
Toate drumurile (online) duc… pe site-ul tău. Ce găsesc oamenii acolo?
Dacă ai un site sau eşti la un pas de a-ţi face unul, gândeşte-te la asta.
Ca om ce meştereşte copy pentru website-uri trăiesc palpitaţii când dau peste pagini web îmbătrânite, cu conţinut bolovănos sau tip roman-fluviu.
Acum, să ne înțelegem, site-ul nu e doar o grafică mişto sau măcar de Doamne-ajută. La drept vorbind, de când cu WordPress şi toate template-urile pământului, partea estetică a sa poate fi relativ simplu de rezolvat. Ce te faci însă cu al său conținut? Ce comunici, cum comunici, cât comunici?
Website-ul e centrul universului online al brandului
Şi de ce spun asta? Pentru că toate eforturile de awareness şi de promovare sunt conectate direct la site. Fie că-i vorba de paginile de Facebook şi Instagram, de campaniile de PPC marketing sau de Google Search, ele toate au ca punct central website-ul. Şi de aici importanța sa. E unul dintre pilonii de rezistență ai comunicării de brand (mai ales în online), care ajută să ţină în picioare întreaga șandrama.
Textele de pe site ţin şi de user experience
Din nou, când vorbim de site, nu vorbim doar de design. Utilizatorii nu cumpără pentru că design-ul e drăguț (deşi şi asta poate cântări în decizia lor). Utilizatorii cumpără dacă site-ul reușește să le capteze cumva atenția, dacă nu îi plictisește, dacă îi convinge că le oferă exact ceea ce caută ei şi, în final, dacă e despre ei şi nevoile lor (nu despre tine şi brandul tău). Iar toate astea se fac prin cuvinte, nu altcumva.
Bun, astea fiind lămurite, hai să vedem câteva reguli care să îţi fie ghid atunci când te apleci asupra textelor pentru site-ului tău. Şi nu contează dacă le faci tu singur sau le dai unui copywriter să-şi bată capul cu ele.
1. Fă-l scanabil
Îmi asum faptul că nu există cuvântul ăsta în DEX, însă mi se pare că subliniază perfect unul dintre cele mai importante lucruri de care să ţii cont. Conținutul unui site nu trebuie să arate ca „Un veac de singurătate” a lui Gabriel García Márquez, ci trebuie să fie sintetic, aerisit, înțeles dintr-o scanare.
O rată actuală a attention span de doar 8 secunde ne spune clar că oamenii doar trec cu privirea peste un text în căutarea informațiilor care îi interesează direct. Nu vrem să avem calupuri mari, pentru că nu le va citi nimeni. Vrem în schimb elemente grafice ajutătoare (icons, de exemplu) şi nişte micro texte, care scot în evidență esențialul.
Ai 8 secunde să îi „agăți” cu ceva pe utilizatori, altfel îţi vor da cu „X” fără remuşcări. Nu bate câmpii prin texte lungi, pune focus pe specific şi esenţial!
2. Foloseşte headline-uri şi subheadline-uri
Tot pentru a face textul scanabil sunt tare utile headline-urile şi subheadline-urile. Scopul lor în viaţă este să sintetizeze în câteva cuvinte ceea ce se spune mai pe larg (şi mai specific) în zona de text de dedesubt, în body text, sau să puncteze un beneficiu.
Eu una lucrez mult cu headline-uri, care-mi sunt de folos şi pentru a introduce secțiuni specifice ale unei pagini. Cum ar veni, în loc să zici Testimoniale ca titlu introductiv al unei secţiuni, o poţi da mai creativ puţin: Oamenii care ne recomandă. Formula asta e mult mai prietenoasă, îi dă conținutului o notă personală şi o diferențiază de ce există deja pe toate gardurile online.
3. Scrie corect. Şi româneşte
Dacă în câte o postare pe Social Media se mai pot închide ochii la vreo scăpare, în cazul textelor de website asta e inadmisibil – vorbim de un conținut permanent, în prim plan şi cu o rată foarte mare de vizibilitate. Se scrie deci, fără excepție şi scuze, corect din punct de vedere gramatical, ortografic şi cu diacritice, că de-aia suntem în România.
Derapajele denotă neglijență şi neprofesionalism şi vor atrage după ele o scădere a încrederii în brand.
Ia te uită, ai cumpăra de la un business care se afişează cu aşa ceva pe site?
4. Creează un value proposition
Value proposition este un construct ceva mai complex şi mai specific decât un tagline, de exemplu. E de găsit pe Home Page, în header, şi este primul lucru pe care îl văd cei care aterizează pe pagină. Poziționarea sa îl face să fi mega important, aşa că trebuie formulat cu băgare de seamă.
Rolul său este de a indica din start şi dintr-o citire cu ce se mănâncă site-ul, de ce şi pentru cine există brandul pe care îl slujește şi, mai ales, cum îi poate fi de folos celui căruia i se adresează. Este format, de regulă, dintr-un headline şi un micro text adiacent care completează şi explică headline-ul.
Doar citindu-l, utilizatorul ar trebui să îşi dea seama dacă a ajuns unde trebuie şi dacă ce are site-ul de oferit e de vreun interes pentru el. Aşadar, un value proposition poate face diferenţa între conversie şi un „hai, mai lasă-mă”.
5. Mai uşor cu eu/ noi pe scări
Îţi plac narcisiștii? Ştii tu, oamenii ăia care vorbesc doar despre ei şi doar la superlativ? Cam aşa sună copy-urile multor site-uri. Doar pentru că site-ul tău e site-ul tău, nu înseamnă că e ok să-ţi aducă osanale.
Ideea e în felul următor…
Atâta timp cât nu vrei să-ţi vinzi tu ţie ceva, fă bine şi mută reflectorul de pe tine şi măreţia ta către public şi nevoile sale. Nu le înșirui oamenilor ce faci, ci cum îi poţi ajuta. Nu le spune cât de grozav eşti, spune-le ce anume au de câștigat.
Aşa că redu pe cât se poate folosirea pronumelor eu/ noi în textele tale, pentru că nu e despre tine, e despre ei, cei pe care încerci să îi convingi că meriți timpul, atenția şi banii lor.
6. Vorbește pe limba publicului tău. Şi direct cu el
Există o regulă care zice că un copy trebuie să poată fi înțeles de oricine, inclusiv de un copil. N-aş merge chiar până într-acolo, pentru că anumite domenii sunt destul de tehnice sau nişate încât n-au nevoie să fie înțelese de un copil. Totuși, teza fundamentală rămâne în picioare.
Textele pentru site trebuie să fie clare, simple, specifice, concrete. Sunt de evitat orice termeni care pun creierii pe moațe sau care au potențialul de a-l face pe cititor să scoată un „ha!?”şi să se întrebe oare ce-a vrut să spună autorul. Nimeni n-are vreme şi chef să elucideze enigmele unui text de site.
7. Ucide-l pe “dumneavoastră”
Știu că cei 7 ani de acasă ne îmboldesc altfel, dar politețea lui „dumneavoastră” e atât de rece şi impersonală, încât va distruge orice încercare de a micșoara distanța dintre cel care comunică şi cel care recepționează.
Ca să nu mai zic că face să pară că vorbești la plural, nu direct cu omul care te citește, ci cu un grup nedefinit. Oricui îi place să simtă că este în centrul atenției, că e despre el, că i se vorbeşte direct, nemijlocit. Mizează deci cu încredere pe persoana a II-a singular.
8. Factual versus emoţional
Încă de la începuturile advertising-ului, nişte oameni isteți s-au prins că obișnuim să cumpărăm mai degrabă cu inima decât cu mintea, aşa că au avut grijă ce cuvinte aleg pentru a determina reacții impulsive.
Chestia asta rămâne valabilă pentru orice copy, inclusiv pentru cel de site. Toarnă nişte emoţie în text, apasă prin cuvinte nişte butoane, că e bucurie, că e curiozitate, că e furie sau încântare, orice te poate ajuta şi se pliază pe ceea ce faci. Cum ar veni, mâna care nu trezește o emoție, nu primește atenţie.
Un pic de grijă însă! Un site e mai mult decât o reclamă, drept care conținutul emoțional trebuie susținut cu informații factuale (cifre, specificații tehnice, premii, acreditări etc.) Astea aduc credibilitate textului şi greutate brandului.
Cumva trebuie să găseşti un echilibru între cele două tipuri de informaţie (factuală şi emoţională). Prea multe date factuale ar putea face textele sa sune prea sec, prea multe emoționale s-ar putea să sune prea a bla-bla. Moderaţia e mama succesului, cel puţin în cazul de faţă.
Să-ţi fie cu folos şi să-ţi faci site-ul să comunice mişto!
Lăcrămioara Vidru este freelance copywriter de 8 ani, dar scrie de când se ştie. Îi place să pună branduri şi campanii în cea mai bună lumină a lor prin conţinut pentru website, email marketing sau micro copy. Este gazda newsletter-ului NO.MAD Newsroom, prin care aduce în fiecare vineri o porție bună de inspirație, noutăți din freelancing și antreprenoriat, recomandări de evenimente, cărți și vești bune. Crede în puterea cuvântul spus când, cum şi cui trebuie. E de găsit şi pe Facebook sau Instagram.
Ai o idee bună de text și vrei să apară pe www.dozadecomunicare.ro? Trimite-ne un mai pe salut@dozadecomunicare.ro.
_____
Sursă poză de copertă: Freepik.com
1 Comment