
Ionuț Munteanu este unul dintre cei mai cunoscuți profesioniști în digital marketing de la noi, cu o experiență în domeniu de peste 15 ani. Mai mult, este un antreprenor care a reușit să dezvolte echipe de succes și un mentor pentru toți cei care își doresc să înceapă o carieră în performance marketing. Pentru oricine îl urmărește, e un exemplu de motivație, disciplină și dedicare.
A asistat, din primele linii, la creșterea comerțului digital, publicității digitale sau popularizarea soluțiilor oferite de către Google. A urmărit declinul Hi5, dar și explozia Facebook-ului. A trecut de la SEO, webdesign la Ads și soluții pentru organizarea activităților agențiilor.
Află mai multe despre parcursul lui Ionuț, dar și ce sfaturi are pentru cei la început de drum în antreprenoriat sau digital marketing în interviul de mai jos.
Ionuț, povestește-ne puțin despre tine, ca om și profesionist. Cum delimitezi viața personală de cea profesională într-un domeniu atât de dinamic ca digital marketing?
Nu o delimitez. Eu consider că există o singură viață, dar cu mai multe aspecte. Iar partea profesională completează partea personală, și invers. Asta ca să merg pe definiția pe care o deduc din întrebare.
Conceptul de “ikigai” este cel cu care cochetez, acela al echilibrului dintre ceea ce e util, ceea ce e necesar, ce îmi place, ce îmi aduce recompense și, nu în ultimul rând, acel lucru pentru care am abilități.
Delimitarea este, însă, la nivel de sarcini și timp dedicat pentru fiecare dintre proiecte, indiferent dacă mă refer la proiectul unu profesional sau proiectul patru personal. Fiecare proiect e planificat astfel încât să fie în permanentă mișcare și transformare, în drum spre obiectivul final, pe care îl păstrez mereu în minte.
Dacă vreți exemple: petrec timp cu fiul meu cel mare (5 ani) și explorăm tot felul de aspecte interesante ale vieții, de la dinozauri, lego, lectură în diverse limbi, scriere, jocuri de toate felurile și activități în aer liber, pe bicicletă și nu numai. În același timp, cu fiica cea mică (2 ani) descoperim cuvinte noi.
Iar pe partea profesională: lucrez la 3 proiecte distincte, în afară de susținerea pentru activitatea agenției WebDigital.
Acestea includ proiectul Reefkig, o soluție SAAS care vizează agențiile de digital marketing și specialiștii în special, magazinele online și brandurile care se promovează online, dar și companiile mici și mijlocii care vor să-și organizeze activitatea și sunt în zona de servicii prin cele 3 aplicații: Reefkig CRM, Reefkig Tasks și Reefkig Budgets.
De asemenea, prin proiectul Pan Development, ofer suport pentru învățare tinerilor specialiști și oamenilor interesați de digital marketing, celor interesați de achiziție de media, planificarea și monitorizarea bugetelor de media, dar și managerilor de agenții care vor să își crească agenția sau să treacă de la freelancing la agenție. Și, nu în ultimul rând, tuturor celor care vor să facă primii pași în lumea digitală.
Iar cel de-al treilea proiect este un proiect pe care eu îl numesc proiect social, și este acela de a-mi oferi sprijinul pentru societate participând la activitatea Alianței USRPLUS.
Cum ai reușit să-ți gestionezi proiectele și modul de lucru pe parcursul pandemiei? Ce consideri că te-a ajutat perioada aceasta și ce sfaturi ai putea oferi, mai ales în perspectiva unui nou lockdown?
Cu sprijinul și efortul soției, cu care am sărbătorit recent 18 ani de relație și 10 de căsătorie, și, în general, cu sprijinul familiei. Când ești în casă cu doi copii mici, fără o organizare foarte bună, iese haos.
Noi suntem privilegiați și pentru asta suntem recunoscători. Soția este născută într-o zonă superbă, Breaza, și acolo ne-am retras în această perioadă, renunțând practic la București. La curte, la aer curat, e mai ușor de suportat pandemia.
Am putut lucra remote și acest lucru ne-a permis să fim în siguranță, să avem foarte puține ieșiri, toate fiind doar absolut necesare. Practic am fost în lockdown, mai mult sau mai puțin, încă de la început. Iar oamenii cu care am interacționat fizic în ultimele 8 luni, cel puțin, aș putea să-i listez pe toți într-o pagină.
Lucru care nu s-ar fi putut întâmpla în 2019, când am avut minim 100 de zile în care am fost prezent la câte un eveniment cel puțin câteva ore, dintre care și workshop-uri pe care le-am susținut (de una sau două zile, chiar și cu 100 de persoane în sală).
Ai 15 ani de experiență în digital marketing și ai lucrat cu peste 500 de companii. Poți face o paralelă între ce se întâmpla acum 15 ani în domeniul acesta și momentul de față? Ce e diferit? Ce lucruri au rămas la fel de importante?
WOW! Totul e desenat altfel. Eu am început cu SEO și construcție de conținut, acesta din urmă reprezentând traduceri și adaptări de texte. Apoi webdesign, CSS 1, să ne înțelegem și graphic design, născut din DTP. Macromedia Flash încă era o soluție pentru dinamizarea conținutului.
Nu exista iPhone, evident. Emag.ro livra cu mașini proprii. Firmele de curierat erau lux.
Doar câțiva «pionieri» militau pentru promovarea digitală: Orlando Nicoară, Val Voicu, Doru Panaitescu și încă vreo doi-trei, asta prin regii media locale. Nu puteam face Google AdWords cu card de România, iar analiza traficului o făceam fie cu trafic.ro, fie cu soluțiile puse la dispoziție de firmele de hosting. Sunt client Globehosting de atunci, pe când actualul CEO stătea la suport și ne ajuta să ne reparăm Jomla și Mambo, CMS-urile populare la acel moment.
Deci, da. Am văzut cum a crescut comerțul digital, publicitatea digitală, am asistat la popularizarea soluțiilor oferite de către Google. Am asistat la apariția conceptului de social media și declinul Hi5, precum și explozia Facebook-ului.
Mașinile sunt mai frumoase, computerele sunt mai mici, puterea de calcul mai mare și mecanismele mai complexe. Dar provocările nu sunt legate de transformările tehnologice, ci sunt legate de oameni, de credințele lor, de motivația lor, de educația lor. Ne-am născut cu soluții, viața s-a simplificat, însă mulți dintre noi au rămas adolescenți la pus în practică.
Ai avut momente de cotitură în cariera ta? Ce te-au învățat și cum crezi că au contribuit la profesionistul care ești astăzi?
Da. Am lucrat alături de prieteni în primii ani. Am învățat cât de complicat e. Apoi, la 23 de ani, am fondat prima companie, actuala Innobyte, și am crescut-o cu drag și pasiune până la 15 oameni. Atunci, am simțit partea dură a antreprenoriatului. Am renunțat la companie și la echipă pentru o idee care părea atractivă, intermedieri financiare. Am urmat ideea și în 2008 a venit criza financiară.
Am renunțat forțat la afacere și, după 3 ani de antreprenoriat, am devenit iar angajat și am luat-o de la zero, de la poziția de junior în digital marketing într-o companie nouă pe piață din România, la momentul respectiv, Carnation.
La scurt timp, am intrat în echipa Republika Interactive, am avut ocazia să lucrez cu niște oameni absolut minunați, super pregățiți, A+ toți. A fost foarte greu să renunț la ei, dar am făcut-o când m-a recrutat Adobe România. După ce am gustat puțin din viața de corporație (48 de zile), am decis că mi-am revenit suficient după criză încât să revin la antreprenoriat.
Începusem WebDigital într-o formă rudimentară încă din 2010, un fel de freelancing, împreună cu actualul meu asociat, actual managing partner, Mihai Andrei și din 2011 m-am dedicat “full-time” creșterii agenției.
Dacă ar fi să marchez un punct la care aș fi vrut să fiu ceva mai atent, cu toate că sunt mai multe pe care le-aș schimba, aș spune că am fost prea atent la proces, la construcția unui sistem, la echipă și la provocările oamenilor și prea puțin la obiectivul financiar.
Sigur, a fost provocator pentru că am asistat la creșterea domeniului și am crescut cu acest domeniu. Google Ads și apoi Facebook Ads și tot așa.
Din 2009, împreună cu Olivian Breda, am început să organizăm Lumea SEO PPC din nevoia de a ne întâlni cu alții ca noi, specialiști sau aspiranți în digital marketing, “rara avis” pe vremea aia.
Ai avut parte de colaborări care nu mai arătau deloc așa cum îți imaginai sau îți doreai tu la început? Cum ai procedat? Ai pus punct sau ai încercat să redresezi situația?
Am fost destul de direct și tranșant aici. Am refuzat orice colaborare care nu se potrivea cu ce voiam noi să oferim. Și aici mă refer mai mult la WebDigital. Evident că la început am făcut câteva compromisuri, dar acestea a fost foarte puține și, de regulă, am ales să pierd bani, dar să lucrez cu cine am văzut că își dorește win-win din relația cu noi.
Sigur, au fost și momente când am gafat. Am făcut tot posibilul să remediem, să compensăm, dar am refuzat să promitem ceea ce nu a depins în întregime de voia noastră. Și sunt multe astfel de ocazii în care clientul are nevoie să transfere riscul.
Am decis să nu luăm riscul asupra noastră și asta ne-a costat câțiva clienți mai mari. În primul rând pentru că oricum livram, deci cred că oricum am fi avut rezultate, dar am ales onestitatea absolută. Și am mers împreună doar cu acei antreprenori care au avut încredere în disciplina noastră, în pasiune și au înțeles limitele reale ale acestui domeniu.
Ai condus o agenție de digital marketing timp de 10 ani și acum oferi sfaturi utile tuturor celor care doresc să-și crească propriile agenții sau echipe. Dacă ar fi să împărtășești cu noi cea mai valoroasă astfel de recomandare, care ar fi aceasta?
Cred că până aici am răspuns cumva și la întrebarea asta. Dar nu marcând neapărat “cea mai valoroasă” recomandare din simplul motiv că nu cred că există o experiență valoroasă sui-generis. Cred că o recomandare ce derivă dintr-o experiență este valoroasă în momentul în care aceasta rezonează cu nevoia pe care o are un alt antreprenor, freelancer, specialist, owner de agenție și pentru care se potrivește acea experiență. Mai clar, dacă cineva are provocări cu procesul de angajare, va rezona mai mult cu o experiență legată de acest proces.
Dar cred că cea mai relevantă experiență, să-i spunem generală, este legată de procesul de învățare. Și anume, că nu contează cât de mult învățăm, ci cât de mult aplicăm din ceea ce învățăm. Poate părea un truism, dar sunt convins că nu rețetele secrete sunt cele care lipsesc, ci disciplina de a pune în practică lucrurile la care avem deja acces nemijlocit, mai ales în ziua de astăzi.
Pe lângă experiența ta de lucru pentru client, ai devenit coach și mentor, contribuind la creșterea a peste 50 de profesioniști în performance marketing. Din această perspectivă, ce sfaturi le-ai oferi tinerilor la început de drum în digital marketing?
Să nu facă confuzia între știu despre și știu să mă folosesc de tehnologie. În ziua de azi, adesea, tinerii cresc cu acces la foarte multă tehnologie și, câteodată, poate să apară iluzia că ei stăpânesc tehnologia respectivă. Și o să vă dau un simplu exemplu.
Astăzi, majoritatea cred că știu despre comunicarea pe email. Însă sunt foarte puțini cei care au o metodologie de a-și organiza emailul, de a se asigura că nu ratează informație relevantă, că au răspuns corespunzător și că, în final, au INBOX zero.
Am lansat un curs pe Udemy special pe această tema “Primii pași în orice job în lumea digitală”, unde vorbesc despre utilitatea tehnologiei și despre disciplina lucrului cu tehnologia.
Și vă mai dau un exemplu. Cu toții folosim parole de acces, dar puțini suntem cei care modificăm la un anumit timp parolele și mai puțini cei care avem un sistem de a scrie parolele pentru a ne securiza identitatea digitală.
Mai nou, ai intrat în politică. Cu siguranță, această decizie a venit și cu multe provocări. Mai ales în ceea ce privește promovarea ta în postura de candidat pentru alegerile parlamentare. Ce ai putut folosi din experiența ta în Digital Marketing (și nu numai) în această direcție? Te-ai confruntat cu bariere la care nu te așteptai?
Mi-am propus să îmi ofer sprijinul și cunoștințele pentru a susține acest demers. M-am confruntat cu ceva similar cu ceea ce am simțit în corporație sau în organizațiile în care activez și unde am întâlnit mai mulți oameni capabili, cu inițiative și perspective variate. Anume că, spre deosebire de zona antreprenorială, lucrurile se întâmplă mai lent în politică, indiferent de intenții și motivație.
Ești într-un avion care se prăbușește pe o insulă pustie. Tu și câțiva pasageri supraviețuiți. Ce ai de gând să faci în continuare?
Mă adaptez să trăim, eu și ceilalți, pe cât posibil pentru restul timpului în noile condiții, transformând la maxim insula.
Vom folosi tot ce putem din epava avionului cât și toate resursele disponibile pe insulă și în apele din jur și vom aprecia faptul că am supraviețuit. Ne vom organiza, vom planifica expediții spre alte teritorii, dacă acest lucru este posibil, după ce ne vom asigura că putem avea un trai sustenabil pentru condițiile date.
Depinde de emisfera în care ne prăbușim și în funcție de anotimp. Și bineînțeles, depinde și de cine sunt și de câți supraviețuitori sunt. Probabil vom muri mai repede decât în lumea civilizată, dar oricât ar dura, viața e un cadou și trebuie apreciată. 😉
Citește mai multe interviuri cu profesioniști din industria de marcom în secțiunea noastră dedicată: Inspirație|Oameni.
2 Comments