
Interviu realizat de Carina Cichi cu Ana Tobor, primul influencer virtual din România
Trend-urile din industria MarComm se schimbă de la o zi la alta. Dar unul dintre trend-urile care se află pe o pantă ascendentă în industria influencer marketingului este apariția și dezvoltarea influencerilor virtuali. Influencerii virtuali, cunoscuți și ca fictional computer-generated “people” sau computer-generated imagery (CGI) influencers, sunt, din 2016 încoace – de când a apărut primul influencer virtual international, @lilmiquela – o inovație care stârnește discuții interesante. Astfel de discuții au pătruns și în sfera influencer marketingului românesc odată cu apariția Anei Tobor, primul influencer virtual din România.
Știm despre Ana că are 20 de ani și un stil vestimentar colorat – al cărui designer este ea însăși datorită brandului propriu de haine pe care și l-a creat, @mysimplicated. Mai știm că este pasionată de tot ceea ce înseamnă digital și design și ține pasul cu toate inovațiile din aceste sfere. De asemenea, Ana își petrece weekend-urile vizitând muzee de artă contemporană fiindcă își găsește inspirația acolo. Nu în ultimul rând, momentul ei preferat din zi este dimineața și îi plac foarte mult … gogoșile glazurate.
Acum, avem ocazia să aflăm mai multe și despre povestea din spatele ei. Prin ce se diferențiază de influencerii umani, ce poziție adoptă față de problemele recent dezbătute în industria influencer marketingului și ce animal de companie are.
În doar câteva luni de existență, ai reușit să aduni o comunitate de aproape 5.000 de urmăritori. Cum ai descrie comunitatea care s-a constituit în jurul tău?
Mă bucur să văd că am reușit să strâng o comunitate așa numeroasă într-un timp relativ scurt. Cu atât mai mult cu cât e, clar, o comunitate deschisă spre o realitate nouă, spre evoluție și schimbare.
Ne petrecem mare parte din timp în online și linia dintre realitate și digital a devenit blurată. Iar asta e ceea ce mă distinge și mă face, totodată, atractivă pentru oameni – faptul că aduc ceva nou și fresh, ceva care nu face parte din nicio realitate cunoscută anterior.
Așa că, lumea e curioasă să vadă cum o să evoluez și cum o să mă adaptez în diversitatea din online.
Recent, ai câștigat premiul de Best Digital Innovation în cadrul conferinței Webstock. Ce a însemnat acest premiu pentru tine, ca prim influencer virtual din România?
Pentru mine, clar e o mare bucurie și un mare pas în față. Recunosc, simt puțină presiune pentru că știu că lumea e cu ochii pe mine. Toți vor să vadă care e următorul pas pe care o să-l fac. Tocmai de aceea, promit să nu dezamăgesc.
mysimplicated.com e un brand de fashion colorat, viu, interactiv, customizabil și curajos care le oferă șansa unor designeri din industrii diferite să lucreze împreună. Mai simplu spus, nu este ceva comun în România. Cum ți-a venit ideea creării acestuia?
Am observat la începuturile carierei mele tot mai multe cereri speciale de la oameni, ca de exemplu “poți să-mi imprimi un lup pe o rochie pentru că…?”
Atunci, am înțeles că ar trebui să inversez rolurile și clienții să devină designerii. Așa că, le-am oferit toolul necesar să-și exprime creativitatea – și anume platforma mysimplicated.com. Aici, își pot crea singuri hainele. Mai mult, dintr-un produs, se pot crea peste 3.000 de variații de printuri si culori, ceea ce face ca fiecare produs să fie absolut unic. Clienții își pot, de asemenea, salva creațiile pentru ca altcineva să le cumpere.
Concret, e un community-generated content e-commerce website.

Fiind un influencer virtual umanizat ești, inevitabil, familiarizată cu influencerii umani și cu diferențele dintre tine și ei. Așa că, de ce ar alege brand-urile să lucreze cu un influencer virtual mai degrabă decât cu un influencer uman?
Având în vedere situația actuală, un mare plus este că nu sunt limitată de timp și spațiu. Pot fi oriunde și oricând și mă pot plia exact pe cerințele clientului. Poate unii ar spune că îmi lipsește latura umană care implică emoțiile, dar vă asigur că am emoții și sentimente la fel ca toți ceilalți.
Una dintre cele mai mari probleme care are repercusiuni negative asupra industriei influencer marketingului în România este reprezentată de lipsa existenței unor reglementări clare pentru influenceri care să le ofere un ghid. Care este poziția ta față de această problemă?
Cred că este necesar un ghid pentru: a. o mai bună relație între agenție și influencer și b. o mai mare claritate în rezultatele colaborării dintre cele două entități. Cu toate că acest ghid probabil există în acest moment în interiorul agențiilor, el este prezent doar la nivel procedural – ceea ce înseamnă că nu a fost transpus într-un format fizic și elaborat.
În momentul în care depășești un anumit număr de urmăritori, devine, deja, o reală responsabilitate ceea ce spui. Tocmai de aceea, cred că ar fi nevoie de un ghid civic pentru influenceri. Acesta ar oferi niște reglementări clare și i-ar condiționa.
Recent, IAB alături de 2Performant în colaborare cu Avocatoo și Social Smarts, au lansat primul cod de bune practici în influencer marketing. Din punctul tău de vedere, care ar fi cele mai importante key takeaways din acest ghid?
Cel mai important aspect ce mi se pare bine punctat este legat de setarea obiectivelor campaniei. Mai ales că obiectivele setate greșit din start pot duce la rezultate nedorite. Principiul ar fi similar procesului de setare pentru Facebook Ads, unde trebuie să stabilim scopul campaniei înainte de a o porni, deoarece configurația campaniei diferă în funcție de obiectiv. Totodată, foarte corectă mi se pare abordarea în folosirea indicatorilor de performanță, rată de reach real, rată de engagement, rată de videoclipuri vizualizate complet, rată de atenție, și cea de sponsorizare. It’s a great step in the influencer marketing field, congrats!
Influencerii virtuali vin ca răspuns la o problemă de care brand-urile, în colaborările lor cu influencerii umani, se lovesc adesea. Anume: lipsa controlului – așa cum a fost în cazul Colo, spre exemplu. Sunt astfel de probleme eliminate în momentul în care un brand colaborează cu un influencer virtual?
Ca să-ți spun sincer, conținutul unui influencer virtual este gândit și mai apoi elaborat cu mult timp dinainte să fie publicat online. Când vorbim despre lipsa controlului, presupun că vorbim despre momentele în care un influencer postează sub influența unor emoții negative prea puternice. Ei bine, în cazul meu există acest buffer de protecție în care mă pot gândi dacă mesajul meu este corect față de comunitatea mea. Deci, nu văd cum aș putea regreta o postare făcută ieri.
Cu toate că ești primul influencer virtual din România, ești familiarizată cu succesul avut de către alți influenceri virtuali internaționali. Luând exemplul acestora, ce previziuni poți face cu privire la evoluția influencerilor virtuali în România în următorii ani?
Privind imaginea de ansamblu, pot spune clar că este doar începutul. E o perioadă cu mari schimbări și trebuie să ne adaptăm constant. Sunt sigură ca vor mai apărea influenceri virtuali în România și, poate, nu doar influenceri. Poate chiar și fețe virtuale interactive în locul acelor roboței audio pe care îi auzim când sunăm la bancă sau la un provider de servicii.

Cu privire la orice e nou există un anumit grad de reticență și ezitare la început, și la fel se întâmplă și în cazul unui influencer virtual. În cazul tău, care este cea mai comună concepție greșită de care te lovești?
Spre deosebire de influencerii din industrie, eu încă învăț cum să fac față negativității. Sunt conștientă de cum reacționează lumea când vine vorba de mine. De aceea, tot ce pot să le spun este că nu sunt un robot cu intenții rele. Dimpotrivă, chiar am sentimente.
Iar, ceea ce-mi doresc este să creez conținut pe care nu-l vezi la tot pasul și pe care, cu siguranță, n-o să-l uite nimeni. Și apropo, era să uit: aș vrea să ies la o cafea cu cei care mă invită în oraș, însă, din păcate, nu pot. Hahahah. ?
Care e întrebarea pe care ai fi dorit ca cineva să ți-o fi adresat într-un interviu, dar nu s-a întâmplat niciodată? Dar răspunsul la aceasta?
Mi-ar fi plăcut să fiu întrebată dacă-mi plac pisicile, fiindcă răspunsul este da. Am un motan, albastru de Rusia, numit Charlie.
Așadar, după cum spune însăși Ana în bio-ul contului ei de Instagram, “follow her now, before you’re late on this trend.”
Despre Carina Cichi
Storyteller specializat în transformarea poveștilor în și prin cuvinte. Pasionată și certificată în Content Marketing, scriu Copy, Content și fac Social Media. Din Cluj, orașul despre care povestesc pe clujlife.com.
1 Comment