Curs: Marketing online pentru afaceri localelectură de 4 minute 1

cursuri marketing online

Dacă ești un antreprenor cu o afacere mică care se află la început de drum, acest curs de marketing online este pentru tine. Este un curs pentru începători, ușor de parcurs și de implementat și mai mult, el este gratuit, accesând acest link de pe Udemy.

1.Marketing local vs Marketing global

Pentru început, trebuie să știi distincția clară dintre cele două tipuri de marketing: global vs. local. La nivel local, Marketing înseamnă Guerilla Marketing. Cu alte cuvinte, consumatorii tăi poti fi abordați în cele mai neașteptate locuri, într-un mod spontan, cu cele mai creative campanii. Un exemplu concret ar fi Campania 5ToGo vs Starbucks. 5ToGo și-a crescut reputația și a stârnit aplauzele întregului internet cu un simplu banner și o replică ușor acidă la adresa Starbucks.

2. Poziționarea pe piață

Ce te face special? Ce probleme au clienții tăi și cum îi poți tu ajuta? Acestea sunt întrebări cărora trebuie să le găsești răspunsul pentru a-ți formula propriul USP (Unique Selling Proposition).

 • Unique= promite consumatorului un beneficiu unic sau un beneficiu propriu
 • Selling= semnificativ și relevant pentru consumator
 • Proposition= un beneficiu clar și foarte motivant pe care produsul îl oferă consumatorului

2. Prezența ta în online

Într-o lume în care majoritatea dintre noi suntem activi în online, este de la sine înțeles că ai nevoie de o prezență online.

Iată câteva idei care să te ajute să fii gasit în online:

 • e-mail marketing: reprezintă un canal de marketing prin care păstrezi legătura cu audiența ta.
 • postări pe blog: postează regulat articole pe blog, care să conțină butoane de like și share.
email marketing afaceri locale

3. SEO

SEO (search engine optimization) este metoda prin care clienții sau potențialii clienți ajung la tine. Pentru că, vezi tu, nu este de ajuns doar să exiști pe Internet, trebui să fii și găsit.

 • Keyword Analyst= caută și analizează cuvinte cheie care sunt des folosite, însă care au un număr de competitori redus.
 • Optimizarea On-page și Off-page: în timp ce SEO On-page se referă la factorii pe care îi poți controla, SEO Off-page constă în acțiunile care pot fi efectuate în afara site-ului, pentru a îmbunătăți clasamentul tău de căutare organică.
 • Instalarea Site Map-ului: este o hartă care se instalează pe site-ul tău și care ajută motoarele de căutare să-ți găsească site-ul mai ușor.
 • Google places: Este o listare care include fotografii, adresă, recenzii, hartă și alte informații despre afacere.
SEO afaceri locale

4. Social Media în Marketing online

Parte a Marketing-ului online pentru afaceri locale și nu numai, sunt și canalele de Social Media. Alege-ți câteva astfel de canale și asigură-ți prezența online.

 • Facebook: creează-ți și analizează pagina de Facebook a afacerii tale;
 • Twitter: creează-ți o comunitate activă, cu multe postări relevante;
 • LinkedIn: este un instrument profesional de promovare a afacerii tale.
 • Youtube: creează video-uri simple, de o calitate foarte bună

Chiar dacă nu se menționează în curs, noi îți recomandă să adaugi pe lista Social Media și canale precum Instagram, Pinterest sau TikTok, în funcție de domeniul tău de activitate;

PONT: Hootsuite este o platformă care te ajută să economistești timp, distribuindu-ți automat conținutul pe platformele pe care le selectezi.

5. Reclame platite PPC

PPC sau Pay Per Click se referă la un canal de marketing bazat pe plata per click. Cu alte cuvinte, cardul tău va fi debitat doar în momentul în care cineva dă click pe ele.

 • Google Ads te ajută să creezi reclame care apar atunci când oamenii caută un anumit cuvânt cheie;
 • Facebook Ads te ajută  să creezi reclame ținând cont de interese, de date demografice, comportamentul oamenilor etc.

În concluzie, marketing-ul nu este totul. Nu toți oamenii sunt online. Întreabă-ți clienții cum te-au găsit și cum au aflat de tine și invită-i să te urmărească online, să facă parte din comunitatea ta.

Acest curs de Marketing online pentru afaceri locale, are o durată de 4 ore și 30 de minute. Pentru mai multe cursuri, intră aici.

Wanderlust și Marketlust din Cluj-Napoca. Mai aștern cuvinte pe fundal de aventuri în fișiere word și peI Believe in Traveling

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *