Contentometru | Alege unde să spui povestea branduluilectură de 12 minute 7

Când alegi să spui povestea brandului tău, pe lângă modalitatea în care o spui, la fel de important este și locul în care alegi să o spui.

Brandurile, fie că vorbim despre produse de înfrumusețare, restaurante sau produse handmade, trebuie să fie cât mai aproape de consumatori. Din acest motiv, din ce în ce mai multe companii au început să utilizeze rețelele sociale, acestea transformându-se rapid într-o parte importantă a strategiei lor de comunicare.

Alegerea platformelor potrivite pentru comunicarea afacerii tale este un pas important deoarece:

  • există un număr mare de rețele sociale;
  • fiecare platformă vine la pachet cu manualul său de utilizare;
  • timpul nostru este limitat.

Așadar, într-o lume a comunicării bine făcute, sunt câteva lucruri de care trebuie să ții cont atunci când alegi unde să spui povestea brandului tău:

1. Începe prin a-ți identifica într-un mod clar obiectivele 

Primul pas spre găsirea rețelelor sociale potrivite produsului / serviciului tău este identificarea obiectivelor tale. Ce anume îți dorești tu?

  • Vrei să ajungi la un nou segment de public?
  • Vrei să crești traficul către site-ul tău și să vinzi?
  • Vrei să afle cât mai multă lume de produsul / serviciul tău?

2. Identifică publicul țintă: înainte să afli unde să spui povestea, definește cui spui povestea

Odată ce-ai aflat care îți sunt obiectivele, te poți îndrepta spre al doilea pas: identificarea publicului țintă. Nu numai că este necesar să identifici persoanele care au nevoie de produsul sau serviciul tău, ci și pe cele care îl vor achiziționa.

Câțiva factori care trebuie luați în considerare în determinarea publicului țintă sunt: 

  • Cine este clientul tău tipic?
  • Câți ani au clienții tăi? Sunt Millennials sau Baby Boomers?
  • Sunt femei sau bărbați?
  • Care este nivelul lor de venit și de educație?
  • Ce îi interesează în afara produsului și serviciului tău?

O idee bună este să aprofundezi caracteristicile personale ale cumpărătorului tău, ținând cont de câteva criterii, cum ar fi: comportamentul său, stilul de viață, personalitatea lui, atitudinea etc. Toate aceste aspecte te vor ajuta să conturezi clientul ideal. 

Răspunsurile la aceste întrebări, împreună cu orice alte informații pertinente care au legătură cu afacerea ta, te vor ajuta la conturarea unui profil cât mai exact al clientului tău.

3. Întreabă-te ce canale utilizează publicul tău țintă

Pentru a merge spre al treilea pas, trebuie să le pui pe primele două împreună. Întregul scop al marketingului pe rețelele sociale este să te pună în contact cu cel mai bun public pentru afacerea ta. După ce ai identificat care este publicul tău țintă, găsește modalitatea și locul în care interacționează. Spre exemplu, este irelevant să-ți consumi resursele într-un cont de TikTok, dacă produsul sau serviciul pe care îl comercializezi se adresează persoanelor de peste 60 de ani.

Una dintre strategiile de care te poți folosi pentru a te decide asupra unui canal de comunicare este să ții cont de datele sale demografice reprezentate în acest studiu.

Este important să afli ce canale utilizează publicul tău, dar, la fel de important este să afli ce canale de comunicare utilizează și concurența ta.

Acest lucru îți poate oferi o idee de bază cu ajutorul căreia să evaluezi activitatea industriei în care vrei să activezi. Ce tip de conținut postează concurența? Cât de dese sunt postările ei din social media? Folosește hashtag-uri? Cât de lungi îi sunt descrierile postărilor? Verificarea acestor informații cu minuțiozitate îți poate garanta succesul propriei afaceri.

4. Examinează tipul de conținut pe care îl creezi 

Fiecare platformă de comunicare preferă un anumit tip de conținut. Spre exemplu, Instagram funcționează pe baza emoțiilor transmise prin intermediul imaginilor, pe când YouTube se hrănește cu videoclipuri.

Ce fel de conținut vrei să creezi pentru produsul / serviciul tău? Întrebarea este una pertinentă, deoarece există o varietate de formate de conținut diferite, dintre care unele îți vor satisface obiectivele, altele nu.

Spre exemplu, dacă produsul / serviciul tău are nevoie de articole cu detalii sau „How to”, atunci cu siguranță afacerea ta are nevoie de un blog. Dacă produsul / serviciul tău poate fi transpus în fotografii care să le comunice povestea, este posibil ca el să aibă nevoie de un cont pe Instagram sau Pinterest. Dacă dorești să împărtășești videoclipuri cu audiența ta, ai nevoie de YouTube sau TikTok.

Dacă vrei să înveți cum să spui povestea afacerii tale, te invităm să citești acest articol, despre importanța stoytelling-ului și acest articol, despre cum să spui povești.

5. În cele din urmă, asociază-ți obiectivele, publicul și conținutul cu platforma potrivită

Pune piesele puzzle-ului cap-coadă și determină care sunt rețelele sociale în care urmează să spui povestea.

Pentru a te ajuta în luarea acestei decizii, îți oferim câteva detalii despre fiecare platformă în parte: 

Facebook: este cea mai mare platformă, cu peste 2 miliarde de utilizatori activi lunar. Este o platformă bună pentru construirea de relații și pentru a transforma potențialii clienți în clienți fideli.

Instagram: cu peste 3.5 miliarde de utilizatori, această rețea socială este într-o continuă creștere. Este foarte simplu de utilizat și se bazează pe imagini și pe hashtag-uri.

LinkedIn: este folosită în special B2B. Cei mai mulți utilizatori au vârste cuprinse între 30 și 49 de ani.

Pinterest: în cadrul acestei platforme, regulile jocului sunt făcute de imagini. Ea se pretează la domenii precum decor, mâncare, artă, modă, nuntă, călătorii și alte companii care produc fotografii frumoase.

YouTube: nu este doar un canal social media, ci și al doilea motor de căutare după Google. Așadar, nu ar trebui să-l eviți, mai ales pentru că timpul mediu petrecut pe site de utilizatori este de aproximativ 23 de minute.

TikTok: este locul de întâlnire al generațiilor Millennials și Z. Este platforma videoclipurilor scurte și virale.

Îți recomandăm să alegi doar 2-3 din aceste platforme, pe care să înveți să le utilizezi la adevăratul lor potențial. Focalizează-ți atenția doar asupra lor și încearcă să vii mereu cu îmbunătățiri și să analizezi ceea ce funcționează sau nu funcționează pentru tine.

Iar acum, să trecem la practică

În următoarea parte a articolului, vom pune în practică ceea ce am scris mai sus. Astfel, prin intermediul a 3 afaceri fictive, aflate la început de drum în lumea online-ului, vei vedea cum se identifică canalele de comunicare potrivite. Aceste 3 tipologii le vei putea găsi în toată seria Contentometru dedicată e-commerce-ului.

Cele 3 afaceri fictive pe care le vom folosi pentru „practică” sunt:

  1. Un magazin online cu produse de make-up și îngrijire;
  2. Un bistro cu specific contemporan;
  3. O firmă care oferă cursuri de limbi străine pentru adulți.

Unde îți spui povestea dacă activezi în zona de beauty

Industria frumuseții a fost dintotdeauna unul dintre cele mai competitive spații comerciale. Avantajul adus de rețelele sociale este că oferă o tonă de libertate creativă în această industrie. 

Alegerea canalelor de comunicare pentru o companie care vinde produse antiacneice se va face ținând cont de:

  • Identificarea obiectivelor: vânzare și awareness.
  • Public țintă: fete din generația Z care se confruntă cu acnee și au vârsta cuprinsă între 16-25 de ani. Câteva dintre caracteristicile generației Z sunt: nativi digital, au acces la smartphone-uri și tehnologie, este o generație multiculturală care face multitasking, sunt atenți la bunăstarea mentală și fizică, sensibili la problemele mediului înconjurător cum ar fi încălzirea globală și ecologia.
  • Pe ce platforme activează publicul tău țintă: Instagram, Pinterest, Facebook, TikTok, forumuri și bloguri. 
  • Conținutul pe care îl creează compania ta de beauty: texte descriptive care transmit emoție, imagini reprezentative care arată rezultatele în urma folosirii produsului lor și videoclipuri despre utilizarea produselor sau before – after.

Așadar, dacă reprezinți o astfel de companie, poți să-ți comunici povestea pe: Instagram, Facebook sau TikTok.

Unde îți spui povestea dacă activezi în zona de HoReCa

Rețelele sociale au schimbat în totalitate marketingul din zona HoReCa. Astfel, proprietarii de restaurante, de exemplu, nu mai sunt nevoiți să se bazeze pe marketingul din gură-în-gură și pot utiliza platforme cum ar fi Facebook sau Instagram pentru a-și face brandul vizibil, pentru a afișa anunțuri și pentru a-și crește vânzările. 

Cu peste 415 de milioane de postări sub hashtag-ul #food și 43 de milioane cu #drinks, fotografiile cu alimente și băuturi sunt unele dintre cele mai populare tipuri de conținut de pe Instagram. 

  • Identificarea obiectivelor: vânzare și awareness.
  • Public țintă: femei și bărbați cu vârsta cuprinsă între 22-45 de ani, cu studii superioare finalizate sau în curs de desfășurare. Au un venit lunar mediu, sunt atrași de platinguri armonioase și militează pentru mâncarea sănătoasă, cât mai puțin procesată. Fac sport regulat și acordă o atenție sporită felului în care arată.
  • Pe ce platforme găsești acest public țintă: Facebook și Instagram.
  • Conținutul pe care îl creează restaurantul tău: fotografii însoțite de descrieri.

Dacă punem cap-coadă aceste informații, reușim să găsim cu exactitate rețelele sociale care să îți reprezinte afacerea: Facebook și Instagram.

Un lucru important de știut este că o pagină de Facebook dedicată afacerii tale este obligatorie, mai ales că există o serie de aplicații care îți oferă posibilitatea de a comanda mâncare direct de pe platformă. Mai mult, doar având o pagină dedicată afacerii tale poți crea reclame și poți targeta exact persoanele la care să ajungă acest tip de conținut. 

Instagram este cea mai eficientă metodă de a promova conținut vizual și de a atrage engagement din partea publicului țintă. Mai mult, hashtag-urile relevante pe care le poți utiliza prin intermediul acestei platforme, îți pot propulsa conținutul. 

Unde îți spui povestea, dacă activezi în zona de servicii

Vorbind specific de un business care vinde online cursuri de limbă străină pentru adulți, trebuie să te uiți tot către clienți. 

  • Identificarea obiectivelor: vânzare și awareness.
  • Public țintă: adulți cu vârsta cuprinsă între 22-55 de ani, care vor să învețe limba engleză. Au venituri medii și doresc să investească în dezvoltarea lor.
  • Pe ce platforme găsești acest public țintă: Facebook, LinkedIn, bloguri.
  • Conținutul pe care îl creezi: videoclipuri scurte explicative, podcasturi sau conținut scris de gramatică.

Cumulând detaliile de mai sus, dacă reprezinți o platformă de cursuri de engleză, comunicarea cu potențialii clienți trebuie realizată pe LinkedIn, Facebook sau YouTube.

Apropo, conform acestui studiu, consumatorii sunt cu aproximativ 41% mai predispuși să descopere noi mărci sau produse prin intermediul anunțurilor afișate pe rețelele sociale și au 47% mai multe șanse să facă actualizări pe paginile de rețele sociale ale mărcilor.

În concluzie, alegerea rețelelor sociale în care urmează să spui povestea brandului tău este o sarcină relativ simplă, atâta vreme cât îți definești publicul țintă și nevoile lui. Indiferent de platforma pe care o alegi, asigură-te că strategia ta de conținut este bine definită, dar în același timp, rămâi deschis la adaptarea acesteia. Cum spuneam și mai sus, alege doar 2-3 platforme, astfel te asiguri că reușești să comunici cât de bine și cât de des se poate.

La final, un mic disclaimer

Soluțiile propuse de noi sunt gândite la un nivel cât mai general pentru a putea avea aplicabilitate cât mai largă. Este important să-ți analizezi foarte bine publicul, punctul în care te afli cu dezvoltarea afacerii tale sau strategia de viitor pentru a găsi o abordare cât mai potrivită pentru tine. Dar nu ezita să ne lași întrebări în comentariipentru orice dilemă mai specifică și vom încerca să-ți oferim un sfat mai aplicat.

Resurse utile pentru studiu mai aprofundat

Îți recomandăm și o mică listă de surse din care poți afla mai multe despre rețelele sociale, atât pentru e-commerce, cât și ca principii generale.

Articole

Cărți

Cursuri

Evenimente

Acest articol face parte din Contentometru – o serie de articole utile pentru strategii de conținut care pun afacerile în mișcare.

Wanderlust și Marketlust din Cluj-Napoca. Mai aștern cuvinte pe fundal de aventuri în fișiere word și peI Believe in Traveling

7 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *