Documentar despre jurnalism: Breslin and Hamill – Deadline Artistslectură de 3 minute 0

Breslin and Hamill – Deadline Artists este un documentar HBO despre jurnalism, care i-a avut în prim plan pe doi dintre cei mai celebri ziariști ai secolului al XX-lea, Jimmy Breslin și Pete Hamill.

Cei doi au lucrat pentru New York Daily News, New York Post și pentru alte ziare. Carierele lor au fost marcate de evenimente majore, precum asasinările președintelui Kennedy și atentatele din 11 septembrie 2001.

Documentarul analizează atât modalitatea lor de a crea reportaje, stilul lor de scriere, dar și latura lor umană imprimată pe foaie odată cu literele bătute la mașina de scris. Au fost cei care i-au susținut întotdeauna pe oamenii săraci, muncitori.

Breslin a fost mereu de partea oamenilor de culoare. Chiar a avut un moment în viața sa când taxiul în care se afla a nimerit în mijlocul unor proteste susținute de aceștia. A fost bătut, i-au fost smulse hainele, i-au fost furați banii și alte bunuri pe care le avea cu el. Replica lui a fost It happens…, iar acest episod nu i-a schimbat percepția despre ei.

Contrar așteptărilor, Jimmy a fost salvat de către protestatari. Ei l-au recunoscut și i-au îndepărtat pe ceilalți atacatori.

Aici intervine un alt aspect subliniat în documentar: impactul pe care atât Breslin, cât și Hamill au reușit, de-a lungul carierei lor, să îl aibă asupra publicului. Iar acest impact este evidențiat inclusiv când Breslin primește la redacție o scrisoare de la un criminal în serie sau când angajații de la The New York Post i-au luat apărarea lui Hamill în momentul în care a fost concediat.

Însă mai multe detalii interesante vei afla dacă vizionezi documentarul!

sursă foto | anul fotografiei – 2015

Deși nu și-au terminat studiile, ambii au devenit celebri datorită pasiunii, talentului, dar mai ales datorită umanității de care au dat dovadă. Articolele lor erau inconfundabile! Fiecare relatând în stilul propriu, direct de la fața locului.

În concluzie, acest documentar despre jurnalism este de fapt despre doi oameni a căror vocație s-a contopit cu însăși viața.

Breslin și Hamill au fost intervievați de mai multe ori pentru film de către producători, începând cu anul 2015. Pe lângă interviurile lor, peste 40 de persoane care i-au cunoscut pe aceștia au fost intervievate.

Materialul arhivat a fost folosit pentru evenimente și subiecte precum Bernhard Goetz, Fiul lui Sam, Central Park Five, Revolta Crown Heights. Dar și evenimente naționale cum ar fi asasinatele președintelui Kennedy, mișcarea drepturilor civile, Războiul din Vietnam și atentatele din 11 septembrie 2001.

Premiera mondială a avut loc în Manhattan pe data de 15 noiembrie 2018. Pe HBO a fost difuzat pentru prima dată pe data de 28 ianuarie 2019.

P.S. dacă vrei să vizionezi și alte filme, avem un top 10 aici.

Elena Săvulescu, un om simplu și visător din București. Las frânturi din mine și pe https://impulselena.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *