
PR Summit, cel mai mare eveniment despre relații publice și comunicare de la noi din țară, organizat de echipa Evensys, a avut loc pe data de 25 februarie, exclusiv online. Pe scena de la Marriot au urcat o serie de specialiști care și-au prezentat perspectivele și ideile despre acest domeniu aflat într-o continuă schimbare.
Cum să comunici autentic și relevant? Cum să transmiți emoție și empatie? Care sunt cele mai noi tendințe? Toate aceste răspunsuri le-am aflat direct din sala de conferință, unde am participat în calitate de parteneri media.
În caz că nu ai putut urmări acest maraton online, găsești mai jos ideile esențiale.
Autenticitatea și redefinirea regulilor de comunicare
Dacă 2020 a fost anul adaptării, 2021 va fi despre redefinirea regulilor de comunicare și păstrarea autenticității. Mai precis, despre cum businessurile și companiile vor integra noile tehnologii în comunicarea lor, dar, mai ales, despre cum vor răspunde așteptărilor publicului.
În acest sens, PR Summit s-a deschis cu o dezbatere despre noile reguli ale comunicării, urmată de o prezentare despre autenticitate și transparență în comunicare.
Relevanța comunicării
Sorana Savu, Senior Partner, Premium Communication, a afirmat că mediul online a devenit din ce în ce mai aglomerat. Motiv pentru care trebuie să îți faci loc printr-o comunicare chibzuită și relevantă deoarece oamenii nu mai vor zgomot. Comunicarea este o piesă importantă în construcția unui brand. De aceea, toate textele, tot ce comunici, trebuie să fie relevant pentru fiecare segment de public. De asemenea, nu uita că ești responsabil de ceea ce transmiți și promovezi atât în mediul online, cât și în cel offline.
În 2021, ne-am obișnuit cu sticla și tot ce înseamnă ea – lumini, cadre, stres. Sticla a fost cea care ne-a intermediat toate comunicările, fie ele profesionale, fie ele interumane.
Sorana Savu, Senior Partner, Premium Communication
Planificarea comunicării
Cristina Butunoiu, Head of Corporate, Golin, susține că în 2021 trebuie să aplici lecțiile învățate în 2020. Planurile de strategie rămân pe termen lung. Pe termen scurt, poți pregăti scenarii și modalități de răspundere la aceste scenarii. Nevoia de comunicare și de interacțiune cu consumatorul a crescut.
Referitor la comunicarea internă, aceasta se realizează cu dificultate deoarece angajații au devenit obosiți, anxioși, nu mai reușesc să facă o diferență între viața personală și cea profesională din cauza muncii de acasă. De aceea, conceptul de mental health ar trebui discutat și introdus de companii.
Trebuie să ne luăm toate lecțiile din 2020 și să privim spre 2021 cu deschidere. Lucrurile nu se vor întâmpla peste noapte, dar să rămânem deschiși.
Cristina Butunoiu, Head of Corporate, Golin
Agilitatea comunicării
Bogdan Tomoiagă, Executive Director, Graffiti PR, a evidențiat că e bine să ai o organizație agilă cu o comunicare bună, atât internă, cât și externă. O organizație care ar trebui să facă față tuturor schimbărilor atât din perspectiva clientului, cât și din perspectiva produselor și serviciilor. Trebuie să faci o comunicare mai atentă, mai concentrată către audiența la care vrei să ajungi. Să nu faci comunicare doar de dragul comunicării, ci să aduci ceva în plus.
Suntem într-un loc mult mai bun decât în 2020. Va trebui să includem tot mai multă tehnologie în viețile noastre.
Bogdan Tomoiagă, Executive Director, Graffiti PR
Autenticitatea și transparența comunicării
Contextul pandemiei a obligat businessurile și companiile să își adapteze mesajele și acțiunile. Chiar dacă 2021 nu va fi cu mult diferit de 2020, cu siguranță, așteptările publicului sunt mai mari.

Cristina Hanganu, Communication & CSR Director, Lidl România, a adus în discuție autenticitatea și transparența modului prin care ar trebui să se realizeze comunicarea. În plus, a punctat câteva principii pe care echipa Lidl le-a pus în practică și anume:
- să transmiți rapid și cu claritate maximă toate informațiile legate de: noile procese de business și modificările din munca de zi cu zi, deciziile autorităților;
- să îți motivezi colegii, să fii empatic și să cultivi un climat de siguranță, chiar și în aceste condiții excepționale;
- să folosești cât mai eficient canalele de comunicare internă existente pentru ca informația relevantă și esențială să ajungă la clienți;
- pe cât posibil, să contribui la sprijinirea societății prin diferite campanii.
Am folosit fiecare oportunitate pentru o comunicare sub umbrela solidarității, doar ceea ce era important, relevant și autentic.
Cristina Hanganu, Communication & CSR Director, Lidl România
4 învățăminte din 4 studii de caz ale unor branduri care s-au adaptat rapid contextului pandemic
1. Oamenii își doresc content de calitate și să se simtă în siguranță
Patricia Zegreanu, Marketing & Communication Manager, Porsche România, a vorbit despre evenimentul online „Discuție între patru roți” care a înlocuit evenimentul offline „Skoda day”. „Skoda Day” era un moment oportun în care clienții descopereau showroom-ul într-un atmosferă prietenoasă.
„Discuții între 4 roți” a fost gândită ca o emisiune TV prezentată online sub forma a cinci episoade. Echipa a fost formată din +70 de oameni, iar provocarea cea mai mare a fost respectarea măsurilor de siguranță, astfel încât oamenii să fie relaxați în timpul filmărilor.
Entertainmentul și educația au fost factorii principali pe care am încercat să îi împletim în fiecare episod.
Patricia Zegreanu, Marketing & Communication Manager, Porsche România
2. Educarea consumatorului printr-o abordare amuzantă și relaxantă

Sorina Mihail, Crisis Communication Director, Graffiti PR și Mădălina Săvulescu, Head of Digital, Graffiti PR, au discutat despre Cargus, care a trebuit să gestioneze la începutul pandemiei nu doar un volum uriaș de colete, ci și modul eronat în care unii clienți foloseau serviciile de curierat.
În acest sens, s-a construit o campanie de informare, lansându-se în online sub forma jocului Am/N-am, despre ce ai voie și ce nu ai voie să transmiți prin curier. Campania s-a bucurat de un real succes.
Avem nevoie ca informațiile să ne fie furnizate într-un mod entertaining. În special atunci când primim instrucțiuni, și mai ales când ni se spune ce putem și ce nu putem face.
Sorina Mihail & Mădălina Săvulescu, Crisis Communication Director & Head of Digital, Graffiti PR
3. Agilitatea te învață să te strecori într-un context nefavorabil

Roxana Diba, Head of Consumer, Golin, a prezentat la PR Summit două studii de caz ale unor branduri care s-au adaptat rapid contextului pandemic și anume:
- Campania Lipton ”What are YOU made of?”, axată pe momente de relaxare acasă. La acest proiect au participat o serie de influenceri care au realizat, online, sesiuni personalizate de yoga alături de un trainer acreditat și pe care le-au împărtășit cu urmăritorii lor.
- Mastercard & Kane #OmasădeNeprețuit #Acum, o campanie care s-a concentrat pe sprijinirea personalului medical și a comunităților defavorizate. Restaurantul Kane s-a reinventat, transformându-se dintr-o bucătărie de fine dining într-o bucătărie locală, unde bucătarii fără activitate s-au unit în scop umanitar.
Agilitatea definește anul 2020. Am învățat să ne mișcăm rapid.
Roxana Diba, Head of Consumer, Golin
4. Oamenii își doresc empatie din partea brandurilor

Ana Nicolae, Brand Communication Manager, Avon și Octavian Gheorghe, Creative Director, GMP PR, au prezentat campania „Un Paște altfel, Împreună!”. În acest proiect s-au implicat 19 celebrități care și-au donat o oră din timpul lor. Acestea au oferit sfaturi și sesiuni de gătit, pictat, sport, meditație etc. Sesiunile s-au desfășurat într-un maraton online, care a avut loc în ziua de Paște, din dorința de a fi mai aproape de cei care au fost nevoiți, din cauza distanțării sociale, să își petreacă sărbătorile singuri.
Brandurile s-au oprit din a mai comunica comercial în pandemie.
Ana Nicolae, Brand Communication Manager, Avon & Octavian Gheorghe, Creative Director, GMP PR
Comunicarea în noul normal

Laura Moisiu, Communication Director, Graffiti PR, și Ana Maria Diceanu, Managing Director, Brain 4 Strategy, au vorbit despre relevanță într-un consumer journey aflat în schimbare, dar și care sunt tendințele în comunicarea din noul normal:
- audio va fi în creștere: podcasturi, audiobook, căutare vocală;
- brand purpose va fi un factor de creștere și diferențiere;
- influencer marketing va deveni din ce în ce mai popular, dar dublat de AI – artificial intelligence (pentru acuratețea raportării, mai puțini urmăritori falși și ROI mai mare);
- creativitate prin acces la date și noi tehnologii pentru o mai bună experiență a clientului;
- convertirea vorbirii în text;
- utilizarea chatboților;
- gestionarea reputației online prin prezicerea impactului recenziilor negative;
- utilizarea funcției de image recognition pentru identificarea logoului brandului în fotografii și videos;
- monitorizarea tuturor canalelor de comunicare (de la online la presa scrisă) pentru a prezice potențialele probleme ale brandului tău.
Content marketing devine crucial.
Laura Moisiu, Communication Director, Graffiti PR
13 must-have tooluri de comunicare în noul normal
✔️ Media planning, monitoring, crisis: Mediatoolkit, Pulsar, Chatbots, Vuelio, Cision.
✔️ Project Management: Asana, Trello.
✔️ Evenimente: Zoom, Google Meet.
✔️ Creative planning: Miro.
✔️ Creative content: Canva, Adobe Stock.
Dacă vrei să afli ce este cu Clubhouse app, am scris un articol despre acest subiect.

Mai mult PR interactiv decât PR tradițional.
Ana Maria Diceanu, Managing Director Brain 4 Strategy
Concluzii PR Summit
PR Summit a adus o serie de insighturi utile pentru toți practicienii din domeniu și nu numai. Un lucru e cert:
? În 2021, comunicarea trebuie să fie rapidă, inteligentă și eficientă. Altfel, riști să te pierzi în zgomotul de fundal.
P.S. Spune-ne în comentarii ce idee de la PR Summit ți-a atras atenția și ți-ai dori să o pui în practică.
_______
Sursă Foto: Pagina de Facebook PR & Communication Summit Romania
1 Comment