Un an de Doza de Comunicare. Ce am învățat ca echipă în 2020lectură de 8 minute 0

together we create

2020 nu a fost, cu siguranță, un an ușor. În același timp, tocmai prin faptul că a fost un an cu multe provocări, au existat oportunități de creștere și de învățare, atât la nivel personal, cât și profesional. Acest lucru s-a aplicat și pentru noi, Doza de Comunicare, ca echipă. La început de 2021, ne-am gândit să analizăm puțin ce am învățat fiecare dintre noi din anul care a trecut și, poate, să vă provocăm și pe voi să faceți același lucru.

După cum știți, echipa Doza de Comunicare e împrăștiată prin țară, așa că tot ce lucrăm împreună se face remote. Ne scriem zilnic, avem call-uri, dar pandemia ne-a împiedicat să ne și vedem față în față, deși ne-am fi dorit tare mult. Colaborarea nostră de la distanță a venit și ea cu seria ei separată de provocări, cum suntem sigure că au experimentat toate echipele care au fost puse, brusc, să interacționeze din spatele unui ecran, în loc să fie la o aruncătură de băț distanță, într-un birou.

Fie că am știut mai mult sau mai puțin să gestionăm anumite situații apărute în dinamica echipei, credem că am început 2021 cu un pic mai multă claritate, înțelegere și empatie. Și cu niște planuri interesante, pe care de abia așteptăm să le punem în practică. *Rămâneți aproape, le vom dezvălui pe toate la timpul lor 😉

Într-un mic exercițiu de introspecție și de sinceritate, fiecare dintre noi, membrele echipei Doza de Comunicare, a scris câteva rânduri despre ce a însemnat 2020 și ce a învățat din toată activitatea noastră împreună de până acum.

Andrada – despre adaptabilitate și colaborare

Anul 2020 a însemnat (mai) multă muncă, înțelegere și adaptabilitate. Strategia și planul pe care aveam să le urmărim în decursul anului care tocmai s-a încheiat aveau să-și schimbe radical direcția în nici 2 luni de la adoptarea lor. Asta înseamnă că luna martie mi-a oferit cea mai importantă lecție: nevoia de adaptare într-un proiect care necesita multă organizare.

Pentru mine, adaptarea a însemnat mai multă muncă alături de brainstorming-uri și idei noi care să ne ajute să rămânem prezente în online. A însemnat planuri A dar și planuri B, în cazul în care A-ul dădea erori. Am învățat în acest an cum să ascult oamenii și cum să empatizez mai tare. Cum să fiu atentă la gândurile și cuvintele colegelor mele și cum să înțeleg că în spatele unor parteneri există un om. OM care trece prin aceleași stări de incertitudine prin care trec și eu. Am învățat că atunci când esti ghidat de un scop comun, distanța nu este un impediment. Am învățat să spun lucrurilor pe nume, fără să las loc de interpretări, deoarece majoritatea ședințelor noastre se desfășurau în scris. Dar, nu a fost un 2020 neapărat ușor.

Într-un an de Doză de Comunicare, pe fondul situației pe care o experimentăm cu toții, am învățat cât de important este rolul unui leader.

Sau cât de tare doare lipsa lui. Cât de importantă este comunicarea și colaborarea, dar și cât de tare doare să rămâi, uneori, singur. În acest an, în care am fost ⅕ din doză, am învățat că pentru o viață sănătoasă, aflată într-un echilibru emoțional, e bine ca un partener să nu-ți fie neapărat și prieten. Și invers. A fost un an cu multe provocări, dar și cu multe reușite. A fost un an în care munca ne-a fost răsplătită pe măsura efortului depus și un an în care am învățat cum să colaborăm una cu cealaltă.

Am învățat în acest an cum să ascult oamenii și cum să empatizez mai tare. Cum să fiu atentă la gândurile și cuvintele colegelor mele și cum să înțeleg că în spatele unor parteneri există un om. OM care trece prin aceleași stări de incertitudine prin care trec și eu.

Andrada

Andra – despre comunicare și colaborarea de la distanță

2020 a fost un an interesant pentru că a venit și cu lucruri bune și unele mai puțin bune, dar toate menite să-mi ofere o lecție sau o perspectivă nouă. Și cred că, înainte să catalogăm anul trecut ca unul ratat, trebuie să vedem exact ce ne-a învățat și ce oportunități de creștere ne-a oferit.

Pentru mine, Doza de Comunicare a însemnat ocazia de a pune pasiunea pentru domeniul marcom și în altă formă decât prin a lucra efectiv în această industrie. Mi-a permis și m-a ajutat să fiu la curent cu tot ce se întâmplă, să cunosc oameni noi, profesioniști, și să experimentez munca în echipă de la distanță. Care, pentru mine, a fost o provocare, mai ales pentru că îmi place să cred că sunt un om sociabil și prefer să interacționez cu oamenii față în față. Dar am învățat să interpretez mai puțin anumite mesaje, să cer lămuriri sau clarificări, să nu mai presupun. În același timp, am învățat să comunic astfel încât să nu las loc de interpretări, cu empatie și atenție la sentimentele și contextul interlocutorilor.

Am învățat și cât de important este ca oamenii, într-o echipă, să aibă expuse clar așteptările fiecăruia, să fie onești și transparenți. Mai mult, este crucial să se motiveze și să încurajeze reciproc. Vor exista mereu momente mai dificile, dar dacă suntem capabili să ne ajutăm să le depășim, întreaga echipă va fi mai câștigată.

Am învățat să interpretez mai puțin anumite mesaje, să cer lămuriri sau clarificări, să nu mai presupun.

Andra

Elena – despre munca în echipă

Am învățat multe în acest an, ca parte din Doza de Comunicare, dar munca în echipă este cea care m-a provocat cel mai mult. Fiind o fire mai solitară, atunci când vine vorba de muncă, știam că îmi va fi dificil să mă adaptez celor patru perspective ale fetelor. Însă, eu cred că oamenii nu se întâlnesc întâmplător, iar distanța care de obicei îi îndepărtează, pe noi ne-a apropiat.

Treptat, am reușit să mă integrez și să învăț să îmi controlez impulsurile, practic să nu mai interpretez greșit mesajele lor (având în vedere că majoritatea discuțiilor și ședințelor noastre se desfășoară în scris). Toate acestea în timp ce, în paralel, am și un job full-time.

În final, cred că am reușit să ne tolerăm, să ne acceptăm și să ne coordonăm într-o perioadă haotică și incertă.

Elena

Sorina – despre feedback și capcana interpretărilor

2020 m-a învățat multe lucruri, iar, alături de echipa Dozei de Comunicare am învățat și mai multe. Dar, dacă ar fi să fac un top, acesta ar arăta cam așa:

  • Să nu pic în capcana interpretării. Multe dintre discuțiile noastre se desfășoară în scris, așa că e un pic dificil să ne înțelegem perfect din prima, fără limbaj non-verbal și paraverbal. Așa că, atunci când nu sunt sigură că am înțeles ce a vrut să spună o colegă, o întreb direct, ca să mă asigur că suntem pe aceeași lungime de undă.
  • Să identific rapid intrarea pe tărâmul mecanismelor de apărare, în special cel al proiecției.
  • Să accept că totul e perfectibil în timp, nu dintr-odată. Și că suișurile și coborâșurile sunt ceva normal atunci când încerci să clădești ceva, indiferent că o faci singur sau cu alții.
  • Dacă feedback nu e, nimic nu e. Plus, trebuie să-l ofer cât mai repede și într-un mod asertiv, pentru a nu acumula frustrări și pentru a ajuta și a fi ajutată, la rândul meu, să evoluez.

Am învățat că suișurile și coborâșurile sunt ceva normal atunci când încerci să clădești ceva, indiferent că o faci singur sau cu alții.

Sorina

În loc de concluzie

Suntem convinse că 2021 va avea propriul său set de provocări, dar luând tot ce am învățat în 2020, ne simțim mai pregătite, indiferent de ce va urma. Mai credem și că anul acesta ne va ajuta să sedimentăm tot ce am construit până acum cu Doza de Comunicare și să trecem la nivelul următor. Vă mulțumim tuturor că ne-ați fost aproape și susținut până acum și sperăm să ne fiți alături și mai departe.

Până una-alta, nu uitați să ne urmăriți și pe Facebook, LinkedIN și Instagram.

Photo by „My Life Through A Lens” on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *