
Sănătatea mintală este unul dintre cele mai dezbătute subiecte în ultima perioadă. Vedem tot mai multe articole, postări și studii de caz pe subiecte care până în urmă cu ceva vreme nu erau discutate.
Mai mult, începând cu 1949, luna mai este dedicată sănătății mintale și a conștientizării problemelor cu care majoritatea dintre noi de confruntăm.
Și pentru că nu toți avem curaj să vorbim despre ele, mai ales în online, am pregătit un articol cu sfaturi, idei și practici de la oamenii din marcom despre acest subiect: Cum îți păstrezi sănătatea mintală într-o lume atât de nebună? Iată care sunt răspunsurile lor.
Structură și curaj de a spune „NU”
Oana Mădălina Vasiu: „Ce mă ajută să-mi țin mintea sănătoasă: E să fac pauze. Și, mai nou, să bugetez în calendar timp pentru planificare. Planificare de idei, de oameni, de clienți. De exemplu, pentru că în aprilie – mai simt că e prea mult ce am în farfurie, am ales să refuz clienți și să-i reprogramez pentru toamnă. Dacă se potrivește, bine. Dacă nu, bine din nou.
Miza stă în bani, pierd niște bani pentru că refuz clienți. Dar câștig spațiu mintal și mai multă energie să lucrez cu clienții pe care-i am deja. Asta e, de fapt, iluzia business-ului: ești ocupat, deci faci bani. Dar cu ce preț? Pentru mine, în ultimul an, orice context de făcut bani, luat clienți sau proiecte are întrebarea asta atașată: Cu ce preț? Iar când prețul implică sănătatea mea mintală, mai precis o afectează negativ… refuz.”
Robert Katai: „Cred că fiecare dintre noi suntem diferiți și trăim în contexte diferite. Faptul că acum am 2 copii care-mi cer 100% toată atenția și-n plus trăim într-un timp pandemic, mă obligă să am grijă de mine. Dacă am grijă de mine, pot avea grijă de cei de lângă mine. Asta înseamnă să am niște principii pe care să nu le încalc și să am grijă să le comunic clar și direct. De exemplu, după ora 18:00 nu lucrez. Dacă trebuie să fac ceva pentru un proiect, îmi voi lua din timpul meu confortabil (poate somn) și voi face în așa fel încât să pot să lucrez la acel proiect, fără să iau din timpul cu familia.
Dar așa cum ziceam, fiecare dintre noi suntem diferiți. Deci, sfatul meu ar fi să-ți clarifici care sunt valorile și principiile pe care te bazezi în momentul de față și ai grijă să le comunici celor din jurul tău. Știind acest lucru, îți va fi mult mai ușor să zici NU la proiecte, să-ți alegi bătăliile și să-ți pui limite clare.”
Dacă trebuie să fac ceva pentru un proiect, îmi voi lua din timpul meu confortabil (poate somn) și voi face în așa fel încât să pot să lucrez la acel proiect, fără să iau din timpul cu familia.
Robert Katai
Oana Cristiana Groza: „Încerc cât de mult posibil să-mi structurez un program (ceea ce poate fi mai greu, mai ales ca freelancer), astfel încât să am timp și de hobby-uri sau de proiecte personale. Acum iau lecții de spaniolă, citesc, urmăresc cursuri de design sau de editare foto. Și încerc să petrec timp în aer liber pe cât de mult posibil. Cred că pentru a ne menține o liniște, un echilibru și energia de a munci cu drag, pe termen lung, trebuie să ne dăm timp de odihnă, de activități care pur și simplu ne plac (chiar dacă nu au un scop bine definit sau nu le monetizăm), să investim activ în relațiile cu oamenii dragi nouă și să practicăm recunoștința.”
Sănătatea mintală, pauzele și gurile de aer
Doru Șupeală: „Nu aș putea pretinde că am o strategie de protejare a proprie sănătăți mintale, ci mai degrabă cred că, prin numărul mare de proiecte în care mă tot implic, risc foarte mult. Ultimul an a fost extrem de greu pentru noi toți. Munca la distanță, lipsa interacțiunilor sociale și expunerea prelungită la ecrane și comunicare virtuală ne-a marcat pe toți în mod semnificativ. În puținele momente când reușesc să evadez din această spirală periculoasă, închid laptopul și conexiunea la net sau abandonez telefonul în casă, mă ascund în grădină și citesc, mă joc cu cățelușa mea ori pornesc la plimbări lungi și fără traseu prestabilit pe bicicletă. Sau pun la cale evadări departe de oraș, în taberele de la Breb, unde sper să ne întâlnim voioși și sănătoși, atât la corp, cât și la cap.”
Cristian Lupșa: „Încerc să fiu atent la ce-mi spune corpul: dacă mă ridic greu din pat dimineață, dacă seara mă dor ochii, dacă sunt extra letargic la prânz înseamnă că e o perioadă dificilă. Iar dacă ea e dublată de vreo ieșire în care am repezit sau neglijat vreun coleg, e și mai clar că am nevoie de-o pauză. E momentul în care mă retrag să citesc, cresc lungimea alergărilor și „fur” 1-2 după-amieze. Practic încerc să intervin la primele semne, pentru că altfel durerea e pe termen lung – și pentru mine, și pentru cei din jurul meu.”
De ce să fii organizat într-un lume dezorganizată?
Oana Vasiliu: „Personal, practicam metoda The Artist’s Way și înainte ca toată povestea cu pandemia să crească anxietățile. Metoda în sine înseamnă să scrii în fiecare dimineață, înainte de orice altceva, tot ce îți trece prin cap, însă important pentru creier este scrisul acestor gânduri de mână. Practic, aproape în fiecare dimineață, într-un exercițiu de purificare mentală, scriu toate gândurile care îmi trec prin cap într-o agendă. Ajută și la procesul creativ de peste zi, dar și la întreținerea minții, iar ultimul an a devenit o colecție impresionantă de frici exprimate în cuvinte și anxietăți. Tot pentru minte, am început să fac exerciții de respirație după metoda Wim Hof, după nenumărate încercări de mediație care mi-au eșuat, iar acestea de obicei le fac înainte de culcare.
Ce m-a ajutat în toată perioada asta incertă, mai ales pentru că activez ca freelancer și nicio zi nu seamănă cu alta, este rutina, măcar pentru prima parte a zilei: scrisul în agendă, pregătirea to do list-ului, revista presei și cafeaua, dar și trezitul la o oră fixă, chiar și în weekend. Și mai mult, am învățat să zic mai des „nu” și să mă prioritizez și pe mine: zile cu dimineți lungi la vreo cafenea cu un prieten, câteva ore petrecute la muzeu în timpul săptămânii sau #biroulmobil, momentul când aleg un loc din oraș din care să lucrez.”
Ce m-a ajutat în toată perioada asta incertă, mai ales pentru că activez ca freelancer și nicio zi nu seamănă cu alta, este rutina.
Oana Vasiliu
Călin Biriș: „Din cauza pandemiei și muncii de acasă, mulți care lucrăm în marcom am fost mai stresați și obosiți. Eu m-am resimțit în special pe finalul lui 2020. De aceea, mi-am revizuit setul de obiceiuri zilnice sănătoase.
Ce am văzut că funcționează pentru mine pentru a avea o stare mintală puternică: meditez zilnic, fac exerciții HIT acasă sau ies la plimbare, după ora 18:00 nu mai lucrez și petrec cât mai mult timp cu familia și prietenii, citesc și urmăresc cursuri online din domenii diferite sau conexe cu munca. Recomand tuturor care vor să fie mai centrați emoțional și mintal să-și facă rutine sănătoase. Se pot inspira din obiceiurile mele, dar cel mai bine este să testeze și să vadă ce funcționează în cazul lor.”
Iunieta Sandu: „Până acum am înțeles că echilibrul meu stă într-o călătorie pe trei drumuri: corp, minte și spirit. Ca să-mi păstrez echilibrul mintal, încerc să le țin pe toate trei în balanță, să fac sport zilnic, să meditez, să mă concentrez mai mult pe prezent și să-mi reamintesc mereu ce am, nu ce îmi lipsește. Când mă dezechilibrez mă întorc la solitudine, adică o zi petrecută singură, fără telefon și fără să vorbesc cu oamenii din jur, în care observ ce mă neliniștește. Solitudinea mă conecteză, de fapt, la galeria mea internă, acolo unde în ultimii 30 de ani am strâns într-o cameră toată momentele în care am fost puternică și mi-am găsit forța să depășesc orice obstacol.”
Cristian China Birta: „Ar fi ideal să funcționezi ca un motor cu 4 pistoane: familie și prieteni, job, hobby și timp doar pentru tine. Când un piston nu merge, celelalte preiau sarcina. Așa că ai grijă de fiecare piston. Mare grijă…”
Implicarea rețelelor în sănătatea mintală a utilizatorilor
Facebook, în 2020 a adăugat resurse de la experți în sănătate mintală. Resursele includ: ghiduri și sfaturi care abordează subiecte de sănătate mintală. Printre ele se numără stresul, anxietatea, depresia sau criza emoțională.
În luna aprilie din 2021, Pinterest a anunțat că urmează să se concentreze spre finanțarea organizațiilor care doresc să abordeze disparitățile rasiale. Platforma și-a propus să aloce aproximativ 10 milioane de dolari în următoarele 12 luni pentru a susține demersul.

Dacă tot suntem la final, s-ar putea să găsești interesant articolul despre triggerele emoționale și cum să le folosești pentru a influența decizia cumpărătorului.
Iar acum, la final, spune-ne și tu cum reușești să-ți păstrezi sănătatea mintală în această perioadă? Ce anume te face să treci mai ușor peste situațiile tensionate?
____
Sursă foto: Kristina Tripkovic, Unsplash
1 Comment