
Apreciem foarte mult eforturile tuturor specialiștilor din marcom care încearcă să ajute și să educe generația următoare de profesioniști. Mai credem, de asemenea, în puterea comunităților și suntem convinse că aceastea pot contribui mult la dezvoltarea industriei. Tocmai de aceea, am vrut să stăm de vorbă cu Sabina Cornovac, Blogger www.sabinacornovac.ro, Content Manager SavaBros, care exact aceste lucruri le face prin munca ei de zi cu zi, dar și ca Fondator SocialPedia, una dintre cele mai active comunități în domeniu.
Sabina, spune-ne câteva cuvinte despre tine. Cine ești tu? Cum te găsesc zilele acestea pe tine, ca om? Cum ți s-au părut ultimele două luni din viața ta? Ai învățat ceva din această perioadă?
Yellow! La cât de mult vorbesc și scriu, e greu să spun doar câteva lucruri despre mine, dar o să încerc. Am aproape 18 ani și încă 16 de experiență, sunt om de comunicare și social media de peste 12 ani, blogger tot de atâta timp și am 150cm.
Stau în casă de pe 6 martie și nu sunt printre oamenii care au suferit foarte mult. Da, mi-a fost tare dor de prieteni și de socializare, de plimbări și de libertate. Dar, din fericire, am un job stabil care nu a fost afectat, am putut lucra de acasă fără probleme și pentru restul există Netflix.
Am învățat să mă bucur mai mult de timpul pe care îl am, să mă organizez mai bine și am făcut, pentru prima dată în viața mea, sport zilnic. Ca atare, sunt printre puținii care au ieșit mult mai slabi din această pandemie.
Cum arată, acum, o zi obișnuită din viața profesionistului Sabina Cornovac? Ce e diferit față de acum 2 luni?
Dacă înainte mă plimbam mult cu metroul și pe jos pentru a ajunge la muncă și înapoi, în perioada asta, am făcut doar 1 minut din pat până la birou. Mi-am amenajat un colț vesel și personalizat care să mă facă să zâmbesc și am învățat să fiu proactivă chiar și fără să fiu înconjurată de colegii de muncă. De ei îmi este cel mai dor și chiar de unele ședințe, însă comunicăm foarte bine online. De altfel, noi nu ne vom întoarce la birou prea curând.
Lucrezi full-time, te ocupi de SocialPedia și scrii și pe blog? Cum reușești să jonglezi cu toate?
Știu că pare mult, dar în atâta timp am învățat să mă organizez astfel încât timpul liber și viața personală să existe cu adevărat. Astfel că m-am obișnuit să trec foarte repede de la una la alta și să le prioritizez. Nu reușești din prima, dar e foarte important să nu îți mai ocupi timpul inutil cu lucruri care nu merită și să descoperi cum poți face ceva în 1 oră nu 3.
Apoi, viața mea de creator de conținut este un hobby pentru mine, e o plăcere adevărată deci e normal să îmi găsesc timp pentru ea. Iar SocialPedia în perioada asta este doar online, deci chiar că nu îmi consumă mult timp. Totul se poate atâta timp cât vrei și merită.
Care este cea mai mare satisfacție profesională pe care ai avut-o până acum?
Grea întrebare. Cred că dovada faptului că am făcut ceva bine este faptul că am lucrat numai în locuri care mi-au plăcut, cu echipe mișto și un venit care mă mulțumea. Iar faptul că am fost recrutată mereu pentru ceva și mai mare, atunci clar este o satisfacție profesională incomparabilă.
Iar legat de SocialPedia, fiecare feedback pozitiv, fiecare mesaj de la unul dintre cei peste 3000 de participanți, fiecare tânăr care s-a angajat prin mine, fiecare colaborare pornită în urma evenimentelor noastre, toate mă fac să merg înainte.
Care au fost momentele dificile din cariera ta și cum ai reușit să treci peste ele?
Nu sunt printre cei care au avut momente foarte grele în carieră. Asta și pentru că mereu m-am pus pe mine pe primul loc și am știut că nu îmi va ridica nimeni o statuie. Mi-a părut rău doar când am solicitat o mărire de salariu și nu am primit-o, ca atare am început să caut în altă parte și eram
supracalificată pentru orice job. Mereu mi se spunea că nu există locuri pentru nivelul meu. Dar, cu răbdare, am reușit. Întâmplarea face că la ultimul job am fost recrutată de cineva care mă știa ca blogger. Deci e important să înțelegem că în 2020 angajarea nu se mai face doar pe baza unui CV.
Întâmplarea face că la ultimul job am fost recrutată de cineva care mă știa ca blogger. Deci, e important să înțelegem că în 2020 angajarea nu se mai face doar pe baza unui CV.
Sabina Cornovac
Ce faci dacă un proiect nu mai arată deloc așa cum îți imaginai sau doreai tu la început?
Flexibilitate. Realism. Capacitate de adaptare. Ochii pe obiective. Research. Argumente pe baza datelor, nu a presupunerilor. Atitudine proactivă. Despre asta este vorba atunci când un proiect nu iese așa cum vrei. Trebuie să înțelegi ce nu merge și să ai puterea și curajul de a face schimbări
drastice sau de a renunța când nu e prea târziu. Apoi, sentimentele nu își au locul în afaceri, așa că nu lua totul personal. Vrei să faci bani, nu să ai un proiect pe care îl iubești, dar care te ruinează.
Vorbește-ne puțin despre SocialPedia. Ce însemna acest proiect înainte de pandemie și cum arată în acest moment? Cum v-ați adaptat?
SocialPedia este un proiect educațional destinat comunității de online. În special începătorilor și celor cu un nivel mediu de cunoștințe în domeniu. Obiectivul lui fiind acela de a-i pune pe aceștia în legătură cu specialiștii. Ne dorim să învățăm și să evoluăm împreună.
Proiectul a pornit de la o serie de articole pe blogul meu. Apoi, a apărut grupul de Facebook care acum se apropie de 5000 de membri și este poate cel mai activ din domeniu. În online mai avem un newsletter săptămânal, o serie de vloguri dedicate și conturi active pe Facebook și Instagram.
Pandemia ne-a oprit seria de evenimente lunare, noi aveam singura conferință lunară de social media din România. Alături de partenera mea, Iulia Stănescu, am avut până acum 18 speakeri, 3000 de participanți și aproximativ 60 de ore de evenimente dedicate comunității. Le vom relua în
momentul în care vom avea voie legal, dar mai important este să fie safe și etic. Nu vrem să ne grăbim degeaba, de aceea vom avea răbdare chiar dacă veniturile SocialPedia au scăzut 100% pentru că partea offline a dispărut complet.
Ai reușit să creezi o comunitate unită și activă pe SocialPedia. Care e secretul?
Secretul unei comunități active nu cred că există. E un cumul de factori. Eu mi-am dorit foarte mult, mereu, să ajut, să pun în legătură specialiștii, să învățăm unii de la alții, să avem un loc în care dezbatem noutățile și punem la un loc resursele găsite. Ai nevoie de multă răbdare, de o prezență
constantă și să oferi foarte mult pentru a primi puțin. O comunitate nu se crește peste noapte, iar rezultatele sunt pe termen lung.
Din experiența ta de community manager, care sunt subiectele care polarizează cel mai mult într-un grup și cum te asiguri că discuțiile nu degenerează?
Comunitatea din online-ul românesc este una care are nevoie, uneori, de un mic “polițist”. Caracterele sunt foarte puternice, orgoliile mari, spiritele se încing repede și în grup sunt și mulți oameni care nu se suportă, la nivel personal. Așa că, e important să fim acolo prezente și să nu lăsăm
discuțiile să devieze. Cele mai intense subiectele sunt cele legate de influenceri, mai ales în ultima perioadă, când scandalurile din online au adunat sute și sute de comentarii. Eu aș putea spune că în SocialPedia contează și că eu îi cunosc pe majoritatea membrilor și mulți se opresc sau se abțin ori din respect față de mine ori de dragul meu. Și asta contează mult și am construit în toți acești 12 ani.
Comunitatea din online-ul românesc este una care are nevoie, uneori, de un mic “polițist”. Caracterele sunt foarte puternice, orgoliile mari, spiritele se încing repede și în grup sunt și mulți oameni care nu se suportă, la nivel personal. Așa că, e important să fim acolo prezente și să nu lăsăm discuțiile să devieze.
Sabina Cornovac
Cum arată community managerul „ideal”?
Nu există. Asta pentru că un community manager învață și se adaptează zilnic. Însă cred că trebuie să fie un OM, o persoană sociabilă, comunicativă, dornică de interacțiune, care să înțeleagă
că în spatele contului de Facebook este un om, la fel și în spatele brandurilor. Ai nevoie de răbdare, ceva cunoștințe de psihologie, capacitate de adaptare, viteză de reacție și să te pregătești mereu pentru o criză. Un community manager înțelege cu adevărat ce înseamnă o comunitate, dincolo de definiția din dicționar.
Ce sfaturi ai da unui marketer aflat la început de drum?
Învață. Socializează. Pune multe, foarte multe întrebări. Mergi la evenimentele din domeniu și intră în discuții. Vânează orice oportunitate de a învăța (internshipuri, workshopuri, evenimente, cursuri etc). Mulți dintre ei uită de componenta offline și stau mereu în spatele tastelor. Dar nu, un om de comunicare din 2020 trebuie să iasă, să cunoască oameni și să învețe 24 din 24. Pe lângă asta, le spun mereu tinerilor care își caută un job să “fure” meserie de la toți colegii lor și să nu se lase folosiți niciodată. Au trecut anii în care un social media junior face cafea și servicii de secretariat. Sper.
Pleci pe o insulă pustie și ai voie să-ți iei doar 3 lucruri cu tine. Ce ai lua?
Hmmm, nu mi-a mai pus nimeni întrebarea asta. De ce ai spus lucruri? Nu am voie oameni? Că l-aș lua pe CelDrag și pe prietena mea cea mai bună și partenera mea de afaceri, Iulia. Dacă am voie doar lucruri atunci telefonul plin de cărți de citit (chiar dacă nu are net), un cuțit și o rochie comodă.
E ok, și eu aș râde la răspunsul ăsta, dar chiar nu îmi vine altceva în minte :).
Curios ce tool-uri îți pot face viața de marketer mai ușoară? Află aici.
1 Comment