Podcast Day: 5 idei esențiale pentru orice creator de conținut audiolectură de 6 minute 3

Podcast Day a fost un eveniment online organizat de Cosmin Dărăban, CEO & Co-Founder la Gomag, de Ziua Internațională a Podcastului.

Podcastingul în România nu mai este o noutate, ci a devenit un fenomen popular pentru consumatorii de conținut. Pentru creatorii de conținut și pentru branduri, deopotrivă, s-a transformat într-unul din instrumentele „la modă” și într-un magnet ce atrage engagement și reacții.

Podcast Day a adus în prim-plan 5 podcasteri de business din România care și-au unit vocile pentru a dezvălui secretele din spatele proiectelor lor.

Am participat și noi din confortul casei noastre și am notat pentru tine 5 idei esențiale. Acestea îți vor oferi o perspectivă mai clară asupra acestui domeniu, dar și un impuls de a acționa, de a crea conținut audio.

1. Nu te transforma într-un pseudo-expert, ci vorbește-le ascultătorilor tăi din propria experiență

Daniel Tănase, gazda podcastului Finanțe FM, dar și antreprenor, consultant de afaceri, autor și public speaker, susține că pentru a livra informații relevante și a atrage un public nou, ideal ar fi să povestești din experiențele tale personale. 

Podcastul său s-a lansat în anul 2018. În prezent are 47 de episoade, iar prima monetizare a apărut abia după doi ani de înregistrări. Cea mai mare provocare a constat în gestionarea timpului, programul său fiind destul de încărcat, dar și în găsirea echipamentelor tehnice necesare.

Crede că piața de podcasting din România are potențial, însă sunt prea puțini creatori de conținut și foarte mulți consumatori. Majoritatea nu au curajul să acționeze, să se gândească cum ar putea să producă un anumit tip de conținut pe care să îl dea mai departe.

Referitor la modalitățile de monetizare ale unui podcast, el a menționat:

  • construirea unui brand care să devină cunoscut pe rețelele sociale, astfel încât alte branduri să își dorească să se asocieze cu tine;
  • intrarea într-o rețea de podcasting;
  • contactarea directă a brandurilor.

2. Dacă ai o idee de podcast, pur și simplu începe și înregistreaz-o

Florin Roșoga deține unul dintre cele mai longevive și ascultate podcasturi românești – Antreprenori care inspiră. Acest podcast conține interviuri cu antreprenori, traineri, autori și personalități din domenii diverse. Cea mai mare provocare a sa, pe lângă partea tehnică, a fost să îi determine pe oameni să îi asculte podcastul, deoarece la începuturile sale acest termen nu era foarte cunoscut. Oamenii consumau conținut citind articole scrise pe bloguri sau vizionând clipuri pe YouTube.

Florin consideră că podcastingul a devenit un trend, brandurile începând să investească pentru a se promova prin intermediul acestuia. Iar lumea va ajunge în punctul în care va privi podcastul ca pe un canal de YouTube.

Astfel, dacă ai o idee de podcast, nu mai amâna, pur și simplu începe și testează. La început nu investi foarte mult, decât dacă deții un buget solid și ai conturate planuri pe termen lung. Iar cel mai important este să găsești o motivație dincolo de latura financiară, care să îți aducă satisfacție personală. Deoarece efectele se observă în timp!

E important să ai răbdare și să nu îți creezi așteptări imediate. De exemplu, încearcă să produci 1-2 episoade pe săptămână timp de doi ani și observă ce efecte au episoadele tale asupra publicului și ce trebuie să mai îmbunătățești sau să aduci nou.

3. Conținutul conectează oameni

În cadrul Podcast Day a fost prezent și Robert Katai, digital marketer și content strategist. El deține podcastul cu același nume, prin intermediul căruia oferă publicului un mix de interviuri, prezentări și idei despre marketing și nu numai.

La fel ca și în cazul lui Forin Roșoga, cea mai mare provocare, pe lângă partea tehnică, a fost să îi determine pe oameni să îi asculte podcastul. Astfel, a început să își educe publicul, să ofere informații despre: Ce este un podcast? Cum să asculți un podcast? Unde asculți un podcast?  

Consideră că odată ce conținutul a fost creat, acesta începe să conecteze oameni. Efectul conținutului este unul circular, care funcționează tot timpul precum un bulgăre. Când începi să creezi conținut, începi să colectezi idei. Aceste idei se vor transforma într-o viziune pe care o vei comunica pe diferite platforme și care va strânge oameni în jurul ei. Oameni care apoi se conectează și care încep să colaboreze, iar de aici se creează alte tipuri de conținut.

4. Alege-ți o nișă care te reprezintă și despre care îți place să povestești

Fiind pasionată de scris, dar având și un background în jurnalism, publicitate și marketing, Sabina Varga deține Zest Podcast. Un podcast despre scris, ce are ca invitați scriitori, jurnaliști, copywriteri și bloggeri care le oferă ascultătorilor săi o viziune mai accesibilă asupra scrisului.

Cel mai ascultat episod a fost cel în care a avut-o ca invitată pe Petronela Rotar. Consideră că onestitatea acesteia a fost atuul acelui episod. Întrucât oamenii reacționează mai puternic la subiecte vulnerabile, sensibile.

Susține că atunci când pornești un podcast sau orice alt gen de conținut, nu trebuie să ai așteptări financiare din prima, deoarece nu va funcționa. Practic, îți vei crea niște așteptări nerealiste. Pentru orice început, ai nevoie de răbdare. Dar și de o nișă care să te reprezinte și despre care să îți facă plăcere să vorbești. Nu trebuie să alegi anumite subiecte doar pentru că sunt „la modă”, deoarece te vei plictisi și vei renunța. 

5. Gândește-te care e plusvaloarea pe care o aduce podcastul tău

Ana-Maria Udriște, fondatoarea Avocatoo.ro, deține un podcast cu sfaturi și informații juridice atât pentru cei din domeniu, cât și pentru antreprenori.

Crede că dacă îți dorești să pornești pe drumul podcastingului, e bine să te gândești care e plusvaloarea pe care o aduci oamenilor din industria respectivă. De asemenea, cu cât podcastul este mai nișat pe o industrie, cu atât va prinde mai bine. În plus, atunci când aduci în discuție exemple din viața reală și feedbackul este mai bun. 

În schimb, să te gândești și la ce obții tu din podcasturile pe care le produci. Astfel încât să nu te plictisești, ci să fie o redescoperire continuă și pentru tine. Nu doar să le oferi oamenilor informații, ci să rămâi și tu cu idei noi, la final de discuție.

Dacă informațiile de la Podcast Day ți-au fost utile, poate vrei să citești și articolul despre Podfest, prima conferință dedicată podcastingului din România.

Foto: Unsplash.com

Elena Săvulescu, un om simplu și visător din București. Las frânturi din mine și pe https://impulselena.com