Contentometru | Alege platforma de e-Commerce potrivită businessului tăulectură de 21 minute 1

Atunci când vrei să îți deschizi un magazin online, cu siguranță prima întrebare care îți apare în minte este legată de tipologia platformei de e-Commerce.

Astăzi, există o multitudine de astfel de platforme, iar alegerea ei nu este o decizie ușoară. Mai ales, când știi că reprezintă unul din pașii importanți ce stau la baza oricărei afaceri online. Înainte de a porni la drum, cel mai bine este să te documentezi, să cunoști cât mai multe detalii despre diferitele platforme de e-Commerce.

Prin urmare, ne-am gândit ca acest episod din seria Contentometru să cuprindă câteva îndrumări care să te ajute să iei decizia potrivită businessului tău.

Ce este o platformă de e-Commerce?

O platformă de e-Commerce reprezintă un soft ce îți oferă instrumentele necesare dezvoltării unui magazin online. Cu alte cuvinte, este spațiul unde se produc vânzările, unde tu și echipa ta lucrați pentru extinderea afacerii. De asemenea, platforma reprezintă și spațiul unde te găsesc clienții. Prin intermediul ei, aceștia ajung la tine și se decid dacă rămân sau mai trec și altă dată pe siteul magazinului tău. Dacă vrei să afli cum să îți transformi clienții în clienți recurenți, avem un episod dedicat acestui subiect.

Tipologia platformelor de e-Commerce

Există trei categorii mari de platforme: cele de tip open-source, cele de tip SaaS (Software as a Service) și cele de tip custom sau personalizate.

Platforma de e-Commerce de tip Open Source

Platforma Open Source este un soft care presupune o investiție mai mare din punct de vedere al timpului și al nivelului de răbdare. Aceasta necesită multă muncă la nivel de mentenanță, dar și cunoștințe tehnice avansate din partea utilizatorului.

Cu alte cuvinte, dacă vrei să adaugi sau să ștergi anumite funcționalități, va trebui să parcurgi singur pașii de testare, implementare și fixare de bug-uri. Deci, dacă știi că nu ai abilități de IT-ist, va trebui să aloci o parte din buget și pentru programatori și designeri web.

Cele mai cunoscute platforme de e-Commerce de tip Open Source

  • WooCommerce este un plugin foarte popular al WordPress-ului prin intermediul căruia poți să vinzi o varietate de produse și servicii. De obicei, configurarea durează câteva ore și poate funcționa cu tema pe care deja o ai instalată pe siteul WordPress.
Avantaje: comunitate mare dornică să ofere ajutor, ideală pentru SEO, gamă largă și diversificată de teme și extensii, funcționalități gratuite, nivel de personalizare nelimitat.Dezavantaje: domeniul și găzduirea sunt contra cost, încărcarea excesivă duce la funcționarea mai greoaie a siteului, majoritatea temelor au o tentă minimalistă, gestionarea produselor este dificilă.
  • Open Cart este o platformă potrivită întreprinderilor mici și mijlocii de comerț electronic. Se instalează rapid, este multi lingual și are convertor automat pentru monede.
Avantaje: rapiditate, se instalează cu ușurință, funcționalități multiple – majoritatea fiind gratuite, iar cele contra cost au prețuri mici, introducere limbi străine.Dezavantaje: comunitate relativ restrânsă, platformă limitată din punct de vedere SEO și din punct de vedere al personalizării.
  • Prestashop este platforma ce are deja elementele de bază de care are nevoie orice comerciant la început de drum. Un avantaj ar fi că nu sunt necesare multe resurse tehnice, suportă încărcarea automată a produselor și filtrarea acestora în funcție de atributele selectate.
Avantaje: se instalează cu ușurință, procesul de finalizare al comenzii este rapid.Dezavantaje: limitată din punct de vedere SEO și din punct de vedere al funcționalităților, comunitate restrânsă.
  • Magento este o platformă populară ce se bucură de cea mai mare comunitate e-Commerce de pe internet. În principiu, este recomandată pentru magazinele mari ce au mii de produse.
Avantaje: comunitate mare, se optimizează ușor pentru motoarele de căutare și dispune de funcționalități utile.Dezavantaje: interfața cu utilizatorul nu este foarte friendly, o parte din funcționalitățile utile sunt contra cost.

Platforma de e-Commerce de tip SaaS

Platforma SaaS sau „Software as a Service” este un program oferit drept serviciu. Practic, dacă apelezi la o astfel de platformă de e-Commerce, vei plăti lunar o sumă de bani. Aceasta diferă în funcție de numărul de produse pe care vrei să le introduci pe siteul magazinului, de spațiul de stocare, dar și de funcționalitățile pe care ți le dorești.

Platformele SaaS reprezintă un start bun pentru întreprinzătorii aflați la început de drum, dar care dispun și de suportul financiar necesar. În principiu, siteurile se creează cu ușurință, însă dacă întâmpini probleme, acestea se pot rezolva rapid, deoarece platformele SaaS oferă asistență. Deci, nu trebuie să te bazezi pe comunități de oameni cum e în cazul platformelor Open Source.

❗Pe o astfel de platformă nu vei deține controlul total al fișierelor. Dacă vei dori să îți transferi datele de pe SaaS pe Open Source, vei întâmpina probleme.

Cele mai cunoscute platforme de e-Commerce de tip SaaS

  • Shopify este o platformă foarte cunoscută datorită avantajului de a-ți crea magazinul online direct din Facebook. Este perfectă pentru micile afaceri de tip handmade. În schimb, pentru crearea unui brand, nu reprezintă cea mai bună opțiune deoarece conținutul nu îți aparține.
Avantaje: asistență 24/7 (live chat, e-mail, telefonic), crearea magazinului direct din Facebook, poate fi testată gratuit.Dezavantaje: transferul dificil al datelor de pe o platformă pe alta, taxarea tranzacțiilor, limitată din punct de vedere SEO.
  • Blugento este o platformă de e-Commerce românească ce are la bază platforma open source Magento. Astfel, dacă nu îți permiți din punct de vedere financiar să îți dezvolți magazinul pe Magento, Blugento poate fi alegerea ideală. Practic, vei plăti un tarif de implementare al platformei Magento și un tarif lunar, care nu este atât de ridicat față de cel al devoltării directe pe platforma în sine.
Avantaje: funcționalități multiple, elemente de marketing introduse, sisteme de plată gata integrate, asistență prin telefon, funcționează pe Magento, optimizare bună pentru motoarele de căutare.Dezavantaje: funcționalitățile avansate și extensiile pentru limbi străine sunt accesibile celor care au pachetul Grow.
  • BigCommerce nu este o platformă foarte cunoscută, însă se aseamănă din anumite puncte de vedere cu Shopify. Doar că, BigCommerce este axat mai mult pe funcționalitate, iar Shopify pe design.
Avantaje: este o platformă construită bine, asistență 24/7 (live chat, e-mail, telefonic), poate fi testată gratuit.Dezavantaje: taxează tranzacțiile, limitativă din punct de vedere al temelor.
  • Wix este o platformă ce a fost concepută inițial pentru prezentări. A devenit populară în rândul amatorilor și al începătorilor deoarece ferestrele pot fi editate direct din site, fiind o platformă prietenoasă pentru aceștia.
Avantaje: foarte ușor de utilizat, asistență tehnică, tarif lunar mic.Dezavantaje: funcționalități și design limitat, optimizare dificilă pentru motoarele de căutare.

Gomag este o platformă de tip SaaS ce vine în ajutorul antreprenorilor care își doresc să-și deschidă un magazin online.

Platforma de e-Commerce de tip custom

Acest tip de platformă este preferat, de obicei, de companiile și magazinele mari deoarece costul de realizare și de mentenanță este ridicat. O platformă personalizată are în spate o echipă de programatori și de designeri experimentați. Există două categorii de platforme custome: cele realizate de la zero și cele realizate deja de o echipă, dar care nu sunt open source.

❗Dacă opțiunea ta este o platformă de tip custom, acordă o atenție deosebită firmei de web development. Trebuie să stabiliți un nivel bun de comunicare și de colaborare pe toată durata funcționării magazinului.

Avantaje: control asupra întregului conținut, informațiile sunt stocate pe servere dedicate, ai parte de soluții complete și adaptate, sunt măsurabile, îți sunt asigurate securitatea, mentenanța și asistența.Dezavantaje: costuri inițiale și de mentenanță mari, ai nevoie neapărat de o firmă de web development.

Open SourceSaas (Software as aService)
1. Necesită abilități tehnice
În funcție de complexitatea magazinului tău, trebuie să fii la curent cu tot ceea ce înseamnă găzduire, securitate și actualizări de software. Acesta este motivul pentru care mulți comercianți păstrează o agenție care se ocupă de acest aspect în numele lor.

2. Greu de utilizat
În general, platformele open source sunt create pentru dezvoltatori. Interfețele tind să fie neintuitive și pline de termeni prea tehnici. Acest lucru le face dificil de utilizat pentru comerciantul tipic. Chiar este necesară experiența unui dezvoltator sau a unei agenții de web development.

3. Control complet asupra conținutului
Cel mai mare motiv pentru a utiliza open source este că poți să creezi o experiență de cumpărături personalizată. Deoarece vei avea acces complet la codul de bază. Poți controla aproape fiecare aspect al magazinului pentru a face lucruri care nu sunt posibile pe o platformă SaaS.

4. Costuri ridicate
După ce adaugi taxe pentru aplicații, costuri de găzduire și un sistem de mentenanță lunar, vei constata că ajungi să cheltui câteva mii de euro pe lună.




1. Nu necesită abilități tehnice
Nu este nevoie să gestionezi găzduirea, să menții securitatea magazinului sau să instalezi software complex.



2. Ușor de utilizat
În general, platformele SaaS sunt construite pentru a elimina cât mai mult din complexitatea comerțului electronic. Acest fapt le face mult mai ușor de utilizat pentru comercianții noi sau atehnici.



3. Mai puțin control asupra conținutului
Cu SaaS, nu ai acces complet la codul de bază. Trebuie să lucrezi în limitele instrumentelor pe care ți le oferă platforma.




4. Costuri mai mici
De multe ori, o platformă va părea ieftină, doar pentru că oferă funcționalități de bază. Pentru a obține funcțiile necesare, trebuie să instalezi 10 sau 15 aplicații care vin cu o mică taxă lunară.

7 aspectele pe care trebuie să le ai în vedere atunci când îți alegi o platformă de e-Commerce

1. Costuri

Un aspect important al oricărei afaceri online este bugetul. Trebuie să știi clar care este suma totală și cât din suma respectivă este alocată platformei de e-Commerce. După câte ți-ai dat seama din prezentarea de mai sus, orice tip de platformă vine la pachet cu niște costuri care variază de la un tip la altul. Costuri legate de găzduire, mentenanță, taxe lunare pentru abonament, aplicații. Trebuie să le analizezi și să vezi cât ești dispus să plătești pe aceste funcționalități, raportat la nevoile afacerii tale.

2. Experiența și expertiza furnizorului

Verifică dacă furnizorul are experiența și abilitățile tehnice necesare satisfacerii nevoilor și cerințelor tale. De asemenea, verifică dacă are atât cunoștințele, cât și experiența de a lucra cu industria din care faci tu parte. Cercetează recenzii ale clienților și forumuri pentru a vedea dacă furnizorul este bine echipat pentru a face față dezvoltării businessului tău.

3. Suport

Când lucrurile nu merg așa cum ți-ai dori și apar diverse probleme și erori, poate furnizorul să îți ofere asistența necesară? Atunci când analizezi platformele de e-Commerce, să ai în vedere ca furnizorul să îți ofere suport de urgență prin diferite canale, e-mail, chat live, telefonic.

4. SEO friendly

Platformele de e-Commerce care sunt SEO friendly îți vor clasa magazinul online foarte bine în rezultatele motorului de căutare. Orice platformă prietenoasă SEO cuprinde: adăugarea unui blog, utilizarea propriului nume ca domeniu, permisiunea de a adăuga recenzii.

5. Mobile friendly

O platformă compatibilă cu dispozitivele mobile este o necesitate! Astăzi, majoritatea oamenilor plasează comenzi direct din aplicațiile mobile.

6. Securitate

Un alt aspect foarte important este securitatea datelor. Întrucât pe siteul tău vor avea loc, activ, plăți financiare, cu siguranță îți vei dori ca furnizorul tău să aibă toate protocoalele de securitate necesare.

7. Nu uita de experiența utilizatorului❗

Succesul afacerii tale depinde foarte mult de experiența de care orice utilizator are parte pe siteul tău. Așa că, atunci când îți alegi platforma, nu uita de acest detaliu.

O platformă ușor de utilizat și intuitivă crează satisfacție utilizatorului. Motiv pentru care este ideal ca platforma aleasă să rezoneze cu așteptările clienților.

Însă, contează foarte mult flexibilitatea și adaptabilitatea platformei. În era IoT (Internet of things) platformele de e-Commerce trebuie să se adapteze cu ușurință schimbărilor și inovațiilor. Astfel, acestea trebuie să fie capabile să integreze instrumente care să colecteze date despre clienții tăi, date care te vor ajuta să adaptezi produsele și serviciile în funcție de nevoile lor.

Funcționalități care nu ar trebui să-ți lipsească de pe platforma de e-Commerce

?‍? Catalogul de produse

Acesta trebuie să fie actualizat și intuitiv. Dar, mai important, verifică dacă îndeplinește cerințele industriei în care activezi. De exemplu, dacă activezi în sectorul modei, catalogul tău trebuie să aibă o caracteristică care să-i permită clientului să selecteze dimensiunea sau culoarea unui produs.

? Prețuri accesibile și flexibile

Pe lângă promoții și reduceri, o funcție ideală este suportul pentru mai multe valute. Se recomandă perceperea unei taxe diferite pentru anumite zone geografice.

? Motor de recomandare

Căută platforme de e-Commerce care dețin un motor de recomandare. Acesta le va trimite clienților articole sugerate în funcție de achizițiile anterioare și de produsele pe care le căutau.

? Transport flexibil

Cererile de transport s-au schimbat drastic în ultimii ani. Majoritatea clienților își doresc livrarea coletelor în ziua cumpărării sau a doua zi. Asigură-te că platforma este bine susținută de o companie decentă de distribuție și logistică.

? Analytics

Există o serie de valori și indicatori de performanță pentru e-Commerce pe care ar trebui să îi monitorizezi, iar un sistem de analiză încorporat este modalitatea perfectă de a face acest lucru. Din fericire, majoritatea platformelor de comerț electronic au propriile platforme analitice. Pentru cele care nu dețin o astfel de funcție, poți sincroniza sau integra datele de pe platformă cu o altă platformă de analiză.

? Integrare Facebook

O integrare a contului de afaceri Facebook îți permite să sincronizezi produsele cu Facebook, Instagram și Facebook Messenger. După ce creezi un catalog, îl poți utiliza pentru a afișa produsele într-un anunț de colecție sau le poți eticheta pe Instagram.

? Recenzii din partea clienților

Recenziile clienților pot avea un impact semnificativ asupra ratei de conversie. Recenziile pozitive sporesc încrederea în produsele și serviciile tale.

? Multiple modalități de plată

Mai multe opțiuni de plată, cum ar fi PayPal, card de credit, card de debit, ajută la creșterea conversiei. În plus, dacă intenționezi să îți dezvolți magazinul online și la nivel internațional, îți vei dori să ai mai multe modalități de plată pentru a câștiga încrederea piețelor locale.

Să trecem la exemple concrete ?

Orice magazin online, indiferent dacă vinde produse cosmetice, produse alimentare, haine sau computere, are un set standard de caracteristici. Acestea sunt înregistrarea, profilul utilizatorului, catalogul produselor, paginile cu detalii despre produs, integrarea plăților, procesul de plată, integrarea opțiunilor de livrare și asistență. Exact ce am enumerat mai sus.

Cumpărăturile online diferă mult de cumpărăturile din magazinul fizic, iar sarcina websiteului este de a minimiza disconfortul, oferind în același timp o experiență unică de cumpărături. 

În partea aceasta a articolului, vom pune în practică ceea ce am scris mai sus. Astfel, prin intermediul a 3 afaceri fictive, aflate la început de drum în lumea online-ului, vom identifica câteva funcționalități specifice:

  • unui magazin ce vinde produse de make-up și îngrijire;
  • unui bistro cu specific contemporan;
  • unei firme ce oferă cursuri de limbi străine pentru adulți.

Aceste 3 tipologii le vei putea găsi în toată seria Contentometru dedicată e-commerce-ului.

Funcționalități specifice unui magazin online ce vinde produse de make-up și îngrijire

Există câteva provocări tipice pe care le pot întâmpina clienții atunci când cumpără online. Un site de frumusețe ar trebui să elimine aceste obstacole, cum ar fi: imposibilitatea de a testa produse și imposibilitatea de a cere ajutor din partea unui consultant, care de obicei se află în fiecare magazin fizic de produse cosmetice.

Iată ce funcționalități ar trebui să ai în vedere dacă urmează să-ți lansezi un shop online de make-up:

Recomandări personalizate

Websiteurile ar trebui să fie echipate cu funcționalități de recomandare inteligente, asemănătoare cu recomandările unui consultant profesionist din magazinul fizic. Pe baza datelor colectate de la utilizatori, algoritmii websiteului pot propune recomandări mai personalizate, care să corespundă nevoilor clientului.

De exemplu: Neutrogena a creat tehnologia de evaluare a sănătății pielii, Skin 360. Această aplicație recomandă produse de îngrijire a tenului și tratamente personalizate pentru fiecare utilizator în parte. Este necesar doar un selfie.

Virtual try-on

Una dintre cele mai mari provocări pentru un magazin online de beauty este aceea de a le oferi clienților experiența încercării virtuale a unui produs. Unele branduri utilizează deja această funcționalitate, iar clienții cu siguranță sunt mulțumiți!

Chatbot

Prin intermediul acestei funcționalități, poți împărtăși sfaturi despre produsele cosmetice sau îi poți ajuta pe cumpărători să găsească produsul potrivit. Pentru a face conversația mai productivă, poți angaja specialiști reali care să comunice cu clienții pe chat. Practic, clientul își încarcă o fotografie pe chat, iar angajatul va putea să-i ofere recomandări mai specifice.

Funcționalități specifice unei platforme pentru un bistro contemporan


Este important, în această perioadă a digitalizării, ca orice bistro să fie disponibil online. Când oamenii caută numele companiei sau produsele alimentare, siteul restaurantului trebuie să apară în rezultatele căutării și să le ofere o experiență plăcută și o gustare rapidă.

Aplicații mobile-friendly

În prezent, multe branduri și companii folosesc aplicații pentru a-și vinde produsele. Dar, pentru un bistro, acestea ar trebui să aibă câteva avantaje în plus: posibilitatea de a plasa o comandă rapid și ușor, fără prea multe click-uri și posibilitatea de a vizualiza statusul comenzii.

Pachete de produse

În perioada de izolare, mulți și-au descoperit pasiunea pentru gătit. Iar un bistro ar putea să sprijine aceste hobby-uri oferind pachete de produse proaspete care să le permită clienților să își prepare singuri gustarea de la prânz.

Chatbot

În cazul unui bistro, chatbotul are rolul de a-i oferi clientului posibilitatea de a purta o conversație cu bucătarul. Astfel, îi poți comunica dacă ești alergic la anumite condimente și drept urmare ai dori ca acestea să nu facă parte din compoziția preparatului tău. De asemenea, prin intermediul chat-ului, poți comanda un produs personalizat pentru o aniversare sau ocazie specială.

Funcționalități specifice unei platforme ce oferă cursuri de limbi străine pentru adulți

O platformă de cursuri online este destinată livrării de conținut educațional, nu doar studenților, ci și adulților. Oricând poți învăța ceva nou, nu contează vârsta ?

Platforma, spre deosebire de manual, este un mediu interactiv. Iată câteva funcționalități care nu ar trebui să lipsească de pe platforma ta de cursuri online:

Citire offline

Chiar dacă este o platformă online de educație, aceasta ar trebui să poată fi accesată și offline. Mai precis, cursanții să poată descărca materiale pe care să le citească mai târziu.

Instrumente interactive

Elementele interactive cresc implicarea cursanților. Instrumente precum fișiere audio, videoclipuri, simulări etc. le permit acestora să ia notițe mult mai ușor. Asigură-te că nu lipsesc de pe platforma ta!

Tool-uri de evaluare

Asigură-te că la fiecare sfârșit de capitol ai implementate câteva tool-uri de evaluare: quizz-uri, întrebări cu răspunsuri multiple, completare de spații libere etc. Astfel încât să ai o evidență a progresului fiecărui cursant.

Acum că ai aflat informațiile necesare pentru alegerea platformei de e-Commerce, poate vrei să afli mai multe despre:

Resurse utile pentru studiu mai aprofundat

Ghid în e-Commerce by HubSpot

Despre Live Streaming, noul trend în e-Commerce by GPeC

Cum să îți creezi un magazin online by Gomag

30 must-have features by Your Marketing Lady

Resurse by Doza de Comunicare: cărți , strategii&tool-uri.

La final, un mic disclaimer

Soluțiile propuse de noi sunt gândite la un nivel cât mai general pentru a putea avea aplicabilitate cât mai largă. Este important să-ți analizezi cu atenție afacerea, publicul, punctul în care te afli cu dezvoltarea sau strategia de viitor pentru a găsi o abordare cât mai potrivită pentru tine.

Și nu uita: lasă-ne întrebări în comentarii! Vom încerca să-ți oferim un sfat cât mai aplicat.

Surse foto: unsplash.com, pixels.com, pexels.com

Elena Săvulescu, un om simplu și visător din București. Las frânturi din mine și pe https://impulselena.com

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *