul 1, postează chestii relevante și utile pentru comunitatea ta.

La fel cum o afacere are nevoie de un board de conducere, și o comunitate are nevoie de una sau mai multe autorități. Sarcina lor este să se asigure că totul funcționează fără probleme. Spre exemplu, un creator de conținut din echipa ta se poate ocupa de crearea de conținut sau de un plan editorial pentru comunitate. 

Dacă luăm cazul unui grup de parenting, subiectele tale de discuție trebuie să aibă în centrul lor copilul și părinții. Sau relația dintre părinții și copii.

3. Alege-ți o casă 

Îți amintești când îți spuneam mai sus să nu amesteci comunitatea cu matematica și cu numerele? Ei bine, uită de regula aia pentru câteva momente.

Acum că ți-ai găsit oamenii, găsește-ți o casă. Poți începe prin a răspunde la întrebarea  „Câți oameni vrei să ai în comunitate?” Dacă vrei să ai o comunitate de 10-15 membri, atunci ți-ar fi suficient un grup de Facebook, Whatsapp sau Telegram. Dacă vrei să te extinzi și să creezi o comunitate mare, să zicem mii de oameni, atunci un grup de Facebook sau un site web pot să-ți fie casa ideală.

4. Puțină ordine și disciplină

Se pare că atunci când avem prea multă libertate, nu mai știm ce să facem cu ea. Iar dacă ești în vreun grup de Facebook, cu siguranță ai văzut milioane de spamuri sau postări fără sens, care nu oferă nicio valoare grupului. Acestea postări pot să fie turn-off-ull pentru un membru din comunitate care are intenții bune.

Așadar, recomandăm să-ți creezi un set de norme și de reguli, înainte ca doritorii să adere la comunitatea ta, și solicită-le acordul de respectare. În cazul contrar, spune-le că vor fi eliminați din grup.  Vorba aia, casa ta, regulile tale. 

Spre exemplu, unele reguli pot să prevadă că publicitatea este interzisă sau limbajul neprietenos nu este acceptat.

Și crede-ne pe cuvânt, o comunitate cu reguli, bine cernută, valorează mai mult decât un grup cu 10.000 de membri care vorbesc într-una dar nimeni nu ascultă. Asta spune și Sabina Cornovac – fondatoare Socialpedia, în acest interviu.

Un exemplu de comunitate pe care o urmărim este Viața de freelancer România. Un interviu inspirațional cu fondatorul acestui grup, găsești aici.

O altă comunitate, demnă de menționat, care are reguli bine conturate, este La Primul Bebe – o comunitate de sprijin a mamelor, cu studii, implicate profesional, independente financiar, dornice de dezvoltare personală, respectuoase și empatice. Apropo, comunitatea La Primul Bebe este singura comunitate din România premiată de Facebook USA și aleasă una dintre cele mai de impact 100 de comunități online din lume.

5. Începe cu ceva interesant

Folosește întrebări deschise și postări de subiecte de discuție pentru toți membri ei.

Unul dintre motivele pentru care oamenii aderă la comunitatea ta este că vor să interacționeze direct cu tine. Din acest motiv ar trebui să gândești pârghii și fire de discuții deschise, ușor de abordat și confortabile, care să le permită oamenilor să-ți răspundă.

De fiecare dată când alegi să răspunzi la întrebări, membrii comunității se vor simți și mai conectați. Însă, fii atent la modul în care răspunzi la întrebări, deoarece discuția trebuie să fie despre ei, nu despre tine.

Dacă vrei să înveți cum să nu gafezi online, citește acest articol.

În loc de concluzii

Mai mult un sfat decât o concluzie, menționăm și promovarea comunității pentru a atrage noi membri în ea. Astfel, reiei procesul de la început și ai șansa atât să deschizi noi subiecte de discuție, câți și să dezvolți altele noi. Pentru a atrage oameni noi, fie poți să-i rogi pe membrii existenți să-și invite prietenii, fie le poți oferi programe de recompensă cu cum ar fi un cod de reducere sau un produs gratuit (de ex. un e-book).

În acest articol poți găsi și alte sfaturi despre strategii și mindset-uri pentru crearea unor comunități.

Nu-ți face griji, deoarece veștile bune circulă repede. Și dacă reușești să-ți construiești o comunitate solidă, membri noi vor apărea mereu. Învață doar să rămâi disciplinat și să ai răbdare.

Wanderlust și Marketlust din Cluj-Napoca. Mai aștern cuvinte pe fundal de aventuri în fișiere word și peI Believe in Traveling

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *